Boogeyman II

Horor

USA, 1983, 79 min

• Kusko.t2

Úvodom by som chcel hneď ozrejmiť, prečo som sa neuchýlil ku nadeleniu hodnotenia pokračovaniu "Boogeymana" Ulliho Lommela. Existujú totiž dve, vcelku dosť odlišné zostrihy filmu. V prvom prípade sa jedná o zostrih z roku 1983, kedy Ulli Lommel po troch rokoch od svojho pôvodného BOOGEYMANa, vychrlil na trh v podobe VHS nosičov chudobné a chorľavé pokračovanie, aby čím skôr nadviazal, ale hlavne participoval sám na sebe vydaním čohosi, čo by prinieslo aspoň nejaký ten zisk. Pôvodná klasika z roku 1980 sa stala totiž vcelku nečakaným hitom za málo peňazí. Prekvapujúco zarobený kapitál sa asi minul, preto bolo treba vyryžovať ďalší. O zostrihu z roku 1983 sa nedá hovoriť o plnohodnotnom pokračovaní, keďže obsahuje zhruba polovicu záberov z jednotky (čo je asi tých 40 minút). Čo sa týka druhej verzie (videná tá), vznikla v roku 2002 a to ako prerábka jednak filmu "The Boogeyman" (1980) a "Boogeyman II" (1983), ktorých mix s pridaním príhovoru režiséra počas jednotlivých úsekov filmu sa označuje ako "Ulli Lommel's Boogeyman 2 - Director's cut", prípadne "Boogeyman 2 Redux". Tento režisérsky zostrih produkovaný opäť čisto len pre zisk a na oklamanie zákazníka mysliaceho si, že sa dočká konečne po tých rokoch zaujímavého a plnohodnotnejšieho pokračovania, je opäť strelou do vlastných radov. 83 minútová verzia z roku 2002 je ale určite ešte horšia, než tá pôvodná sprznená. Obsahuje totiž zhruba 73 minút záberov totožných a vykradnutých z filmu "The Boogeyman" (1980), chudobný ostatok minutáže je iba trápnou výplňou scénok Ulliho Lommela a jeho sračiek, prípadne zrýchlených záberov vyňatých z pôvodného zostrihu z roku 1983. PROSTE DES!!! Director's cut je čistý ODPAD!!! ### "Boogeyman II" sa vo Veľkej Británii dostal aj na zoznam tzv. "Video nasties" a to pod názvom “Revenge of the Bogeyman“ a to v septembri roku 1984 po tunajšom vydaní distribučným štúdiom VTC. Pôvodný zostrih z roku 1983, údajne nakrútený ešte v roku 1981, sa síce po čase zo zoznamu vyradil (júl 1985), znovu sa však do distribúcie aj napriek pominutiu banu nezaradil. V Británii v roku 2003 vychádza Uncut verzia filmu pod názvom "Ulli Lommel's Boogeyman 2 - Director's cut" ("Boogeyman 2 Redux") zásluhou štúdia "Hollywood DVD", jedná sa ale o prekopaný režisérsky zostrih, ktorý sa od pôvodného "Boogeyman-a II" nemálo líši.(4.9.2009)

• corpsy

WTF? Pre vysvetlenie tu slúži komentár od užívateľa Kusko.t2. Vystihol a vysvetlil to na jedničku. Hodnotenie je za redux verziu.(7.5.2011)