Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (870)

kinej 

všechny recenze uživatele

Myslím, že asi nejsložitější bylo vytvořit takový koncept filmu X-men, který by nepůsobil jako podívaná pro děti. Přeci jen, ne všichni mutanti se jeví jako kvalitní postavy, dobře přenesitelné na filmové plátno. Některé postavy jako například Sabretooth, Toad, nebo Cyclops jsou tak trošku na hraně trapnosti, hodili by se spíše do Fantastické čtyřky a v případě neobratného režiséra, by to mohlo dopadnout zle. To se ale naštěstí nestalo, i přes tyto výhrady k některým postavám, se dá říci, že film X-men a zejména jakýsi úvod do tohoto vesmíru snad ani nelze natočit lépe. Naštěstí jsou zde totiž i velice zajímavé postavy jako například Wolverin, Storm nebo Magneto, jejichž existence v tomto filmu dokáže překlenout případné drobné nedostatky. Vynikající je vizuální stránka filmu. X-Men sice působí trošku jako nízkoropočtový film, je zde málo herců, spousta scény působí jako natočené v ateliéru, ale velice se povedl design laboratoře, kostýmy a skvěle zvládnuty jsou i souboje např. ten mezi Magnetem a Prof. X. A největším trumfem je casting. Patrick Stewart a Ian McKellen jsou dokonalí a svým postavám dodávají brutální charisma. I díky nim se povedlo tuto těžceuchopitelnou látku důstojně natočit. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zpracovaný komiks? Psychologie a dospělý obsah? Ale kdeže. X-meni sice tyto často zmiňované a oslavované složky obsahují, ale zdaleka ne v takové míře, aby nad tím bylo třeba jásat. Film je naopak často docela debilní, komický a dětský a to hlavně v akčních scénách, které jsou spíš nepřehledné a vůbec nevydařené. Naštěstí má film rozumnou stopáž, což již bohužel nelze říct o jinak výrazně povedenější dvojce. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Vyspělá komiksová adaptace, která si z "hříček" Burtona a spol. nebere příklad a na místo toho se snaží z komiksové předlohy vymáčknout bytelný a "vážný" film. X-Men mají solidní zápletku, která těží ze sci-fi prvků zakotvených v reálném světě, sympatické a dobře rozvrstvené postavy a vyvrcholení, které příběh zdaleka neuzavírá, ba naopak vybízí k pokračování. Všechno to v pevném a zručném vedení výborného Bryana Singera a masy diváků nemohou zůstat neuspokojeny. Vytknout bychom snad mohli určitou přímočarost, 94 minut je na epické sci-fi poměrně málo, takže nějaké rozšíření dějových linek by nebylo na škodu. 8/10 ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem otálela, ale nakonec jsem se rozhodla se na X-meny taky podívat a jsem za to ráda. Film se mi líbil, i když mi někteří herci na ty komiksové postavy prostě neseděli. James Marsden jako Cyclops? Ne děkuju, úplně mi tu postavu znechutil. Wolverine forever.. Mělo to sice trošku pomalejší začátek, ale pak se to slušně rozjelo a mě to tak pohltilo, že mi přišlo, že od začátku uplynula jen čtvrt hodina a už běží závěrečné titulky. 4* btw. český dabing tomu nasadil korunu. Přeložit jméno Wolverine do češtiny a křičet na něj celou dobu Rosomáku, zatímco většina ostatních měla normálně anglická jména? To snad ani nemá cenu komentovat. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Studené (vizuálně) a dějově velmi přímočaré (pozoruhodně krátká stopáž) s přihlédnutím k tomu, kolik hlavních hrdinů se nám zde vlastně představuje. Singerova režie je chytrá a zručná a tímhle dílem nastartoval jednu z nejlepších komiksových ság. Každá z postav je zajímavá, atraktivní a emocionálně přitažlivá, takže si snad každý divák musí najít své oblíbence. Technicky samozřejmě v pořádku, ačkoliv oproti dalším dílům je krásně patrné, že dostaly razantně přidáno z kasičky (filtry, nabušené efekty). Nejen proto působí jednička X-menů příjemně komorním a minimalistickým dojmem a jde úplně jiným směrem, nežli megafilmy typu Avengers, či Batman. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (96)

  • Vo filme sa na chvíľu objavuje aj autor scenára David Hayter, konkrétne ako jeden z policajtov na konci. (harryy)
  • Tyler Mane (Sabretooth) si jednou nechal černé kontaktní čočky nasazené moc dlouho a pak více než den vůbec neviděl - musel mít i obvazy. (fannah)

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama