Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný román "Cesta kolem světa za osmdesát dní" z pera francouzského spisovatele Julese Vernea patří dodnes mezi jeho nejoblíbenější díla. Původně vycházel na pokračování v novinách Le Temps a poslední díl vyšel 21. prosince 1872, v těchto dnech tedy uplyne přesně 150 let od chvíle, kdy se čtenáři mohli poprvé seznámit s legendárním cestovatelem Phileasem Foggem. Jeho dobrodružství dodnes představují vděčný filmový námět pro tvůrce z celého světa. Mezi nejzdařilejší zpracování tohoto legendárního románu patří televizní seriálová adaptace z roku 1989, kterou natočil americký režisér Buzz Kulik. Elegantního dobrodruha Philease Fogga zde ztvárnil hvězdný herec irského původu Pierce Brosnan, který se později proslavil v roli jiného britského gentlemana – tajného agenta Jamese Bonda. Hvězdné herecké obsazení doplňují mimo jiné britský komik a člen legendární skupiny Monty Python Eric Idle jako sluha Passepartout nebo Peter Ustinov jako komisař Wilbur Fix, který pronásleduje Fogga po celém světě... Vyhlášený dobrodruh Phileas Fogg představuje vzorný příklad anglického gentlemana, který se nenechá vyvést z míry za žádných okolností. Známý děj se točí kolem Foggovy bláznivé sázky s ostatními členy Reformního klubu, že dokáže zvládnout objet celý svět během pouhých osmdesáti dní. Ve viktoriánské éře velmi odvážný cíl, ale do karet mu nahrává průmyslová revoluce a s ní spojený rozvoj železnice a lodní dopravy. Pravý Angličan nikdy nežertuje o něčem tak seriózním jako je sázka, proto se Fogg neprodleně vydává na dalekou pouť ve společnosti svého francouzského služebníka Jeana Passepartouta. Čeká ho strastiplná cesta, která mu může přinést nejen slávu, ale možná i štěstí v lásce. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Doslovnost někdy až přílišná, ale v duchu svého pojetí zdařilá místy až mimořádně. Československým adaptacím verneovek se to hodně blíží a - hlavně - postihuje verneovskou technokratickou poetiku okouzlení průraznými technologickými inovacemi 19. století. Zdaru věci prospívá i mimořádně dobré herecké obsazení nejen hlavních rolí, ale i zdařilá a i v detailu důsledná výprava. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na verzi s Davidem Nivenem to samozřejmě nemá (páč je nepřekonatelná), ale tu koninu s Jackiem Chanem to zahrabává hluboko do země (páč je velice snadno překonatelná). Cesta kolem světa za 80 dní je po Tajemném hradu v Karpatech, pro který mám díky tématu ohromnou slabost, moje nejoblíbenější a vlastně asi i nejlepší Verneovka a tahle adaptace se skutečně povedla, a dokonce má i spoustu věcí navíc (třeba Jesseho Jamese, což je jeden z nejlepších momentů vůbec). Ani jedna část nijak výrazně nevadila, délka rozhodně není na škodu, navíc to má perfektní atmosféru, vynikajicí herecké výkony (Brosnan, kterému jsem před začátkem nevěřil, že mu ta role sedne, ale sedla, Idle a zejména Peter Ustinov a na malém prostoru Christopher Lee). Je to parádní dobrodružství, zábavné (a skvěle) i napínavé (taktéž), prostě přesně takové, jaké má být a jaké od tohohle příběhu čekáte. Parádní verze, které se rozhodně nemusíte bát a v rámci Verneovek rozhodně jedna z těch nejlepších. Tenhle příběh má prostě obří čaro a zase se mi to potvrdilo. A i dabing je na Film+ poměrně povedený, takže pro mě vskutku výborný zážitek. 85%. ()

Reklama

mira.l 

všechny recenze uživatele

A já jdu do plných. Pierce Brosnan je celkem "typický" Phileas Fogg, Eric Idle coby jeho sluha Passepartout je prostě Francouz jako poleno:), vše korunováno Peterem Ustinovem v roli věčně neúspěšného detektiva Fixe. Sám nevím, jestli výše postavit tuto verzi nebo tu tříhodinovou vcelku z r. 1956 s Cantinflasem a Davidem Nivenem. Tak je podělím obě stejným hodnocením. Ten paskvil z r. 2004 velkoryse přehlídnu. ()

Anglicankaaa 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Cesta kolem světa za 80 dní jako knížka srdeční záležitost. Je to první Verneovka, kterou jsem četla a která mě vůbec k Julesi Vernovi dovedla. Toto zpracování je dost zdařilé, do menších detailů se s knihou relativně shoduje. Viděla jsem to se dvěma dabingy, více se mi líbil ten, kde Philease Fogga mluví Petr Svoboda. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit srovnání s ostatními verzemi a z něj mi vychází toto zpracování jako vítěz. Brosnan sice nikdy nebude mít na Davida Nivena, ostudu si ale neudělal. Peter Ustinov je skvělý inspektor Fix (ovšem ještě lepší je Petr Nárožný v audiozpracování), ale zdaleka nejlepší je Eric Idle, to je pravý Passepartout. Narozdíl od španělského Cantinflase a čínského Jackieho Chana je v jeho podání Francouzem jedna báseň. Škoda, že to u nás nešlo v TV (nebo, že bych si nepamatoval?). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo od června do října 1988, a to ve Velké Británii, Jugoslávii, Hong Kongu, Macau a Thajsku. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama