Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

sandinista 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších seriálů co jsem kdy viděl. První série mapuje společenské poměry před válkou Severu proti Jihu. Škoda jen, že už vím dopředu, jak to skončí, kdo vyhraje a kdo prohraje :-( Patrick Swayze se po Hříšném tanci v mých očích plně rehabilitoval. Komu se daná tématika líbí, doporučuju The Birth of a Nation. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria vynikajúco ukazuje americký svet pred občianskou vojnou. Na osudoch postáv sa dozvedáme, v čom boli základné rozpory medzi severom a juhom. Dôležité ale je, že sa nám tu nevnucuje obraz toho len dobrého severu a zlého juhu. Naopak, ukazujú sa tu a svetlé stránky a zápory na oboch stranách rovnako. Herecky u mňa víťazí David Carradine čo by odporný záporák, zo žien zase fanaticky nepekná Kirstie Alley. Príbeh vás vtiahne do deja, postáv je mnoho, nájdete si viacero obľúbených. Skutočne premakaný seriál, hoci zobrazuje pre mňa nie až tak populárnu tému občianskej vojny v USA ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem ledasco. U nás v rodině máme rádi mini sérii Scarlett, takže bych spíš předpokládala, že to bude vzhledem ke stáří horší, ale světe div se, seriál s Patrickem Swayzem v roli hrdého Jižana je boží a maratonovatelný. Kvalitní, napínavý, poučný. Herecky skvělé výkony kam oko jen dohlédne, nejlepší je pak s přehledem Kirstie Alley jako bojovnice za zrušení otrokářství a nejkrásnější lyrická hrdinka Lesley-Anne Down. Už se těším na další série. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo moje první velké filmové setkání s občanskou válkou USA a ve své době jsem byl ze seriálu zcela unesen. Hltal jsem jednotlivé díly, držel jsem palce těm "hodným" a děsil jsem se, co zase provedou ti "zlí". I v mládí jsem ocenil snahu ukázat, že ne všichni Seveřané byli vzor cnosti a ne všichni Jižané byli zákeřní padouši. Ve své době mně oslnila masovost scén, množství bitev, jenže - to bylo někdy před patnácti lety. Potom člověk shlédl řadu jiných filmů s podobnou tématikou, příběhů komornějších (Návrat do Cold Mountain) nebo naopak ještě epičtějších (Glory, Gettysburg) i třeba film mnohem skromější než uváděné (Ironclads) a těch pět hvězdiček prostě dát nemůžu. Tak 70%. A co mi tak vadí? No přece ta neskutečná šablonovistost osob, ta pedagogika v podání....i některé zcela neptravděpodobné scény (viz. osvobození Jamese Reada z jižanského zajateckého tábora Patrikem Swayzem). Každá osoba představuje typ jakoby napsaný podle učebnice dějepisu podle schemat - hodný otrokář (Swayze) - zlý otrokář (Carrandine), vzorní seveřané (Read a jeho nejmladší bratr) - zlí seveřané (prostřední brat a jeho sestra, bezohledně se obohacující na nekvalitních válečných dodávkách), zlá jižanská kráska (jméno herečky neznám) a hodná jižanská kráska (Lesley-Ann Down). Ono vlastně i ty dvě rodiny, co reprezentují Jih (plantážníci) a Sever (továrníci) je schema až klišoidní a když k tomu přidám některé scénky, které jsou až servilní vůči oficiózní (pozor ne oficiální) historografii - třeba generál Grant, ukazující, že v té placatici má mošt a ne whisky, pak bych tenhle seriál doporučil především skutečně školní mládeži. Dějová linka je tady z hlediska historických událostí nesporně v pořádku a pokud to někoho přivede k hlubšímu zájmu o tuhle událost a začne se sám zajímat o další detaily, pak to svůj účel splnilo vrchovatě. A ta drtivá většina ostatních se může bez hlubšího zájmu vnořit do napínavého děje s mnoha zvraty a vzít to prostě jako jedno velké dobrodružství. A to zas tak málo není..... ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velkolepě pojatý seriál o osudech dvou rodin z opačných stran klíčící americké občanské války. Skvěle propracovaný příběh začíná v r. 1842, kdy dva mladící - Orry Main a George Hazard - vstupují do vojenské akademie West Point. Zde vzniká přátelství na celý život, které je však později podrobováno těžkým zkouškám, pramenícím z odlišného společenského prostředí, z nichž oba hrdinové pocházejí - jeden z otrokářského Jihu a druhý z velké části abolicionistického Severu. V šesti epizodách je vyprávěn příběh plný přátelství, vášně, lásky, ale též nenávisti, intrik... Každá postava je v podstatě specifickým vyobrazením určitého lidského charakteru - od fanatické abolicionistky Virgilie Hazard až po sadistického rasistu Justina LaMotte. Především však je divákovi zprostředkováno klima, které v zemi panovalo v rozmezí osmnácti let před zvolením Abrahama Lincolna prezidentem USA, vystoupením Jížní Karolíny z Unie, útoku jižanských vojáků na pevnost Fort Sumter a faktického vypuknutí války Severu proti Jihu... Seriál je vyšperkován skvělými hereckými výkony a výborným scénářem, které dohromady způsobí, že dychtíte po začátku další epizody... Po zhlédnutí se naskýtá o důvod víc opovrhovat nekonečnými seriály, které se na nás neustále z TV valí v obrovském množství, ale v žalostné kvalitě - z nichž smrdí lacinost, neschopnost vyprávět silný příběh a snaha vychovat z diváka pouhého pasivního konzumenta. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie trvalo viac ako dva roky. Scenár obsahoval 940 scén a mal 540 strán. (misterz)
  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)
  • V rámci prípravy na rolu Georga Hazarda strávil James Read niekoľko týždňov na ranči Patricka Swayzeho (Orry Main), kde ho ten učil jazdiť na koni. (misterz)

Reklama

Reklama