Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Areál Columbovy university je místo, kam přicházejí madí lidé všech ras, barev a vyznání. Studenti jsou denně stavěni před problémy sexuálního zneužívání, rasismu a rozdílnosti názorů. Novicka Kristen Connorová byla ze svých sexuálních schůzek na střední škole zvyklá, že když řekla ne, rozuměli tomu. To se ale o této škole říci nedá. Malik Williams umí pouze běhat a věnuje tomu veškerou svou energii. Netuší však, že to bude jediné, co po něm na universitě budou požadovat. Remy myslel, že universita bude jeden veliký flám. Když se však koná někde večírek, není na seznamu pozvaných. Cítí se stále více isolovaný, bez přátel. Přidá se proto k těm, kteří ho jediní akceptují - ke skinheadům. (Pumiiix)

(více)

Recenze (22)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Protirasistický film, kde jsou postavy namíchány tak, aby se nestranilo žádnému etniku. Stejně je na tom ale hrozně vidět, že to točil černoch. Navíc všechny ty poselství působí, tak nějak jednoduše a hloupě. Patosem se také nešetří. Na to jak je to zapadlej film tam, ale hraje spousta známých tváří z nichž nejvíc kraluje Laurence Fishburne, jako profesor politologie, který má hodně divný přízvuk a moudrost mistra Yody. A řvoucí Tyra Banks vypadá jak ufon. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neznámý a poměrně nezáživný film o rasových problémech na význačné střední škole kde jinde než v USA. Výkony herců nejsou zlé (Epps, Cube), nicméně děj je leckdy dost nezáživný a táhne se jako smrad z kravína. Závěr má grády, avšak o nějaké významné promlouvání do duše, či kritiku společnosti se nejedná. Film osciluje mezi klasickým teen story a rasovou selekcí. Od každého něco, anebo průměrný mišmaš. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Welcome to the real world, když to pronese profesor politologie Laurence Fishburne, divák se (při vzpomínce na kultovní Matrix) docela usměje. Postupně mu začne úsměv tuhnout, i když je patrné, že spíš kloužeme po povrchu mezi vztahy univerzitních studentů, kteří se liší barvou pleti, pohlavím, vyznáním. Tvůrce Čtyř bratrů nebo Drsnýho Shafta se snaží hnětat tak, by se nikomu nestranilo. Nicméně sám je černoch, takže se na plátně víc nadržuje bílým – respektive se na to obecně upozorňuje („Nejsem tady, aby na mě běloch mířil bouchačkou. To jsem mohl mít v ghettu. Zdá se, že tenhle systém jen podporuje nadřazenost bílých.“). Problém se vytváří tak trochu uměle, bez pořádného základu, scénář mnohým scénám také moc nepomáhá, patosem se nešetří a délka je přepálená. Jennifer Connelly, ač tvůrci v titulcích představená jako první, spíš upozaděná, mnohem zásadnější party hrají Michael Rapaport, Omar Epps a Kristy Swanson. Český překlad je mimo. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Miestami zaujímavá, miestami naopak dosť nudná dráma, snažiaca sa vykresliť problémy americkej vysokoškolskej mládeže, ktorá si často počína povýšenecky, takže študenti, ktorí z nejakých sociálnych, kultúrnych či rasových dôvodov nespĺňajú elitárske kritériá sú separovaní mimo spoločenského diania. Vidieckeho outsidera Remyho spolužiaci považujú za podivína a dištancujú sa od neho, takže nakoniec zakotví v partii náckov, ktorí ho ochotne prijmú medzi seba, atlét Malik zasa trpí komplexom menejcennosti z toho, že je černoch, zo svojich osobných neúspechov v duchu viní belochov a pochopenie nachádza u radikálne zmýšľajúcich čiernych bratov. Niekedy sa tu príliš filozofuje, dej je zbytočne rozťahaný do vyše dvojhodinovej stopáže a akčná choreografia pouličných bitiek je na amatérskej úrovni, no keď už nič iné, tak za videnie stojí aspoň to, ako takmer dvojmetrový a 120-kilogramový bodybuilder Andrew Bryniarski ľahne po rane od pekne vypapaného cvalíka... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ocenění si určitě zaslouží snaha o jakousi vyváženost, kdy černoši v konfrontaci s nacisty nejsou ti vyloženě hodní, nicméně celý ten rasový problém mi přišel příliš uměle vykonstruovaný. Stejně tak mi přišla neohrabaná zápletka o tom, kam až se může dostat obyčejnej kluk z Idaha, když ho nechce mezi sebe přijmout žádná studentská parta. Zaujmula tak především celá řada tváří (Michael Rapaport, Cole Hauser, Jeniffer Conelly, Kristy Swanson, Tyra Banks, Omar Epps a vlastně i Gwyneth Paltrow), které se teprve později staly známými - tedy kromě Laurence Fishburna. 40% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší Singletonov príspevok na tému rasizmu. A zase je tým najlepším na celom filme charizmatická mentorská postava učiteľa Laurence Fishburnea. Film sa odohráva na vysokej, kde sledujeme rôzne skupinky študentov. A aj keď segregácia už oficiálne neplatí, tak sa stále jednotlive rasy zgrupujú a príliš sa medzi sebou nemusia. Černosi sú stále utláčaní, tupí belosi si začnú holiť hlavu a dostanú tik do pravej ruky, ktorý vylieči len jej nonstop držanie hore. Našťastie sa nezabudlo aj na obyčajných flákačov, ktorý chcú na vysokej len pariť a nejaký rasizmus od obidvoch strán ich nezaujíma. Celý film je taká zbierka najobohratejších antirasistických klišé, ale vďaka zručnej réžii a dobrým výkonom množstva povedomých ksichtov to stále funguje. Za zmienku ešte stojí vygumovaný a totálne vychudnutý rasista v podaní Michaela Rapaporta. P.S: aj keď to je smutná pravda, tak mi už trochu komicky pripadala otrepaná scéna v ktorej po streľbe černoch kričí na policajtov, aby chytili bieleho strelca a bieli policajti sa s obuškami vrhnú na toho černocha. 6/10. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Docela překvapivě střízlivý snímek, který stojí nohama pevně na zemi a nesnaží se divákovi za každou cenu vlézt do přízně. Problematika rasismu je tentokrát zasazena do univerzitního prostředí a vůbec nevypadá uměle. Naopak, více než kde jinde jsou zde patrné morální, fyzické i majetkové rozdíly, které jsou hlavním důvodem, proč je tento problém neřešitelný. Teď k hercům. Tleskám. Jennifer Connelly, která je uváděna v titulcích jako první, se ve filmu jen sem tam mihne, takže hlavní pozornost na sebe strhává Omar Epps, Kirsty Swanson a Michael Rapaport. A všichni jsou bezchybní. Hlavně Rapaport svou proměnu dokázal prožít. Film nakonec dospěje do předpokládatelného vyústěnění a následuje moralitka na závěr, ve které si režisér neodpustí "maminkovské" polepšete se, ale on sám přitom nenabízí žádné myšenky a ani žádná řešení, jak s tímto problémem skoncovat. Což je docela škoda, protože tak zůstává jen kritikem bez názoru. A to je možná úplně nejhorší, protože potom vám někdo může ten svůj názor snadno vnutit. Ale to už pak jsme tam, kde tenhle film vlastně celý začíná. [duben 2006] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz zosnuly reziser Singleton riesi problematiku US studentov posobiacich na Columbus univerzite. Celkom slusne, dialogy obycajne prevladaju, no je to silne protirasisticky film, tych je sakra malo : 62 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Šlo to celou dobu dost průměrně. V Americe maj černochy, u nás je to zas s cigánama, akorát horší. Skinheadi byli úplní magoři. Příběhově se film dost vleče a drželo mě u něj jenom to, že tam hrálo tolik známejch lidí. Nejlepší byl Busta Rhymes a jeho páčo. ()

Warsheek 

všechny recenze uživatele

Délka je to, co tomuhle filmu nejvíce ubírá. Rasismus z několika stran je tu ukazován tak nějak nudně. Navíc mi tu chyběla postava se kterou bych se mohl ztotožnit. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Snáď zlý vtip, nie? Celá univerzita je prešpikovaná angažovanými ľuďmi, nechýbajú feministky (ehm, lesbičky), bieli aj čierni rasisti, náckovia... Názov stojí za hovno, boneheadi sa tam len mihnú a ušatý Rapaport si zaslúži Zlatú malinu, čokel pod oko a kopanec do riti. Paradoxne najsympatickejšie pôsobí Cube s hustým afrom a filozofickými myšlienkami, ktoré sú zrejme následkom dlhodobejšej nadkonzumácie mariše. Film, ktorý sa hrá na niečo a pritom nestojí za nič. Whigga ("biely černoch / čierny beloch") Fishburne s hotentotským prízvukom to všetko ešte klincuje. Ach jo, ďalší pseudointelektuálsky počin utláčaného debila á la Spike Lee... ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Film který se pokouší o velké poselství. To je však naprosto ztraceno v nejhorších stereotypech a klišé nejhrubšího zrna (např. Adam Goldberg už snad ani nic jiného než stereotypní židovské typy ani hrát nemůže). A celé to doslova sestřeluje šíleně vykroucené finále. A pro českého diváka to naprosto dodělal lokální název filmu "Holé lebky", což je extrémně zavádějící, jelikož žádná "holá lebka" se tam neobjeví až po půlce filmu a pro celkový děj mají funkci pouze gradace finále. Všechny postavy jsou až tak stereotypní, že to místy působí jako karikatura, např. afrocentrista Fudge, lesbická aktivistka Taryn, skupina neonacistů, černošský profesor nebo univerzitní ochranka. Jeden z těch horších filmů, které se zabývají společenskými, rasovými a genderovými rozdíly. ()

Jenislávek 

všechny recenze uživatele

Film je překvapivě nezaujaté proti či pro cokoliv. Jenom všech těch americkych vlajek a vlastenectví sem byl po 2 hodinách přesycené na dlóho dopředu. ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Tak tady se zavede do koutů extrémnosti. Nápad filmu s prolnutím menšin a propagování nacismu se vydařilo a dívák si odnáší další povědomí o tom, co se ve světě dělo a stále děje. O určitých problematikách se málo mluví, o některých naopak hodně. Tento film má výhodu v tom, že ukazuje od každého něco. Tohle není klasický příběh z prostředí americké střední. Je to příběh o věcech, které se můžou stát kdekoli, aniž by tomu mohl někdo zabránit. ()

Reklama

Reklama