Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Kateřina je na své zákazníky laskavá a prodává na dluh, takže její ochod s rybami se věčně topí v dluzích. Potěší ji zvěst o bohatém dědictví, které by mělo dorazit z Ameriky, ale potíží jí kvůli tomu ještě přibude, dokonce ji zadrží policie a obviní z podvodu... (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zažít krachy, nemít prachy. Výbornými gagy nabitá komedie o udatné Kateřině, která se s životem pere jako lvice, stojí a padá s titulní představitelkou, nedostižnou Antonií Nedošinskou. Velká česká herečka, jejíž jméno soudobá kritika vyslovovala s patrným despektem, rozžala další z mnoha ženských portrétů, laskavou a srdečnou majitelku neprosperujícího obchodu s rybami, na kterou se, jak jinak, usměje štěstí. Slavínský se v mnoha ohledech nezapře, ale i v těch naivních příbězích lze narazit na leccos zajímavého a neocenitelného – v tomto případě se o nesmrtelnost postarala Hana Podolská, která se prostřednictvím tohoto filmu propůjčila k (ne)nápadné reklamě svého salonu. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Za zmínku stojí taková drobnost. Když Kateřina přepočítává dolary na koruny, tak je kurz téměř stejný jako dnes. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Odpočinkový až nudný film s nevýrazným dějem a s nuceně vytvořenou zápletkou, v kterém jasně dominuje rázná a v pravém smyslu slova udatná paní Kateřina v podání Antonie Nedošinské. Překvapil mě Otomar Korbelář jako syn Čechoameričana. Pěkný komentář Marthos. (Neděle 26.12.2010) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ta Kateřina měla ale vyřídilku. Vždyť by byla schopná ukecat i vola. Každé slovo, které jí vyšlo z úst byla perla, která by se měla vsadit do dokonalého náhrdelníku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvně naivní komedie aneb Jak naloží zkrachovalá majitelka rybárny s nečekaným dědictvím? No...myslím, že desetileté děti by se předvedené zápletce dnes vysmály. Ale film i tak stojí za zhlédnutí. Něco podobného totiž nikde asi neuvidíte. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Otomar Korbelář vo svojich pamätiach uvádza, že úloha v tomto filme ho urobila hercom. Taktiež prezradil, že pre svoje dialógy zvolil neobvyklú intonáciu, spievanú češtinu, ktorú pochytil od študentov, krajanov v Amerike. (dyfur) Režisér Vladimír Slavínský dostal za uvedený film zlatú medailu Filmového kuriéra za najlepší a obchodne najúspešnejší český film v uplynulom ročnom období. Medaila sa udeľovala vždy k 28.10. (dyfur) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Typicka veselohra 30. let, ktere jednoznacne udava tempo vyborna Antonie Nedosinska. Bohuzel to sama z prumeru nevytahne. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože se Antonie Nedošinská dožila jen pětašedesáti let, stihla si zahrát v obrovském množství filmů. Nicméně doba jí nepřála a hlavních rolí pro ženy středního věku, bylo tenkrát ve filmu ještě méně, než dnes. Takže na výsluní se vyhřívaly hvězdy kalibru Baarové, nebo Mandlové a na těžkou Tonku zbyly jen vedlejší role matek, sousedek, nebo hospodyní. Až tato adaptace divadelní hry, jí dopomohla k hlavní roli, které se zhostila na výbornou. I přes účast Baarové, Korbeláře, Plachty a Borského, nebylo pochyb o tom, kdo je ústřední postavou. Zápletka filmu je ve své podstatě primitivní...dědic z Ameriky... a Slavinský ji pojal rutinně, takže jde o lehkou komedii, vystavěnou na šťouchacích dialozích. Jenže 107 minut....to je na komedii a film pro pamětníky pořádná porce. A bohužel není ničím opodstatněná. Nezbytné hudební vložky se zpěvem bych nemilosrdně vypreparoval, protože nebylo o co stát. A nejspíš bych s nůžkami zaúřadoval i na začátku, kde Kateřina "držkovala jen tak Pánu Bohu do oken". Mnohem lépe to fungovalo, když měla oponenta...v tomto případě v závěrčných minutách, aspoň na chvilku Růženu Šlemrovou... další "oběť" doby. Takto kvalitních momentů ale bylo tak málo, že lépe hodnotit nemohu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velké sólo Nedošínské. Myslel jsem, že ta ženská umí jen brečet, ale tady perlila docela těžce, dobré hlášky. Hodně překvapila. Na rok 34 dobrý scénář. 80% ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

V uplynulých deseti letech jsem viděl plno filmů pro pamětníky s Nedošinskou v hlavní roli, ale tento jsem až donedávna neznal. Včera jsem ho náhodou shlédl na CS Filmu a musím říct, že jsem se u toho docela dobře bavil. Pravda je, že kostra příběhu a zápletka jsou velmi triviální, ovšem hlášky prostořeké Kateřiny Udatné ve skvělém podání Antonie Nedošinské ve mně často vyvolávaly záchvaty smíchu. Scény, v nichž se Nedošinská nevyskytovala byly nudné a nezáživné, stejně tak zbytečné hudební a zpívané pasáže, naštěstí takových nebylo ve filmu mnoho. Ať už při čtení dopisu a vzájemném představování nebo scény z cely a u ředitele věznice, to byla jedna velká sprška humoru, co věta, to perla. "Copak střídám ctitele jako šnuptychle?" "Na našem vzájemném poměru? Fuj, nestyda!" "Připraví člověka o těžce zasloužený bankrot, nastrká mu miliony a pak si mírnix týrnix zmizí!" "Dávat peníze opatrovat soudu? Ani nápad, já je mám lepší uschovaný, než u soudu, kde mi nenesou úrok!" Jediná zadržená, která si vynutila vězeňský mundur a dokonce uhlí na topení!:) Ale nejlepší byl Sambulka bez bulky.:-) Kdyby nebylo těch zpívaných pasáží, dal bych 4 *, takhle je to lepší průměr. 65% ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Na rok 1934 to není zase tak špatné. Film jistě ve své době posloužil k báječnému odreagování všelijakých městských služtiček, švadlenek a kuchařinek, které snily o tom, jak se na ně v životě usměje nenadálé štěstí. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda nevtipných, dalo by se říct až trapných dialogů (až na několik málo výjimek - nedobytná pokladna jsem já & když vás bude huba svrbět), mohl to být výborný film... Tedy pokud by měl mnohem lepší děj a délka se zkrátila tak o třetinu. Nedošinská a Plachta potvrzují staré známé pravidlo, že špatně napsanou roli je lépe zahrát také špatně, protože při dobrém výkonu stupidita dialogů a scén jen ještě víc vynikne. Nejvíc mě štval Korbelář se svým usměvavým anglickočeským přízvukem, zato Baarová vcelku ušla, i když se svými silnými pažemi a obdélníkovým obličejem prokazovala, že i ve dvaceti by se k ní spíš hodilo její původní jméno Babková. A Ella Nollová taky nemusela tahat ty živé ryby za oči. Zajímavost: Ve filmu se objevuje i jeden z prvních produktplacementů (che, to je slovo, ale já za to nemůžu, kdybych napsal "nenápadná reklama", tak to nikdo z Čechů nepochopí, zato anglický termit se jim vysvětlovat nemusí), na kluzišti visí reklama Becherovka - to pravé osvěžení. Když nad tím tak přemýšlím, možná toto byl nejlepší vtip z celého filmu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

V tomto případě herecký projev paní Nedošínské a pána Korbeláře mě nehorázně iritoval. Mám rád tehdejší tvorbu a jistá naivita mě nevadí, ale Zlatá Kateřina je vyjímkou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Rozmýšlel jsem, zda dvě nebo tři hvězdičky. Ve chvílích, kdy paní Kateřina poroučí ve vazbě, by měl člověk chuť filmu přidat, ale tato pasáž paní Nedošinské je ve filmu ojedinělá. Baarová je výjimečně slabá a o Vladimíru Borském se to dá říci obecně. Vůbec ten milenecký trojlístek byl napsán velmi naivně, neuměle, pravděpodobně horkou jehlou, není vůbec propracován. Šlemrová tentokrát nepravou dědičku přehrává, snad tenkrát se tomu lidé smáli... Pak ta zbytečná cesta na hory, asi byli herci v době natáčení někde na horách a scény z Krkonoš se hodily (vlastně tedy nehodily)... Bratránek z Ameriky mluví česky vlastně velmi slušně a jeho jazykové přesmyčky také působí dost násilně a nepravděpodobně... Scéně ze zakládající schůze a.s. jsem nerozuměl, protože se v těchto věcech nevyznám. A tečka. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Možná by to byl průměrný film pro pamětníky, kdyby tu ovšem parádní herecký výkon nepředvedla úžasná Antonie Nedošinská. K tomu přidejte Lídu Baarovou (ta vždy potěší) a v menších rolích krásku Helenu Bušovou plus skvěle výřečnou Růženu Šlemrovou. Jako u jiných starších filmů musím pochválit vynalézavost při navazování za sebou následujících scén (např. paní Nedošinská v rybárně říká, že by se mohla jít klouzat, načež následuje scéna na kluzišti, to je moc povedené; podobných vychytávek je tu několik). Hezké jsou záběry zasněženého Špindlerova mlýna. Celkový dojem z filmu je tak u mě nadprůměrný. Jen ta anglická čeština pana Korbeláře mě tolik nebavila. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak za ty průpovídky paní Nedošínské jsem musel dvacítku přidat. Jinak jde ovšem o průměrnou komedii snad původem z Červené knihovny. Ale zápletka byla fajn, tak co. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošínská v roli svérázné majitelky rybárny, která těsně před krachem získá velké bohatství, aby pak skončila ve vězení a musela se o ně přít. Vedle toho linie s milostným trojúhelníkem Borský, Baarová a Korbelář (který podává jako Čechoameričan zajímavý výkon, ale stejně je zcela zastíněn Nedošínskou, která hraje jako o život, pusa se jí téměř nezavře a je celou dobu vtipná). A nakonec bohužel pitomě hloupý příběh, který svou naivitou bije do očí, a kde jediná vynikající část je ta ve vězení. ()

MirecRKK 

všechny recenze uživatele

najlepšia komedia 30tych rokov! nenormalne :) to co tam robila Nedosinska to bolo pani hranie, plakal som od smiechu z toho co tam ona vystrajala, pani herečka :) ()

Reklama

Reklama