Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes by se rád stal hudebníkem. Do cesty se mu však stále pletou kriminální případy, které musí řešit... (oficiální text distributora)

Recenze (38)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Hudba je krásná jako zločin. Oba jsou dílem logiky." Takto rozjímá velký detektiv na začátku filmu, kdy má chuť vyhodit lupu z okna a rekvalifikovat se na koncertního houslistu. Při pokusech o nové uplatnění jaksi mimochodem řeší čtyři drobné případy, zajímavě odhalující zvyky, vášně a výstřednosti profesionálních hudebníků... Patříte k milovníkům Sherlocka Holmese a doktora Watsona? Věříte v neprůstřelnost suše analytické dedukce? Chcete detektiva z Baker street vidět pomalu a líně rozplétat klubko motivů, léček a mylných předpokladů? Pak to není film pro vás a stačí si přečíst Němiho komentář. Má pravdu, ten chlapec. Jako detektivka Touha Sherlocka Holmese rozhodně neobstojí a samotné ztvárnění Holmese a Watsona jako těžkopádného suchara a neklidného čmeláčího muže, kteří se z nějakého důvodu pořád osahávají, fanoušky spíš zmate. Přesto se mi film líbil. Povídky Ilji Hurníka mají svou osobitou poetiku - v drobných příbězích velmi literárním způsobem přibližují tu stránku hudby, kterou nelze vyčíst z notové osnovy. Humor, vášeň, dramatický obsah a další aspekty, které lze vnímat citem, ale ne rozumem. Aby to nebylo suchopárně didaktické, konfrontuje s tímto skrytým obsahem osobu, která je tak racionální, že to až hraničí s jistým druhem emoční debility - Sherlocka Holmese. Takto použitý Holmes je naprosto přesně obsazen clinteastwoodovským Radovanem Lukavským, který neměl smysl pro humor, a obklopen naopak výhradně komediálními herci, kteří si každý po svém vybrousili k dokonalosti figurky tak rozmanitě zábavné, jako je prostředí, v němž se pohybují. Každý z nich mě bavil stejně jako podobně laděný ansámbl seriálu Fantom operety a přepečlivá výtvárná krása každého kostýmu, dekorace, exteriéru i poslední rekvizity dělá z filmu nečekanou pastvu pro oči. Jen to propojení vzájemně nesouvisejících povídek možná není úplně funkční a chtělo by pečlivější revizi dramaturga. Přesto nad očekávání solidní film. 80% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes je unaven z věčného chytání zločinců, které mu nepřináší žádné uspokojení. Jeho kriminalistická genialita je pro něho tak samozřejmá, že již nemusí ani vyvíjet žádné úsilí. A stejně jako je znuděný Sherlock, je znuděný i film a Lukavský. Naprosto bezpříběhová a náhodná skladba je ubíjející. Holmes jen někde neustále stojí, vede rádoby hluboké hovory o smyslu hudby, která mu nyní jako jediná přináší vzrušení, a vůbec nic se neděje. Charisma měl Lukavský na rozdávání, ale jeho Holmes je neskutečně nudný a nezajímavý otrava, jenž odpovídá SH jen vzhledem. Voskův Watson je na tom o chloupek lépe. Velká škoda neskutečné napěchované herecké sestavy a kvalitní výpravy (byť si SH posouvá v čase do modernější doby). Film nemá jedinou zapamatovatelnou scénu a už během sledování jsem si uvědomil, že si nepamatuji, co se dělo před pár minutami. Jediné pozitivum bez much je tu famózní Juraj Herz, jehož šílený multinárodní dirigent Yawayoga je nezapomenutelný a geniální. Ale pravděpodobně si za pár dní nebudu pamatovat, v jakém filmu jsem ho viděl... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To je taková škoda. Ten film měl nakročeno na docela příjemnou a jemnou parodii, jenom kdyby si nevybral tu nejpitomější cestu vyzdvihování hudby až ad absurdum. Ještě scéna v divadle před Manon má určité grády, ale pak přijde krádež notového záznamu slavného skladatele, který koupila jistá šlechtična v aukci, a i když tu roli Vlasta Fialová zahrála s chutí, připomíná celá tahle povídka spíše konspirační fantasmagorický večírek po požití opiátů. Jinak ano - řekl bych, že film vychází ze čtyř, možná pěti povídek Iljy Hurníka, a možná v psané formě je to bžunda, zvláště pro hudební znalce. Máme tu povídku z divadla, povídku ze zámku, povídku z dobročinného koncertu a povídku z maloměstského orchestru. Všude se odehraje nějaký zločin, ale ten je tak upozaděn, aby v několikaminutových sekvencích mohly znít v příběhu zmíněné hudební kusy, že to spíše připomínalo cyklus Leonard Bernstein dětem, kde humornou formou a příklady slavný dirigent a skladatel vysvětluje polopaticky, co to vůbec klasická hudba je. Lukavský je skvělý Holmes a Voska jako Watson mu zdatně sekunduje, zvláště svými tiky při Holmesově hraní, ale co je to platné, když interakcí mezi nimi je minimum, a nejčastěji na téma "už aby raději nehrál". Nezklame zde ani Macháček, ale ani jeho postava nemá moc co hrát, a i když se Macháček snaží tomu dodat nějakou šťávu, daří se mu jen zčásti. Pár replik pobavilo a asi vrcholem vtipů jsou Sherlock a Watson přvelečení za Sherlocka a Holmese. Pobavil i Menšík jako inspektor Scotland Yardu. Jsou zde zajímavé kulisy a exteriéry, i když je občas kameraman snímá z prapodivných úhlů, takže samotný obraz nemá atmosféru a nějaký feeling. Vážně škoda, ubrat o 60 % hudby a naopak přidat na humoru a vzájemném pošťuchování, trochu lépe prokombinovat jednotlivé zločiny a najít lepší ústřední linii než Landovský, mohl to být skvělý a zábavný film. Schválně by mě zajímalo, jak by tohle natočil Oldřich Lipský, ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Musím se omluvit - asi bych neměl hodnotit, viděl jsem jen asi dvě třetiny filmu. Přesto si myslím, že jsem schopen nějaké kritické reflexe. Lukavský a Voska jsou naprosto fantastičtí v rolích Sherlocka a Watsona, a ani další obsazení nezůstávají pozadu (dokonalí Brodský, Macháček, Rosůlková, Herz aj.). Problém spočívá v tom, že se ten film děsně táhne - některé gagy a slovní hříčky jsou famózní, ale mezi nimi je často dlouhatánská pauza. Většina zábavy tak nakonec stejně spočívá ve sledování herecky dokonale sehrané ústřední dvojky. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film s malými ale přesně a s chutí zahranými rolemi celé řady vynikajících herců a s dvěma většími, a rovněž vynikajícím způsobem zahranými, rolemi pro Radovana Lukavského a Václava Vosku. Velkou předností je i jemný humor, který velmi sedí k anglickému prostředí, v němž se příběhy odehrávají. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení (pánové Lukavský a Voska jsou i typově dobře vybráni), skvělé kostýmy, zdařile navozená atmosféra staré Anglie .... a pak spíše nudné příběhy, které všechny tyto přednosti pohřbí. Přesto to množství krásně zahraných menších rolí vytáhne celý film aspoň na slabé 3*. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Duchaplné hříčky Ilji Hurníka došly svého naplnění v lehce úsměvné poněkud nudné televizní inscenaci. 1) 52letý Radovan Lukavský (Sherlock Holmes) a 53letý Václav Voska (doktor Watson) vytvořili životaschopné ironické portréty obou postav a především díky nim se na film dá se zalíbením (chvílemi) koukat. Plejáda špičkových herců své doby pak zajišťuje tomuto snímku nesmrtelnost...z nostalgie. 3) Výstižný koment: Němi ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ilja Hurník se měl držet svého řemesla a to hudby, tu umí dobře, ale jako autor povídky podle které Skalský film natočil, vyhořel. Nudné, zdlouhavé, bez nějakého záživného příběhu, kde selhala i dramaturgická stránka. Český Sherlock v podání nudného Lukavského a ještě nudnějšího Vosky jako Wattsona prostě vůbec nefungují. A děj, ve kterém si Sherlock chce odpočinout od vyšetřování případů a chce se věnovat hudbě, ale neustále se mu do toho pletou různé případy, tak vyšumívá do ztracena. Nezachrání to ani konfident Landovský, který Holmesovy neustále staví do cesty různé překážky. Skvěle funguje jen neurotický italský dirigent v podání Juraje Herze a nádherná Marie Drahokoupilová jako violoncellistka orchestru. Tato herečka byla jedna z nekrásnějších žen, které se v československé filmové tvorbě objevovaly. Obsazení dalších herců je sice košaté, ale v záplavě nudy nevýrazné. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

……hlavné postavy-ich predstavitelia boli vybraní viac ako dobre, exteriéry ok-pôsobili realisticky.....ale o čom to bolo ? ani neviem...taký príbeh S.H., ktorý nenapísal. A.C.D. ....... nuda....o ničom.... žiaľ ....čakal som viac.... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dialogy mezi Lukavskym a Voskou funguji docela dobre. Vyprava zajimave zpracovana a neskutecny zastup nasich vybornych hercu (dobre role pro Machacka a Herze). K cemu vsemu to ale je, kdyz me to prestalo bavit uz asi v desate minute a znudeny jsem sotva dokoukal konec... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně nudný snímek o Sherlockovi a Watsonovi. Sherlock hraje otravně na housle, sem tam něco vypátrá a přemýšlí nad životem, až nakonec zjistí, že je mu nejlépe anonymně v orchestru. Film nemá co zajímavého nabídnout, maximálně sem tam úsměvnou scénu, jinak vůbec nic. Hudba: Ilja Hurník ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ilja Hurník je podepsán pod filmem nejen jako komponista, ale navíc také jako autor námětu a spoluautor scénáře... Zábavné jsou dialogy Lukavského a Vosky kdy funguje vzájemná chemie, jinak je scénář dost zpatlanina... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Hudba je krásná jako zločin..." Námět hudebního skladatele Ilji Hurníka udělat se slavného detektiva Sherlocka Holmese zaníceného hudebníka vůbec není špatný. A některé ty repliky, kde se Sherlock vyjadřuje k hudbě, nezapřou, že je psal opravdový hudební znalec (viz třeba "hudba to jsou city a vášně"). Celkově to vyznění filmu je mírně parodické (viz třeba postava Landovského pokoušející se opakovaně Holmese zastřelit), což ale vůbec není špatné. A dvojice Lukavský s Voskou jsou ve svých partech Sherlocka s Watsonem naprostá špička. A tak jen škoda, že Skalský to scénáristicky a hlavně režijně poněkud podcenil a místy je to maličko zdlouhavé až mdlé. Asi by si to tak objektivně zasloužilo spíše jen tři hvězdičky, ale já si tu proměnu detektiva Sherlocka v Sherlocka hudebníka jako milovník hudby docela užíval, tak jednu hvězdu ještě přidám. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 40 minut to působí jako velmi zdařily předchůdce filmů Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech. Adélu to připomíná mimo jiné postavou slavného detektiva (v Adéle je to legendární Nick Carter, tady ještě legendárnější Sherlock Holmes) a Tajemství hradu v Karpatech prostředím opery. Humor sice není tak důrazný a je ho třeba trošku hledat a jít mu trošku naproti, ale jsou tu i opravdu podařené scény (Voskova analýza "cizojazyčné nahrávky) a hlášky ("Nádherný kosým - ne to je můj župan" nebo " Vaše postřehy, byť diletantské, jsou pro mne velmi povzbuzující"). Setkání Holmese s paní Abrahamovou, čili Vlastou Fialovou, silně připomíná první setkání Cartera s hraběnkou Thunovou, čili Květou Fialovou, v Adéle. Povedená je i následná diskuze o vnímání hudby. Bohužel právě zde končí ta kvalitní část filmu a začíná slabší část, ve které přibývají hluchá místa a humor se hledá mnohem hůře. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja u toho zival od zacatku do konce. Divny sled scenek s Holmesem Lukavskym a jeho houslemi, a s Watsonem Voskou. Spickove obsazena podivna freska, ktera neni ani cistokrevnou komedii a uz vubec ne kriminalkou. Pokud chcete toho spravneho Holmese a Watsona, sahnete radeji jinam. Obsazeno vytecne. Nejlepsi byl Herz. 2+ ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Co se týče hudby a námětu - skvěle odvedená práce. Ale scénáristé měly ty dlouhé scény poněkud zkrátit, protože mi to přišlo, jako nějaký povídkový film. Ale ono to vlastně byly tři hudební povídky a tři samostatné případy, jež spojovala touha. No bylo to pro mě takové zdlouhavé... Ale v podstatě je to velice vtipné a dialogy jsou zručně (byť dlouze) napsány. Jedna z velkých příležitostí pro pana Vosku... Ale z mnoha hledisek se docela nedivím, že je tento film téměř neznámý a nepatří k těm slavným komediím... ano, je to taková legrácka, takový žertíček... ()

Reklama

Reklama