Hornblower - Žabáci a Langusty (TV film)

• Velká Británie

Hornblower: The Frogs and the Lobsters

Hornblower - Žabožrúti a homáre

Dobrodružný / Válečný

Velká Británie, 1999, 100 min

Andrew Grieve

Hornblower se opětovně na palubě příliš neohřeje a většinu epizody pobude na pevnině. Stále sice nechápu proč námořně dobrodružný seriál násilně cpát na pevnou půdu, ale budiž. Tentokrát to totiž nevyznívá tolik tuctově jako minule a tak největší problém je v Gruffuddově srdceryvném pláči. Z toho se samým smíchem chtělo plakat i mě.(14.2.2010)

Velké vylodění, dobývaní souše, kontakt s vesničany a první láska, že by? V tomto duchu se odehrává čtvrtý díl. Zábava zůstává na stejné urovni, hodnocení taky a počet příznivců/odpůrců Hornblowera určitě jakbysmet. 8/10(24.12.2007)

Trocha romantiky musí být, i v čase madamme gilotiny. Ta je zde obsazena na druhé straně, což je docela zajímavé, stejně tak to, že Angličané nejsou tentokrát tou úplně správnou stranou.(19.2.2010)

90%(25.5.2007)

Posádka lodi Indefatigable se tentokrát ocitá na souši - přesněji v znepřátelené Francii. Žabáci a langusty je neslaší díl z celé série a absence moře ho strhává do průměru historických televizních filmů.(11.3.2003)

Jako ve třetím díle, tak i zde se Horatio pohybuje hlavně na pevnině a to ve Francii. Díl je hlavně zajímavý kvůli pohledu na francouzskou mentalitu, pár menších vojenských soubojů a také se Hornblower poprvé zamiluje!(27.8.2008)

Sice většinu času na souši, ale jinak velmi dobrý díl Hornblowera...(18.8.2009)

Co k tomu rici je to porad dobre a na kvalite to neubira a navic to i neco pridava(8.11.2006)

Pro mě asi jeden z nejsilnějších dílů celé série. Sice se odehrává více na pevnině než na moři, ale to vůbec neva, jelikož na moři by ste si gilotýnu tolik neužili.(8.2.2011)

Zatím zřejmě nejslabší díl. Nasládlý románek je spíš ke škodě, stejně jako celkové vyznění filmu. Navíc do očí bijící opakující se stejné záběry, čekal jsem víc.(17.3.2009)

Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce.(30.11.2009)

Zástupce za všechny (v mém top 10). Prostě konečně někdo vyhověl mému fanatismu po 18. století, zvláště, jde-li o vojáky a námořníky. C. S. Forester je geniální (četl celou řadu dobových knih a časopisů o námořnictví a je to vidět). Nezapomenutelné obsazení. A jestli někomu na Horatiovi vadí, že je "dokonalý, všechno umí, všechno přežije, všichni ho milují, atp." tak to se mi na něm opravdu líbí, zvlášť v kontrastu s tím, jak věčně nespokojený je sám se sebou. A že nikdo takový není? Jistě, moc jich není, ale jsou (znám dva).(12.6.2009)

Změna prostředí dalšímu dílu jedině prospěla a serie si tak díky tomu i nadále uchovává svou vysokou kvalitu. Tento díl mám navíc obzvláště rád, takže bych tam skoro i tu pátou hvězdu dotlačil :) 90 %(29.5.2009)

Lepší než Vévodkyně ale pořád to tak něják není ono. K Horymu ta souš, prostě nepasuje.(29.1.2011)

Hornyho mam zkratka rad(30.7.2003)

O mnoho lepší díl než ten předchozí z pevniny. Velmi osvěžující nahlédnutí do vojenských reálií napoleonské doby u pěchoty je zde nenásilně, ale pečlivě provedeno a je radost se na to koukat, i když je to v komorním měřítku seriálu. **** a 85%.(14.9.2010)

Pre mňa jednoznačne kultová séria od prvého dielu až po posledný a čakám na pokračovanie!(5.2.2012)

Poněkud slabší, v podstatě suchozemský díl. Francouzští Royalisté si zažijí něco na způsob operace Market Garden z druhé světové a zatáhnou do toho i chudáka Hornyho.(8.5.2008)