Reklama

Reklama

Chlapec a pelikán

Drama / Rodinný
Austrálie, 1977, 88 min

Režie:

Henri Safran

Předloha:

Colin Thiele (kniha)

Scénář:

Sonia Borg

Kamera:

Geoff Burton
(další profese)

Obsahy(1)

Australský film vyznamenaný mnoha světovými cenami vypráví příběh malého chlapce, který žije sám se svým otcem na opuštěném mořském pobřeží a jedinými společníky mu jsou domorodý chlapec a pelikán. S dospíváním je chlapec postaven před nutnost volby - žít dále v idylické izolaci či se připojit k životu okolního světa. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

majo25 

všechny recenze uživatele

Austrálčania vedeli vždy vyrábať pekné rodinné filmy, ktoré ale neslúžia výhradne iba pre deti, podobne ako je to aj v tomto prípade. V nenápadnom snímku s príjemnou stopážou sa skrýva viac ako len obyčajné priateľstvo medzi dieťaťom a jeho zvieracím kamarátom. Silným prvkom je napríklad vyrovnávanie sa s osamelosťou. Celkom pekný vizuál ponášajúci sa prírodopisným dokumentom má tiež čo ponúknuť. Pelikány sú ti síce vykreslené ako super vtáky, nehľadiac na to, že v prírode sú to nenásytní dravci, ale to je skôr drobnejšia vada. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

"Chlapec a pelikán" je vůbec jedním z prvních mých filmů ve videotéce, byl nahrán roku 1994 a na videokazetě je číslo 2. Od té doby je jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Film zpracovává jednoduchý příběh Colina Thieleho, známého australského spisovatele pro mládež, který líčí podivuhodné přátelství desetiletého chlapce, který se ujme tří osiřelých pelikánů, jimž pytláci zastřelí matku. Za pomoci domorodého mladíka, který odmítá opustit území na jihu Austrálie, kde kdysi žil jeho kmen, vypiplá mláďata z nichž se stanou krásní ptáci. ale jsou to živí tvorové a ti potřebují svobodu...to uzná i Mike a pustí pelikány na svobodu. jeden z nich, pan Percival, se ale k chlapci vrátí.... Film působí na diváky všemi svými složkami. Obrazovou, zvukovou i dějovou, je to neotřelý příběh o němž do poslední chvíle nevíte, jak dopadne... Vynikající dílo o hledání místa ve společnosti, přátelství a základních hodnotách, které dělají člověka lidskou bytostí. Jednoznačně pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama