Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Najmout si vraha sám na sebe, to může být někdy jediný způsob, jak zachránit rodinu před chudobou. Bratislava, 30. léta 20. století. Majitel luxusního krejčovského salonu Alfréd Blum (Vlado Müller) si odjakživa zakládal na nóbl klientele, díky které se vyšvihl mezi společenskou smetánku. Jenže doba se mění, ve světě zavládla hospodářská krize a Blum zjistí, že ve skutečnosti má jen dluhy. O majetek uložený v akciích úplně přišel a klienti si luxusní zboží musejí odepřít. Jedinou nadějí, jak zachránit rodinu před chudobou, je Blumova životní pojistka na 300 000 korun. Proto se podnikatel obrátí na svého dávného známého, nezaměstnaného krejčího Jána Kepeše (Milan Kiš) s neobvyklou nabídkou. Dá mu pět tisíc korun a domluví mu práci ve vídeňském salonu. Podmínkou je, že Kepeš Bluma zabije… (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Radko 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh z čias hospodárskej krízy. Snaha o udržanie rodinnej pospolitosti a krajčírskej stavovskej cti začína aj končí pri drobnom krajčírskom poskokovi, nýmandovi, synovi slúžky (životná úloha inak epizódneho herca Milana Kišša). Ten má za prísľub dobre plateného miesta obstarať smrť šitú namieru(v zhode s názvom filmu), tak aby bola vyplatená životná poistka, z ktorej sa dajú vyplatiť dlžoby a zachrániť podnik pred krachom. Psychologické vykreslenie charakterov postáv a pohnútok ich jednania je presné, len trochu skalené evidentnou kritikou buržoáznych prežitkov (cirkvi, nemilosrdných bankárov) presne v duchu socrealizmu. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

"Prineste párek a pivo a potom zavolajte žandárov". Touto zásadní větou v podání Milana Kiše se začíná (ale nejen začíná!) v nádražní restauraci brzy nad ránem odvíjet příběh jednoho a vlastně pak i dvou krejčích, nešťastníků, životních ztroskotanců. Poněkud chmurný film o beznaději jistého druhu s osudovým způsobem pokusu o její řešení. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, jehož konec vidíme na začátku, abychom na konci zjistili, že všechno bylo úplně jinak. Příběh pána a sluhy ( Vlado Müller, Milan Kiš - oba skvělí, byť jsem jejich filmová jména už zapomněl) je napínavý svými peripetiemi; nikdy si nemůžeme být zcela jisti, jaký je v daném okamžiku jejich vzájemný vztah. Zdá se, že zkrachovalý (už ne)majitel krejčovského salónu má mladého hochštaplera stále ve větší oblibě (z větší míry zřejmě účelové), kdežto hochštaplerova (nikdy nesvede být něčím jiným) nenávist vede zároveň k jeho sebedestrukci. Proč není schopen realizovat plán, který se zdá být tak racionální a snadni proveditelný? To je právě uhelným kamenem celého filmu! Pozn.: Kdo četl "Údery kladivem" od Bély Illése, ať podá zprávu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert dvojice Muller a Kiš v precíznej réžií jedného z najproduktívnejších slovenských režisérov Martina Hollého. Čo o filme napísať. Výborne napísané sú len ústredne charaktery. U nich jediných je viditeľný vývoj, aj smerovanie. Ich rozhovory, ich vzájomné ubližovanie je podané takým spôsobom aby sa dostavil výsledný efekt stotožnenia sa. Lenže aj ich vzájomné spory, výpomoc a rozhovory aj vďaka nepríjemnej politickej situácií znevažujú zahrať na tú správnu existenciálnu nôtu. Žiadalo sa mi niečo zákernejšie, niečo osudovejšie a hlavne bezútešnejšie. Aj keď výsledný dojem z filmu je práve takýto, neschopnosť naplno vystihnúť dobu, posunutie príbehu do uzavretej spoločnosti, bez väčšieho zásahu aký sa na sociálnu drámu patrí, robí s tohto filmu síce zaujímavú aj dobre natočenú ale v konečnom dôsledku akosi nedotiahnutú a v niektorých scénach až nepríjemne chladnú drámu. Stále sa ale jedná o nadpriemerný slovenský film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z narýchlo prečítaných poznámok k filmu som sa tešil, že po dlhej dobe budem môcť dať málo známemu filmu, ktorého kvality predoznačovala trojica Hollý-Müller-Liška, štyri hviezdičky. Bohužiaľ, nestalo sa. Ide o veľmi zaujímavý film s vynikajúco stvárnenou atmosférou a rovnako dobrými hereckými výkonmi. Napriek tomu si myslím, že štyri hviezdičky patria filmu, ktorý ma okrem uvedeného aj emočne zasiahne, čo sa v tomto prípade bohužiaľ nestalo. V každom prípade pouvažujem so zaradením filmu do svojej stovky najobľúbenejších domácich filmov. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v Prahe, Bratislave a Modre. (dyfur)

Reklama

Reklama