Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

Matty 

všechny recenze uživatele

"-Španělské rukavice? Nebo kubánské kleště?" -"Ne, kastraci raději ne." Cimrmanovská hra odehrávající se na velmi atypickém místě, mající naprosto nečekanou pointu a hlavně hra, kterou mám o to radši, že jsem ji viděl naživo. 85% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hra je docela statická a postavy vedou i na mě moc dlouhé monology... Vyzdvihl bych postavu učitele a některé konverzační žertíky, které jsou v mnohém nejlepší ze všech jejich her. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jakékoliv popisování kterékoliv hry Járy Cimrmana někomu, kdo o něm nikdy neslyšel, nebo komu se snad (nedej bože) Cimrman nelíbí, by mělo asi takový smysl, jako navlékání zimníku na mrtvolu jen proto, aby se zahřála. Pro znalé jen hláška ze závěru : "Neděkuj. Sám sis je vydělal." Víte, o čem je řeč, že ? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po stránce dramatické asi nejlepší "hra" DIvadla Járy Cimrmana, která je sice hodně konverzační a statická, ale o to více skvělých myšlenek a vtípků, které se v řeči schovají, obsahuje. Smoljakovi apokryfní žánr svědčí (viz. Malý říjen v Divadle Na Zábradlí), leč otázkou zůstává, zda tahle hra byla nevhodnější právě pro Cimrmany... ()

woody 

všechny recenze uživatele

K Cimrmanovi se naprosto nehodící námět.Možná je to jen můj osobní názor ale kdyby nebylo semináře, tak bych Blaník s českým géniem vůbec nespojoval.Ne abyste si však mysleli, že tím bych tomuto představení ubíral na kvalitě!Právě naopak!Výborný Jarolsav Weigel jakožto politická mrtvola se mi z postav líbil nejvíc. Naprostým skvostem, srovnatelným i s hrou Vlasta(!), je souboj na meče!To musím říct, že jsem i smíchy uchcával! "Tak pojď na albánské rukavice!" "Tirana!" ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Výměna mečů !" Cimrmani a jejich zevrubné sociologické nahlédnutí do nelehkého života rytířstva blanického. Po tomhle upřímně pochybuji, že nás někdy zachrání... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Krapet netradicni namet, ale opet perfektne zvladnutej. Kdyz na prvnich deset minut vlez na podium Vondruska, tak mi pekne zkazil naladu, protoze vtipny veci rikal tak dementne, ze se jim proste nedalo smat. Nastesti za chvily vysmahnul a Weigel a pote Smoljak dojem o moc vylepsily a ja se bavil. Jeste se hodi zminit, ze tu je navic loutkove divadlo a herci nesedi na podiu, ale vylejzaj zpoza opony. Seminar je docela kratkej, takze nakou hodinku trva samotna hra a je fakt, ze neco malo veci, co se opakujou, se dalo vynechat, ale naky vylozene hluchy misto tu neni. A nastesti tady uz je dobrej i ten Vondruska. Mozna, ze ve hre neni tolik hlasek jako jinde, ale i tak je velmi vtipna, najdou se tu perfektni sceny a vrchol je asi souboj na mece. Takze jasnejch 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

No, jindy býval Cimrman v lepší formě, ale i tak je to vysoký nadprůměr. Nejvíc se mi líbí zívání "Ktož sú boží bojovníci" a driblování s dítětem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Námět mi přišel strašně nevyužitý. Jednotlivé vtipy ale fungují skvěle. Hra sama byla opět o něco delší, než bylo nutné. Jedna z těch slabších Cimrmanovek. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Možná tady měl být delší seminář a kratší hra, ale rozhodně je to jedna z těch lepších her od Cimrmana. Chcete radši kubánské kleště nebo albánské rukavice? :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedna z trochu slabších her DJC, která obsahuje humor hlavně v semináři (až na úvodní přednášku Pavla Vondrušky). Samotná hra už tolik vtipná není (většinou spíše narážky na historické události či pasivitu vedení blanického vojska), ale stejně se dá pořád označit za zábavnou. "Položil si také otázku, proč se naši předkové zbavovali nepohodlných činitelů raději oknem než dveřmi. Podle něho tu zřejmě zapůsobila letitá zkušenost pregnantně vyjádřená příslovím:Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem. Obrácenným postupem tedy defenestrací se nebezpečí návratu do funkce minimalizuje." /// "Kdo věří, že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít...jeho bludné představy." - "Ňák se ti to nerýmuje." ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Seminář snad suverénně nejhorší, tam nebylo takřka nic, hra je docela slušná, alespoň její průběh, nevadilo mi, že byla statická, působila docela přesvědčivě, vtipně ani tak ne a nějaká výraznější pointa chyběla taky. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Dalsi z genialnich Cimrmanovskych her. Smoljak jako rebel v radach blanickeho rytirstva je proste uzasny. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"No co já jim mám o tom vašem Blaníku říct?" "Řekni jim: Děti, je to noclehárna!" Tak, tak - národ český, moravský i slezský trpí... a co dělají Blaničtí rytíři? Hrají kuželky a šukají s Jeskyňkama! Ono to bude asi tím, že jsme nebyli napadeni ze čtyř stran, ale zevnitř, a ještě není tak špatně, aby nemohlo být hůř. Úvodní přednáška o defenestracích byla rovněž velmi poučná, zvláště ta úvaha o defenestrování v zemljankách mne zaujala. Hru jsem viděla včera naživo, z poslední řady balkónu, přes tu obří nakulmovanou hlavu přede mnou byl nahovnovatý rozhled a té oplácané, hýkající slečně či mladé paní vedle mě úděsně táhlo z držky, tak bych uvítala, kdyby se tolik nesmála, ale stejně jsem si "Blaník" výborně užila. 95% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Blaník mi sednul. Docela nízká hodnocení mě překvapují. Podle mého je zde více než jinde vidět smysl pro humor a cit pro jazyk tvůrců. Ale ještě jsem dost her neviděl. takže možná pak změním názor. ()

Reklama

Reklama