Strauss Dynasty, The (TV seriál)

Dynastia Straussovcov

Rakousko, 1991, 50 min

Priznám sa, že hodnotenie triafam trochu naslepo. Tento seriál dávali veľmi dávno v televízii a vtedy sme ho žrali :-)(1.7.2010)

Kdysi dávno jsem tento seriál viděl na ČT 1 a moc se mi líbíl :)(14.2.2009)

Schani Strauss ako Mick Jagger 19. storočia. Výborný seriál, ktorý absentuje na našich TV obrazovkách už dobrých 15 rokov.(12.7.2008)

výborný seriál, ktorý som už dlho na našich obrazovkách nevidel.(4.5.2010)

V rytme čarokrásnych melódií sa odvíja príbeh najznámejšej rakúskej dynastie hudobných skladateľov. Seriál pochádza z domovskej krajiny Straussovcov, čo je už sám osebe fakt, ktorý jeho kvalitu zvyšuje. Scenár ku všetkým dvanástim častiam napísal významný český muzikológ Zdeněk Mahler, takže sa môžeme spoľahnúť, že je príbeh dynastie spracovaný podľa možnosti čo najvierohodnejšie. Nechýbajú skutočne silné momenty (vrcholom seriálu je scéna z 8. časti, kde Johann Strauss ml. prvýkrát v Paríži uvádza valčík Na krásnom modrom Dunaji), najmä v prvej polovici seriálu však nájdeme i obsahovo slabšie diely a autori sa až priveľmi venujú manželským opletačkám, i keď to k Straussovej rodine iste patrí. Od úplnej bezchybnosti delí sériu umelosť typická pre rakúske a nemecké snímky, avšak našťastie v prevahe sú silné okamihy, pohnuté životné osudy, a hlavne, krásna hudba oboch Straussovcov. (31.12.2010)(31.12.2010)