Hornblower - Žabáci a Langusty (TV film)
Hornblower: The Frogs and the Lobsters
Hornblower - Žabožrúti a homáre
Dobrodružný / Válečný
Velká Británie, 1999, 100 min
Andrew GrieveObsah
Po prepustení zo španielskeho zajatia sa Horatio Hornblower dostáva do expedičného zboru, ktorý má prepraviť francúzskych royalistov do Francúzska, aby znovu nastolili kráľovský režim. Veliteľom expedičného vojska je markíz de Moncoutant, ktorý sa hneď po vylodení začne mstiť na civilnom obyvateľstve, ktoré sympatizuje s republikánmi. Dokonca chce dať zastreliť jedného malého chlapca, ktorý spieva marsejézu. Hornblowerovi sa takýto teror nepáči a stále viac si uvedomuje, že slúži tým, ktorí bojujú skôr za seba ako za ideály, ktoré proklamujú. (oficiální text distributora)
DaViD´82
Hornblower se opětovně na palubě příliš neohřeje a většinu epizody pobude na pevnině. Stále sice nechápu proč námořně dobrodružný seriál násilně cpát na pevnou půdu, ale budiž. Tentokrát to totiž nevyznívá tolik tuctově jako minule a tak největší problém je v Gruffuddově srdceryvném pláči. Z toho se samým smíchem chtělo plakat i mě.(14.2.2010)
H34D
Velké vylodění, dobývaní souše, kontakt s vesničany a první láska, že by? V tomto duchu se odehrává čtvrtý díl. Zábava zůstává na stejné urovni, hodnocení taky a počet příznivců/odpůrců Hornblowera určitě jakbysmet. 8/10(24.12.2007)
flanker.27
Trocha romantiky musí být, i v čase madamme gilotiny. Ta je zde obsazena na druhé straně, což je docela zajímavé, stejně tak to, že Angličané nejsou tentokrát tou úplně správnou stranou.(19.2.2010)
Stegr
90%(25.5.2007)
HoneyBunny
Posádka lodi Indefatigable se tentokrát ocitá na souši - přesněji v znepřátelené Francii. Žabáci a langusty je neslaší díl z celé série a absence moře ho strhává do průměru historických televizních filmů.(11.3.2003)
Yardak
Jako ve třetím díle, tak i zde se Horatio pohybuje hlavně na pevnině a to ve Francii. Díl je hlavně zajímavý kvůli pohledu na francouzskou mentalitu, pár menších vojenských soubojů a také se Hornblower poprvé zamiluje!(27.8.2008)
bouncer
Sice většinu času na souši, ale jinak velmi dobrý díl Hornblowera...(18.8.2009)
prome
Co k tomu rici je to porad dobre a na kvalite to neubira a navic to i neco pridava(8.11.2006)
sulimo
Pro mě asi jeden z nejsilnějších dílů celé série. Sice se odehrává více na pevnině než na moři, ale to vůbec neva, jelikož na moři by ste si gilotýnu tolik neužili.(8.2.2011)
Kurčatow
Zatím zřejmě nejslabší díl. Nasládlý románek je spíš ke škodě, stejně jako celkové vyznění filmu. Navíc do očí bijící opakující se stejné záběry, čekal jsem víc.(17.3.2009)
Finskej
Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce.(30.11.2009)
LucyW.
Zástupce za všechny (v mém top 10). Prostě konečně někdo vyhověl mému fanatismu po 18. století, zvláště, jde-li o vojáky a námořníky. C. S. Forester je geniální (četl celou řadu dobových knih a časopisů o námořnictví a je to vidět). Nezapomenutelné obsazení. A jestli někomu na Horatiovi vadí, že je "dokonalý, všechno umí, všechno přežije, všichni ho milují, atp." tak to se mi na něm opravdu líbí, zvlášť v kontrastu s tím, jak věčně nespokojený je sám se sebou. A že nikdo takový není? Jistě, moc jich není, ale jsou (znám dva).(12.6.2009)
pepa3rd
Změna prostředí dalšímu dílu jedině prospěla a serie si tak díky tomu i nadále uchovává svou vysokou kvalitu. Tento díl mám navíc obzvláště rád, takže bych tam skoro i tu pátou hvězdu dotlačil :) 90 %(29.5.2009)
kubas369
Lepší než Vévodkyně ale pořád to tak něják není ono. K Horymu ta souš, prostě nepasuje.(29.1.2011)
Dass
Hornyho mam zkratka rad(30.7.2003)
jack_scott
O mnoho lepší díl než ten předchozí z pevniny. Velmi osvěžující nahlédnutí do vojenských reálií napoleonské doby u pěchoty je zde nenásilně, ale pečlivě provedeno a je radost se na to koukat, i když je to v komorním měřítku seriálu. **** a 85%.(14.9.2010)
MaryPevensie
Pre mňa jednoznačne kultová séria od prvého dielu až po posledný a čakám na pokračovanie!(5.2.2012)
Jasmín
Poněkud slabší, v podstatě suchozemský díl. Francouzští Royalisté si zažijí něco na způsob operace Market Garden z druhé světové a zatáhnou do toho i chudáka Hornyho.(8.5.2008)
Související
- Hornblower III - Věrnost (TV film) (2003)
- Hornblower III - Povinnost (TV film) (2003)
- Hornblower II - Odplata (TV film) (2001)
- Hornblower II - Vzpoura (TV film) (2001)
- Hornblower - Vévodkyně (TV film) (1999)
- Hornblower - Rovná šance (TV film) (1998)
- Hornblower - Důstojnické zkoušky (TV film) (1998)