Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes by se rád stal hudebníkem. Do cesty se mu však stále pletou kriminální případy, které musí řešit... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (38)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 40 minut to působí jako velmi zdařily předchůdce filmů Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech. Adélu to připomíná mimo jiné postavou slavného detektiva (v Adéle je to legendární Nick Carter, tady ještě legendárnější Sherlock Holmes) a Tajemství hradu v Karpatech prostředím opery. Humor sice není tak důrazný a je ho třeba trošku hledat a jít mu trošku naproti, ale jsou tu i opravdu podařené scény (Voskova analýza "cizojazyčné nahrávky) a hlášky ("Nádherný kosým - ne to je můj župan" nebo " Vaše postřehy, byť diletantské, jsou pro mne velmi povzbuzující"). Setkání Holmese s paní Abrahamovou, čili Vlastou Fialovou, silně připomíná první setkání Cartera s hraběnkou Thunovou, čili Květou Fialovou, v Adéle. Povedená je i následná diskuze o vnímání hudby. Bohužel právě zde končí ta kvalitní část filmu a začíná slabší část, ve které přibývají hluchá místa a humor se hledá mnohem hůře. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Co se týče hudby a námětu - skvěle odvedená práce. Ale scénáristé měly ty dlouhé scény poněkud zkrátit, protože mi to přišlo, jako nějaký povídkový film. Ale ono to vlastně byly tři hudební povídky a tři samostatné případy, jež spojovala touha. No bylo to pro mě takové zdlouhavé... Ale v podstatě je to velice vtipné a dialogy jsou zručně (byť dlouze) napsány. Jedna z velkých příležitostí pro pana Vosku... Ale z mnoha hledisek se docela nedivím, že je tento film téměř neznámý a nepatří k těm slavným komediím... ano, je to taková legrácka, takový žertíček... ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film s malými ale přesně a s chutí zahranými rolemi celé řady vynikajících herců a s dvěma většími, a rovněž vynikajícím způsobem zahranými, rolemi pro Radovana Lukavského a Václava Vosku. Velkou předností je i jemný humor, který velmi sedí k anglickému prostředí, v němž se příběhy odehrávají. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek o nejslavnějším detektivu všech dob v české produkci 70. let se pohybuje na hranici mezi vážností a sebeparodií tak nemotorně, že nelze jednoznačně určit jakého žánru vlastně toto dílo složeno z několika povídek je. Radovan Lukavský v hlavní roli byla jasná volba. Holmese ztvárnil s velkou grácií a respektem. To se dá říci i o Václavu Voskovy, jehož inteligentní a velice společenský Dr. Watson se taktéž nedá upřít. Hlavní linkou celého děje je hlavně podivné zanevření Holmese na detektivní práci a jeho překvapivý zájem o hudbu, což vede k jeho chybám v úsudku a dedukci. Úsměvné tedy přijdou jeho zmínky o logice ať se jedná o cokoliv. Chybující Sherlock Holmes? No, to snad ne? Dobová stránka a výprava (byť viditelně nenáročná) je vcelku na úrovni a typický český humor do všeho velmi zdařile zapadá. Herecké výkony nejsou výborné, ale přímo vynikající. Marii Rosůlkovou v roli dámy snad už takto nikde jinde vidět nelze. Juraj Herz coby dirigent je kapitola sama o sobě. Na to jak to podal ho je na tento film až škoda. Úsměvnou zábavu však nezachrání a to ani hlášky, kterých je tu více než dost. Na parodii tomu chybí patřičná šťáva, na detektivku patrná temnost. Sir Arthur Conan Doyle by z toho zřejmě radost neměl, byť mu je vzdána hned na počátku pocta. Ohromný patos celou stopáž ovládl, což přivedlo snímek do tak ohromné podivnosti, že není divu jeho současné pozapomnění. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Hudba je krásná jako zločin. Oba jsou dílem logiky." Takto rozjímá velký detektiv na začátku filmu, kdy má chuť vyhodit lupu z okna a rekvalifikovat se na koncertního houslistu. Při pokusech o nové uplatnění jaksi mimochodem řeší čtyři drobné případy, zajímavě odhalující zvyky, vášně a výstřednosti profesionálních hudebníků... Patříte k milovníkům Sherlocka Holmese a doktora Watsona? Věříte v neprůstřelnost suše analytické dedukce? Chcete detektiva z Baker street vidět pomalu a líně rozplétat klubko motivů, léček a mylných předpokladů? Pak to není film pro vás a stačí si přečíst Němiho komentář. Má pravdu, ten chlapec. Jako detektivka Touha Sherlocka Holmese rozhodně neobstojí a samotné ztvárnění Holmese a Watsona jako těžkopádného suchara a neklidného čmeláčího muže, kteří se z nějakého důvodu pořád osahávají, fanoušky spíš zmate. Přesto se mi film líbil. Povídky Ilji Hurníka mají svou osobitou poetiku - v drobných příbězích velmi literárním způsobem přibližují tu stránku hudby, kterou nelze vyčíst z notové osnovy. Humor, vášeň, dramatický obsah a další aspekty, které lze vnímat citem, ale ne rozumem. Aby to nebylo suchopárně didaktické, konfrontuje s tímto skrytým obsahem osobu, která je tak racionální, že to až hraničí s jistým druhem emoční debility - Sherlocka Holmese. Takto použitý Holmes je naprosto přesně obsazen clinteastwoodovským Radovanem Lukavským, který neměl smysl pro humor, a obklopen naopak výhradně komediálními herci, kteří si každý po svém vybrousili k dokonalosti figurky tak rozmanitě zábavné, jako je prostředí, v němž se pohybují. Každý z nich mě bavil stejně jako podobně laděný ansámbl seriálu Fantom operety a přepečlivá výtvárná krása každého kostýmu, dekorace, exteriéru i poslední rekvizity dělá z filmu nečekanou pastvu pro oči. Jen to propojení vzájemně nesouvisejících povídek možná není úplně funkční a chtělo by pečlivější revizi dramaturga. Přesto nad očekávání solidní film. 80% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo se v Praze na Novém Městě, Vinohradech, Vyšehradu,Bubenči, Dejvicích, letohrádku Kinských a ve Stromovce. Filmovalo se také na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Ilja Hurník je podepsán pod filmem nejen jako hudebník, ale navíc také jako autor námětu a spoluautor scénáře. (sator)
  • Lokomotíva pochádza z Dobrovického cukrovaru. V zábere je úmyselne iba jedna strana lokomotívy, pretože čelo a dosadená vodná vaňa boli namaskované v anglickom štýle. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama