Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemný hrabě Alucard (Lon Chaney Jr.) přijíždí na americkou plantáž, aby se zde oženil s Katherine (Louise Allbritton), dcerou bohatého obchodníka. Jeho žena a on mají plán stát se upíry a být spolu navěky. Katherinin snoubenec na to však přijde a rozhodne se Alucarda zničit. (ČSFD)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Oproti Draculovi a Draculově dceři vyloženě slabé, už jenom pro ten nesmyslný cast Chaneye Jr., ale na druhou stranu Louise Allbritton má cosi do sebe jako nemrtvá nevěsta a spojení draculovského mýtu s plantážemi na americkém jihu, to už vytváří základ pro budoucí odnož žánru, kterou je vedle univerza Anne Rice svět Charlaine Harris a jejích The Southern Vampire Mysteries / The Sookie Stackhouse Novels. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, je to brak, ale aspoň to není jako brak natočené. Jsem navíc asi jeden z mála, kterým se Lon Chaney v hlavní úloze líbil, protože jeho herectví bylo tak nejednoznačné, až si člověk říkal, jestli tenhle Alucard (och, jak mazaný pseudonym, setkal jsem se s ním už v Drákulovi roku 72´) bude opravdu skrznaskrz záporný, nebo jestli to nakonec nebude jinak. A já myslím, že to nakonec jinak bylo, protože na film se dá dívat i jako na velmi tragickou, naruby obrácenou romanci v hlavní roli s upírem a jeho nevěstou, kterým nepřáli američtí plantážníci. Jestli to tak tvůrci zamýšleli, je jiná věc. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Lon Chaney je jediný člověk, který si zahrál všechna čtyři klasická monstra Universalu - Vlčího muže, Frankensteina, Mumii a nyní i Drákulu. Bohužel kromě Vlčího muže hrál vždycky role, které už před ním hráli jiní, a tak zcela logicky přichází srovnání. A ve srovnání s takovými mistry jako byli Boris Karloff nebo bela Lugosi může obstát málokdo. Přesto Chaneymu role upíra docela sedla. Bohužel měl v celém filmu velmi málo prostoru, ale i tak působil daleko výrazněji než John Carradine. Film mohl být možná maličko kratší. Místy působil trochu rozvlekle. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vpravdě klasický universalský horor, který potěší především příznivce starých černobílých příběhů s upíry. Krásná Allbrittonová, trochu tajemný Chaney Jr., odlehlé sídlo, močál, cikánská čarodějnice a přerostlý netopýr. Vcelku působivá je proměna upíra v obláček mlhy a naopak. Průměrný snímek nijak zvlášť nevybočuje, ale svým lehce mysteriozním romantismem potěší. A jako takový samozřejmě skončí špatně. Kupodivu hrabě i jeho společnice jsou sympatičtější než ostatní postavy. Milovníky současných hororů samozřejmě asi příliš nenadchne, já byl ovšem spokojený. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Atmosféra nikde, postavy se chovají jako idioti, ačkoli jsou skoro vševědoucí (doktor Brewster od začátku ví, že Alucard bude padouch, Frank se chová jako úplný pitomec, už vůbec nemluvím o profesorovi Laszlovi), děj mizerný a rozuzlení tragické a slabé. Jo, tenhle universalovský spin-off se moc nepovedl, zachraňuje ho opravdu jen fantastický Lon Chaney, který se s charismatickým hrabětem popasoval na jedničku (jasně, Lugosi je Lugosi, ale při té bídě, co následovalo po něm, je Chaney hvězda). Dracula ani pod primitivně průhlednou přezdívkou Alucard jednoduše nepatří ani na plantáže amerického Jihu, ani do Kalifornie a prostě nikam do Ameriky, jak nás další filmy poučily dokonale. Škoda, Son of Dracula je jen slabší jednohubka, nic víc. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kde se Dracula proměňuje v ložnici plukovníka Caldwella zpátky do lidské podoby, můžete vidět v zrcadle odraz netopýra i Lona Chaneyho. Upíři by jak známo vrhat odraz v zrcadle neměli. Navíc proměna v upíra se v zrcadle neodráží. V zrcadle může být spatřen pouze střih. (liquido26)
  • Pracovní název filmu, podobně jako u mnoha dalších snímků společnosti Universal, zněl "Destiny" (Osud). (liquido26)
  • Když se hrabě Alucard blíží k pokoji plukovníka Caldwella odráží se v zrcadle na chodbě. (liquido26)

Reklama

Reklama