Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes by se rád stal hudebníkem. Do cesty se mu však stále pletou kriminální případy, které musí řešit... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (38)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek o nejslavnějším detektivu všech dob v české produkci 70. let se pohybuje na hranici mezi vážností a sebeparodií tak nemotorně, že nelze jednoznačně určit jakého žánru vlastně toto dílo složeno z několika povídek je. Radovan Lukavský v hlavní roli byla jasná volba. Holmese ztvárnil s velkou grácií a respektem. To se dá říci i o Václavu Voskovy, jehož inteligentní a velice společenský Dr. Watson se taktéž nedá upřít. Hlavní linkou celého děje je hlavně podivné zanevření Holmese na detektivní práci a jeho překvapivý zájem o hudbu, což vede k jeho chybám v úsudku a dedukci. Úsměvné tedy přijdou jeho zmínky o logice ať se jedná o cokoliv. Chybující Sherlock Holmes? No, to snad ne? Dobová stránka a výprava (byť viditelně nenáročná) je vcelku na úrovni a typický český humor do všeho velmi zdařile zapadá. Herecké výkony nejsou výborné, ale přímo vynikající. Marii Rosůlkovou v roli dámy snad už takto nikde jinde vidět nelze. Juraj Herz coby dirigent je kapitola sama o sobě. Na to jak to podal ho je na tento film až škoda. Úsměvnou zábavu však nezachrání a to ani hlášky, kterých je tu více než dost. Na parodii tomu chybí patřičná šťáva, na detektivku patrná temnost. Sir Arthur Conan Doyle by z toho zřejmě radost neměl, byť mu je vzdána hned na počátku pocta. Ohromný patos celou stopáž ovládl, což přivedlo snímek do tak ohromné podivnosti, že není divu jeho současné pozapomnění. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 40 minut to působí jako velmi zdařily předchůdce filmů Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech. Adélu to připomíná mimo jiné postavou slavného detektiva (v Adéle je to legendární Nick Carter, tady ještě legendárnější Sherlock Holmes) a Tajemství hradu v Karpatech prostředím opery. Humor sice není tak důrazný a je ho třeba trošku hledat a jít mu trošku naproti, ale jsou tu i opravdu podařené scény (Voskova analýza "cizojazyčné nahrávky) a hlášky ("Nádherný kosým - ne to je můj župan" nebo " Vaše postřehy, byť diletantské, jsou pro mne velmi povzbuzující"). Setkání Holmese s paní Abrahamovou, čili Vlastou Fialovou, silně připomíná první setkání Cartera s hraběnkou Thunovou, čili Květou Fialovou, v Adéle. Povedená je i následná diskuze o vnímání hudby. Bohužel právě zde končí ta kvalitní část filmu a začíná slabší část, ve které přibývají hluchá místa a humor se hledá mnohem hůře. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja u toho zival od zacatku do konce. Divny sled scenek s Holmesem Lukavskym a jeho houslemi, a s Watsonem Voskou. Spickove obsazena podivna freska, ktera neni ani cistokrevnou komedii a uz vubec ne kriminalkou. Pokud chcete toho spravneho Holmese a Watsona, sahnete radeji jinam. Obsazeno vytecne. Nejlepsi byl Herz. 2+ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Duchaplné hříčky Ilji Hurníka došly svého naplnění v lehce úsměvné poněkud nudné televizní inscenaci. 1) 52letý Radovan Lukavský (Sherlock Holmes) a 53letý Václav Voska (doktor Watson) vytvořili životaschopné ironické portréty obou postav a především díky nim se na film dá se zalíbením (chvílemi) koukat. Plejáda špičkových herců své doby pak zajišťuje tomuto snímku nesmrtelnost...z nostalgie. 3) Výstižný koment: Němi ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Velice umírněná parodie na postavu světoznámého detektiva a parodie pro náročnější obecenstvo. Na rozdíl od podobných kousků (Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela aj.) se tady tolik netlačí na pilu, co se humoru týká, a humor je proto nenápadný a jemný a divák na nižší mentální úrovni takovýto humor pravděpodobně vůbec nezaznamená a film proto zavrhe jako nepovedený. V poslední třetině filmu se přece jen na pilu trochu přitlačilo pomocí otřesného ne-hereckého projevu Juraje Herze, ke všemu s nesrozumitelným hatmatilka-slovním průjmem, a v té chvíli náročnější divák trpí, zatímco hovádka se přepychově baví. Herze jako režiséra beru, jako "herce" odmítám/nesnáším!...Herecká esa té doby opět dokázala svoji  nedostižnou kvalitu. Krátký výstup Vl. Brodského je vskutku lahůdka - zjevem i herecky. Vlasta Fialová sehrála svůj part (s Lukavským) naprosto luxusním způsobem, na bohémskou Marušku Rosůlkovou je vždy radost pohledět, Eduard Kohout je také příjemné zpestření...Skvělá výprava (ex- a interiéry, kostýmy aj.) dělá z filmu opravdovou pastvu pro oči...Plnou "pálku" ale nedám - přes výše zmíněného Herze a uši trhající Holmesovo šmidlání na housle se prostě nepřenesu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Lokomotíva pochádza z Dobrovického cukrovaru. V zábere je úmyselne iba jedna strana lokomotívy, pretože čelo a dosadená vodná vaňa boli namaskované v anglickom štýle. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se v Praze na Novém Městě, Vinohradech, Vyšehradu,Bubenči, Dejvicích, letohrádku Kinských a ve Stromovce. Filmovalo se také na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Ilja Hurník je podepsán pod filmem nejen jako hudebník, ale navíc také jako autor námětu a spoluautor scénáře. (sator)

Reklama

Reklama