Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (104)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, ktorý už dnes nepôsobí takým ohurujúco výpravným dojmom ako v 80. rokoch, keď som ho videl prvýkrát, ale ten zaujímavý, miestami krutý a miestami čarovne romantický príbeh zostal. Vo svojej dobe to bola so svojimi odfaklenými hlavami a rozpáranými bruchami televízna revolúcia, ktorá vyvolala aj mnoho protestov, dnes už sme zvyknutí na onakvejšie samurajské rúbanice. Veľmi zábavná je s odstupom času scéna, v ktorej Blackthornovi ponúknu do postele chlapca, a Richard Chamberlain, o ktorom vtedy svet ešte netušil, že je čistokrvný gay, jeho ústami rozčúlene kričí: „Snáď ma nepovažujete za nejakého odporného sodomitu?!“ ;-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál ze starého Japonska, jenž se na naše obrazovky dostal snad poprvé. Vynikající herci, výborná je i hudební složka, o scénáři, výpravě a kameře ani nemluvě. Z tohoto seriálu byl sestříhán film Zajatec japonských ostrovů, který se ovšem ani zdaleka tak nevydařil. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na Šogun si pamätám z detstva len matne, ako ho rodičia v 90. rokoch pozerali. Mne v spomienkach nijak výrazne neutkvel, takže buď mi ho zakázali pozerať (čomu by som sa nečudoval, na svoju dobu bol drsný), alebo ma nezaujal (v tom čase som vďaka videokazetám a satelitu paradoxne videl oveľa brutálnejšie veci á la Maniac Cop 2 alebo Kanibalov od Deodata). V roku 2021 som si povedal, že by mohol byť dobrý nápad skúsiť si ho pozrieť v kompletnej verzii v dospelom veku... a nakoniec to naozaj bol celkom dobrý nápad. Najviac tomu dáva jednak charizmatický Richard Chamberlain (na scény „tanec“ a „blázon“ tak skoro nezabudnem, fakt do toho išiel naplno) a jednak pútavá japonská poetika so zvláštnymi, ale zaujímavými pravidlami. Najviac ma na Šogune bavili práve tieto pokojné, civilné a „normálne“ momenty, v ktorých sa hlavný hrdina zžíval s cudzou krajinou. Bohužiaľ, po sľubnej prvej polovici sa seriál preklopí do druhej, kde už akosi niet čas na vzťahy a navyše skoro každá epizóda začne disponovať takmer až celovečernou minutážou, čo ma značným spôsobom nudilo a poviem úprimne, že ale dve tri časti pred koncom som to už celé fakt chcel mať za sebou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Úchvatný příběh od specialisty na kulturní střet evropského a asijského myšlení Jamese Clavella. Skvělá výprava a dokonale zvládnuté japonské reálie, podtržené bezvýchodnou situací anglického lodivoda. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé zpracování románu J.Clavella - Šógun. Poprvé jsem ho viděl v simultánním překladu v roce 1985 v Polské televizi a hrozně se mi líbil. Film byl už pak o stupeň horší... Škoda, že si ČT sem tam nevzpomene na své archívy a tenhle seriál nám nepustí... Koho by nezajímal střet dvou světů v 16.století a příběhy J.Blackthorna, knížete Toranagy, Jabu-sama, Mariky, Buntaró-sama, Omiho-sama a dalších... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

I přes, na svou dobu jedinečný, pohled do kultury feudálního Japonska, malebné záběry okolní krajiny a charisma ústřední dvojice mi připadá, že celkový potenciál námětu nebyl využit na maximum... Závěrečný díl je pětihvězdný, škoda že to samé se nedá tvrdit o dobré polovině těch předchozích. Absence jakékoliv akce není tentokrát vůbec na škodu. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Západu prístupná, krásna ukážka japonskej krajiny a kultúry, podaná pútavým, nestarnúcim dobrodružným príbehom. Mal som trochu problém uveriť osudom hlavného hlavného hrdinu (ako cudzicovi sa mu v Japonsku viedlo až príliš dobre), ale to je výtka od človeka, ktorý má napozerané už celkom veľké množstvo japonských filmov. Toto je predsa západný seriál, pre západné publikum, takže moje námietky kľudne ignorujte. Skvelý Chamberlain a Toshiro Mifune. Kto nevidel a má rád dobrodružstvo s príchuťou exotiky, smelo do toho. (8.3/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá dobrodružná podívaná o střetu evropských a asijských kultur s vůní dálek a exotiky a skvělými hereckými výkony Richarda Chamberlaina a Tošira Mifune. 85%. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný seriál, který zatím snad u nás neběžel. Viděl jsem jej někdy v 1. polovině 80. let na polské TV a nemohu se ubránit dojmu, že měl více dílů než 6, jak avizuje TV Prima, na níž má běžet. Kdoví, zda nepůjde o nějaké zkrácení. Ale paměť je chatrná. Vzpomenete si někdo kolik těch dílů vlastně bylo natočeno? ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyborny serial, na ktery jsem rad koukal uz jako maly, kdyz ho davali jeste na CT2 pozde v noci a vsechny postavy byly namluveny v polskem stylu - jedinym clovekem, vcetne zenskych ;) Puvodne ma serial 10 po 60 min. epizod, Prima vysila mene, ale zato prodlouzene dily, takze myslim ze jde o nezkracenou verzi. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál s překrásnou výpravou. Škoda jen, že Chamberlain nezůstal u podobných témat i dál a začal se čím dál tím víc shazovat díky své sexuální orientaci. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mělo to velmi zajímavé prostředí-výpravu-japonské ostrovy a anglosaský námořník. Chmaberlainova možná nejlepší role. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Spolu s Já,Claudius hvězda historických seriálů, které vysílala i komoušská ČST. Dodnes nepřekonaná, myslím hvězda, i když se plešoun Janeček snaží, až se mu na pleši dělá gorboflek ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Seriál dopodrobna a do hloubky se zabývající rozdíly mezi východní a západní civilizací na pozadí historického Japonska. Skvělí herci, naprosto dokonalá výprava, krásná japonská příroda a reálie. Ovšem stejně jako v knižní předloze je příběh v závěru značně nepřehledný. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pravda Shogun ukazuje velmi důkladně zvyky samurajského Japonska. Jenže je znát že od dob vzniku oběhlo více než čtvrt století. Místy nudí a většina akčních sekvencí v této době působí spíše trapně. Samotná výprava ani zdaleka není velkolepá. Přesto se jedná o mimořádný seriál. U Shoguna nejde ani tak o výpravu, jako o to jakým důkladným způsobem pojednává o rozdílech mezi dvěma světy - tím japonským a tím evropským. Dlouho se zdá že jasnou převahu má japonská kultura. Evropani vycházejí z tohoto souboje téměř pokaždé poraženi. Ovšem nemine nás ani několik překvapivých zvratů, které Shoguna posouvají zaslouženě mezi seriálovou elitu. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Výtečné zpracování díla Jamese Clavella. Oproti knize se sice omezuje pouze na jednu dějovou línii a ostatní odsouvá do pozadí, ale nic jiného se nedalo čekat. Ani 9 hodin čistého času nestačilo filmu na to, aby zachytilo 1300 stran knihy. A v případě veledíla, jakým je Šógun, by nestačilo ani hodin 100. Ano, v některých chvílích mi chyběly některé silné okamžiky z knihy, ale prostě není možné mít vše. Richard Chamberlain se skvěle vžil do své životní role. A Toshiro Mifune? I na svá léta hraje báječně - jeho samurajské vystupování a způsoby jsou nenapodobitelné. Dílo Jamese Clavella je poctou pro šóguna Iejasu Tokugawu (v knize Toranaga), který v roce 1600 získal moc nad celým Japonskem a založil nejslavnější šógunskou dynastii v dějinách Japonska, a anglického námořníka Williama Adamse (v knize Blackthorne), který v roce 1600 ztroskotal se svou lodí na japonském pobřeží a stal se prvním barbarským samurajem a blízkým přítelem Tokugawy. Jsem vděčný za toto filmové zpracování - skoro každou minutu jsem hltal. 9/10 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bonbónek pro zájemce o japonskou kulturu a historii a jedna z nejlepších rolí Richarda Chamberlaina. Obdivuhodný herecký výkon tu ovšem podává zejména charismatický Toshiro Mifune, který v postavě pana Toranagy naplno zúročil své letité zkušenosti s rolemi samurajů a feudálních velmožů. ()

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama