Reklama

Reklama

Divoké včely

  • angličtina Wild Bees (festivalový název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Kája bydlí ve vesnici kdesi na severní Moravě s otcem-filozofem a s energickou babičkou. Pracuje se ženskými v lese a tajně zbožňuje svou vrstevnici, prodavačku v místním krámku Božku. Ta však chodí s frajírkem Laďou. Když do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa, který se živí jako cesťák, začnou se vztahy mezi jednotlivými postavami proměňovat. Zatímco Božka, pociťující snad nejvíce vesnickou nudu a beznaděj, nakonec zůstává, Kája, který přišel o panictví, odjíždí s bratrem... (Magic Box)

(více)

Recenze (274)

Falcor 

všechny recenze uživatele

To, co je sociální a společenský genius loci malé zapadlé vesničky proti významu Prahy, je Slámou nabitá víska plná bílých i černějších nul oproti malé zapadlé vesničce. Divoké včely jsou však i "formanovsky" krásné a přesto originální. Tím nemyslím ani tak politovánihodným ubožákem Michaelem Jacksonem Liškou (za pět *), ale uvěřitelnou poetikou přirozenosti, zakrnělých křídel zahnízděných neschopných nešťastníků, kteří zde zažívají své "malé", leč vážné každodenní radosti i starosti během svého přežívání na cestě odnikud nikam. ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Smečka divokých včel uvázaná na chudobném řetězu. Včely poletují z květu na květ, chřestí bídou, tlučou bídu. - Kdyby se Slámova drobnokresba plná karikatur, snad i mnohdy upřímných a pravdivých, dobarvila, vznikla by hloubka, bez které neumí být příběh úplný. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT2 HD - Mám rád takové ty obyčejné filmy z obyčejného prostředí s obyčejnými lidmi, kde se toho dějově moc neděje. Ale tohle bylo i na mě trochu moc. Děj totiž naprosto o ničem, dialogy povětšinou dost hloupé a nudné a jenom díky posledním zhruba 20-ti minutám dávám dost štědré hodnocení. Sice mám režiséra Slámu ve svých TOP, ale musím uznat, že tento jeho první velký filmový počin se moc nepovedl. Jo a abych nezapomněl...nejlepší postavu ztvárnil Jaroslav Dušek, ten mě jako jediný rozesmál. 59% ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Když si chvíli v mysli pohrajete a zaposloucháte a se do zvuku jména "Bohdan Sláma"....no ještě jednou to zkuste a nechte doznít "Bohdan Sláma" ... už je vám jasné jaký ten film bude? Člověk s "obyčejným" a zároveň tak poetickým a zvučným jménem, je přímo předurčen k tvorbě jakou dělá. K úžasně lidským ,"obyčejným" a realistickým příběhům. Bohdan je i stejným přístupem podává. Takové jsou Divoké včely. Skutečným "obyčejným" příběhem , který se kolem vás nebo možná i přímo vám klidně mohl stát, pochopitelně za předpokladu , že jste alespoň nějaký čas pobyli na vsi a také navštívili nějaké ty tancovačky ( myslivecké a hasičské bály :-)). Divoké včely si na nic nehrají, nechtějí se líbit víc , ony prostě jsou a ten zbytek je na vás..... ()

Desiree 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy z kouzelně obyčejného, drsného a krutě realistického prostředí. ( Ve kterém trávím čas většinou jen při sledování filmů režiséra Bohdana Slámy, a nebo na "nepodařeném" výletu.) ()

Rosana odpad!

všechny recenze uživatele

Nepochopila jsem to asi...život na vesnici je možná nudný, ale proč chodit do kina, abychom viděli tu nudu? ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

**Venkovské komedie se od dob Slunce seno Zdeňka Trošky (a možná i dříve, ale tyhle jsou nejznámější) staly oblíbeným námětem filmařů. Co mi ovšem není jasné je o čem to vlastně bylo? T.Vilhelmová se pořád s někým pelešila nebo tupě zírala do prázdna, Vanda se zase snažila přežít s manželem, Marek Daniel si vyjel na výlet do rodného vesnického kraje, Liška si hrál na Michaela Jacksona - čímž mě ze začátku celkem pobavil, ale pak mi šel celkem dost na nervy. Prazvláštní komedie s hořkým koncem okořeněna něčím čemu asi nerozumím...snad to navazující Štěstí bude trochu o něčem jiném.//5*. S odstupem času měním své hodnocení už jen díky tomu, že jsem několik let žila ve vesnickém prostředí a ačkoliv se s ním neztotožňuji a již v něm nežiji, tak jej mám ráda s ráda na tyto časy vzpomínám. Dokonce jsem v končinách bývalých Sudet taky prožila část života a byla jsem se i podívat na místo, kde se film natáčel. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Hořké, drsné, nemilosrdné, chudé. Pan režisér Sláma zde ještě nebyl patrně okuzlen poetikou chudoby a servíruje film, ve kterém o něco jde, má myšlenku, nestřílí se v něm a není nudný. Vítezná kombinace. Snad jen místy lehce utahané. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Některé  dobré nápady (imitátor Michalea Jacksona, bábinka nosící na vesnici elegantní červený klobouček) i zdařilé vtipné hlášky (Proč se urážiš? Vždyť ty si se k promoci taky nedostal. Ovšem, ovšem já jsem bojoval s komunismem) a celkově mám tyhle pohledy na vesnici ve stylu Nové vlny vlastně celkem  rád.  Divoké včely navíc dneska po více než dvaceti letech premiéry na mě působí retro i na poměry prostředí. Dokonce hlavní (ne)herec Zdeněk Rauser už je bohužel po smrti, jak jsem se zde dozvěděl.  Vrcholem  této přehlídky ze začátku století je asi část na plese, která mě bavila asi nejvíc a ten pohled na tu syntetickou kapelu mě dostal.:D Zároveň tato pasáž obsahuje asi nejeemtotivnější část s převlekem na překvapení, kdy se i z toho Lišky podaří dostat něco jako herecký výkon. Neustálé zatažené počasí pomáhá vytvářet plastickou atmosféru . Nelíbilo se mi ale otravné povykaní některých babek (hlavně v úvodu) a mě osobně odpudivá postava Zuzany Kronerové, která mi přišla přehnaná. A celkově je to občas i trochu otravné. Působilo to na mě trochu rozporuplně, určitě se mi od Slámy víc líbil pozdější Venkovský učitel, ale rád jsem si debut doplnil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Slámův debut dýchá tím pravým nefalšovaným vesnickým duchem a to i díky obyvatelům vísky Jiříkov na Bruntálsku. Propojení herců s neherci se povedlo a získalo velký punc autenticity. Svým způsobem a pojetím může připomenout rané Formanovy filmy. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Výborná sonda do unylého života kdesi v Horní Dolní s řadou výtečných situací. Fakt jsem jen zíral, jak někteří lidé mohou doslova utloukat svůj život, aniž by si to sami nějak zvlášť uvědomovali. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Bohdan - to je to synonymum pro pokus o rehabilitaci ceskeho venkova, ale skoro vsechna munice je vystrilena panu bohu do oken. Kdo chce videt opravdovy pokus bez preslapu sahne po Mistrech ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebyl Liška a Vilhelmová tak film docela o ničem, ale v práci se na to dalo koukat. Holkám v práci jsem ukázal, jak Dušek se chtěl pochlubit co mu nadělila příroda. To je vše co k tomu mohu napsat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Bohdan Seno natocil celkom sympaticky film o obycajnom zivote, ma to tu spravnu a fajnu bohdanovskosenovu atmosferu. Lubilo sa, a to tak, ze velmi. 76 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle je poněkud zvláštní film ,místy komedie jindy zase drama ,ale né moc vážné. Zajímavá je struktura figurek na jakési zapadlé vesnici. Ps. je tu vidět celý nahý Jaroslav Dušek. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, který pobaví a dokonce i zaujme. Zdařilé herecké výkony, kamera taky pěkná. Na 5* to ale není. ()

Reklama

Reklama