Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kniha Nikdykde od Neila Gaimana vznikla současně s tímto seriálem a získala si mnoho fanoušků po celém světe, rovněž tak řadu ocenění. Seriál téměř do přesných detailů pojednává příběh knihy. Mladý Richard Mayhew žije v Londýně už tři roky. Má dobrou práci makléře, přítelkyni, byt a je se svým životem vcelku spokojen. Jednoho dne potká zraněnou dívku, která si říká Dvířka. Pomůže jí a tím se jeho život změní do nesmyslného a bizarního dobrodružství ve světě pod Londýnem... místa, kam normální lidé nevstoupí. Krysy zde mluví, žijí zde nájemní vrazi a podivíni včetně padlého anděla Islingtona samotného. Od prvního dílu je tento poetický příběh velice poutavý a všech šest dílů na sebe přímo navazuje. Seriál nebyl u nás vysílán... ale snad někdy bude. (Hanzman)

(více)

Recenze (71)

honajz 

všechny recenze uživatele

Knížka je esencí poznámek, dodělávek, vychytávek, improvizace a nápadů, které vznikly při natáčení tohoto seriálu. Tudíž v knize je toho daleko víc už jen proto, že kniha koriguje výsledný televizní tvar. Protože tedy seriál vznikl PŘED knihou, je chudší. Tím nemyslím kulisy, ale i vtipy, nápady, někdy výběr herců (přece jen Calabas je i v knize popsán trochu jinak). Příjemně mne překvapil výběr Richarda, ano, to je ten správný typ. Ale třeba Jessica měla být vamp dračice z manažerských kanceláří, která si chlapa hýčká jen pro to, aby si na něm vysloužila svou slávu, to zde poněkud chybí. Celkově tedy průměr. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, snad takovou tou temnější stránkou, která je celým filmem prostoupená a která vyloženě nedovede vytvářet hororové prostředí, i když byste si to mysleli, ale prostě se mi původní, knižní provedení zamlouvá více než tohle televizní. Není to špatné, ale dle mého se kouzlo příběhu nepodařilo tak skvěle adaptovat. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku divná a velmi laciná adaptace fantastické knížky, s každým dalším dílem jsem si ale na danou formu zvykal a čím dál víc oceňoval, že paradoxně díky nedostatku prostředků se Gaimanovu předlohu povedlo zadaptovat snad nejvěrněji, jak se dalo. Tedy jako sympaticky podvratnou a undergroundově působící fantasy, která je divná záměrně a krásně funguje především jako zrcadlo všem svým nablýskaným konkurentům. Je to špinavé, nekorektní, napínavé, vtipné... přesně jako předloha, jen si to člověk hned neuvědomí. Navíc se mimořádně přesně povedlo obsadit skoro všechn postavy (Dvířka je Dokonalá!). Seriál sice oproti předloze nemá nic navíc, ale jako ilustrace funguje velmi dobře. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Neverwhere neboli Nikdykde není adaptací stejnojmenné Gaimanovy knihy. Naopak tenhle seriál je starší a Gaiman svůj majstrštyk psal na základě svého scénáře. A jeho fantazie se zdá být bezbřehá, když v knize vytvořil moderní oddyseu se spoustou popkulturních odkazů, kdežto původní seriál nejvíce trpí tím, co u BBC velmi zaráží - levná výprava. Ve své fantazii si při četbě rozhodně vykouzlíte něco daleko epičtějšího... ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Kniha je výborná, bohužel seriál už tak nepůsobil. Všechno je moc útržkovité, hlavní hrdina je nesympatický, na druhou stranu markýz a především pan Vandemar na mě udělali dojem. Něco tam chybělo, vůbec mě nezajímalo co se stane v příští scéně, jen jsem pozorovala jak někam jdou. Uvidíme, třeba tomu dám někdy ještě jednu šanci. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Úvodnú titulkovú sekvenciu vytvoril Dave McKean, dlhoročný kamarát a spolupracovník Neila Gaimana. Ľudia okolo vizuálnych efektov boli prekvapení, keď im povedal, že všetko spravil na svojom laptope a na 8mm kamere za minimálny rozpočet. (Deschain)
  • Meno Marquis de Carabas pochádza z príbehu Kocúra v čižmách, ktorý tak nazval svojho pána. (Deschain)
  • Neil Gaiman, autor scenára, sa objaví v úvodnej titulkovej sekvencii ako tmavá postava prechádzajúca podchodom. (Deschain)

Reklama

Reklama