Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný román "Cesta kolem světa za osmdesát dní" z pera francouzského spisovatele Julese Vernea patří dodnes mezi jeho nejoblíbenější díla. Původně vycházel na pokračování v novinách Le Temps a poslední díl vyšel 21. prosince 1872, v těchto dnech tedy uplyne přesně 150 let od chvíle, kdy se čtenáři mohli poprvé seznámit s legendárním cestovatelem Phileasem Foggem. Jeho dobrodružství dodnes představují vděčný filmový námět pro tvůrce z celého světa. Mezi nejzdařilejší zpracování tohoto legendárního románu patří televizní seriálová adaptace z roku 1989, kterou natočil americký režisér Buzz Kulik. Elegantního dobrodruha Philease Fogga zde ztvárnil hvězdný herec irského původu Pierce Brosnan, který se později proslavil v roli jiného britského gentlemana – tajného agenta Jamese Bonda. Hvězdné herecké obsazení doplňují mimo jiné britský komik a člen legendární skupiny Monty Python Eric Idle jako sluha Passepartout nebo Peter Ustinov jako komisař Wilbur Fix, který pronásleduje Fogga po celém světě... Vyhlášený dobrodruh Phileas Fogg představuje vzorný příklad anglického gentlemana, který se nenechá vyvést z míry za žádných okolností. Známý děj se točí kolem Foggovy bláznivé sázky s ostatními členy Reformního klubu, že dokáže zvládnout objet celý svět během pouhých osmdesáti dní. Ve viktoriánské éře velmi odvážný cíl, ale do karet mu nahrává průmyslová revoluce a s ní spojený rozvoj železnice a lodní dopravy. Pravý Angličan nikdy nežertuje o něčem tak seriózním jako je sázka, proto se Fogg neprodleně vydává na dalekou pouť ve společnosti svého francouzského služebníka Jeana Passepartouta. Čeká ho strastiplná cesta, která mu může přinést nejen slávu, ale možná i štěstí v lásce. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pierce Brosnan hraje tak roztomilou karikaturu akurátního britského gentlemana, že mu tohle klišé snad i odpustíte. I to, že se evidentně točilo v omezených lokacích, a na skutečně velkorysou výpravu kolem světa můžete zapomenout. Zato Eric Idle jako Paspartu se povedl. I sem tam nějaký vtípek, například, jak spolehlivě odlákat pozornost italských carabiniérů. Prostě takový výlet do filmové historie, který obrazovkám docela sluší – já to totiž viděla rozstříhané jako tv seriál. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Divák se musí co nejrychleji oprostit od knižní předlohy, jelikož na tu tvůrci navazují jen velmi polehounku. Včetně výběru herců. Knižní předloha je seriózní román, kdežto seriál tíhne ke komedii s tím, že autoři chtějí prodat své vybrané koně. Formát seriálu dá čas zvyknout si a později i oblíbit jednotlivé postavy a celkově je tu slušné dílo. ()

Reklama

Austen 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli uvidím tento román zfilmovaný tak, jak to je v knížce. Jako adaptace se mi to zatím nejvíc líbilo na gramofonové desce. Zde se mnohé liší. Verne si asi Philease Fogga představoval staršího a usedlejšího, Brosnan vhledem ke svému mladistvému vzhledu pojal jako spíšd extravagantního střeleného mladíka, který "ano" uzavřený a Angličan. Ale díky i za to pojetí. Byl to roztomilý Fogg a jeho romance s princeznou Audou tudíť nebyla tak kožená, jako ve starší verzi. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Doslovnost někdy až přílišná, ale v duchu svého pojetí zdařilá místy až mimořádně. Československým adaptacím verneovek se to hodně blíží a - hlavně - postihuje verneovskou technokratickou poetiku okouzlení průraznými technologickými inovacemi 19. století. Zdaru věci prospívá i mimořádně dobré herecké obsazení nejen hlavních rolí, ale i zdařilá a i v detailu důsledná výprava. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na verzi s Davidem Nivenem to samozřejmě nemá (páč je nepřekonatelná), ale tu koninu s Jackiem Chanem to zahrabává hluboko do země (páč je velice snadno překonatelná). Cesta kolem světa za 80 dní je po Tajemném hradu v Karpatech, pro který mám díky tématu ohromnou slabost, moje nejoblíbenější a vlastně asi i nejlepší Verneovka a tahle adaptace se skutečně povedla, a dokonce má i spoustu věcí navíc (třeba Jesseho Jamese, což je jeden z nejlepších momentů vůbec). Ani jedna část nijak výrazně nevadila, délka rozhodně není na škodu, navíc to má perfektní atmosféru, vynikajicí herecké výkony (Brosnan, kterému jsem před začátkem nevěřil, že mu ta role sedne, ale sedla, Idle a zejména Peter Ustinov a na malém prostoru Christopher Lee). Je to parádní dobrodružství, zábavné (a skvěle) i napínavé (taktéž), prostě přesně takové, jaké má být a jaké od tohohle příběhu čekáte. Parádní verze, které se rozhodně nemusíte bát a v rámci Verneovek rozhodně jedna z těch nejlepších. Tenhle příběh má prostě obří čaro a zase se mi to potvrdilo. A i dabing je na Film+ poměrně povedený, takže pro mě vskutku výborný zážitek. 85%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo od června do října 1988, a to ve Velké Británii, Jugoslávii, Hong Kongu, Macau a Thajsku. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama