Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Recenze (557)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Miestami to bolo ozaj vtipné, no človek po čase už vedel predvídať. Bolo to postavené na jednom nápade, ktorý vlastne nebol nejak rozvitý a ostatné dejové momenty zaostávali. Táto česká legenda, predchodca Chucha Norrisa, ktorého predbehol, je zosobnenie absurdity všeznalectva a ľudských merítok úspechu. Taký ten náš tunajší Cimrman je zas Radek99, u neho tiež človek nevie, či sa má smiať alebo obdivovať. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je vydarená biografia, podchytená jemným inteligentným humorom, ale ktovie, možno že rovnako od skutočnosti vzdialenej sú mnohé iné biografie osobností, ktoré na rozdiel od Cimrmana skutočne existovali, o ktorých je však podávaný úplne falošný, skreslený obraz. Toto je pekný film a je to film, ktorý neklame, pretože divák samozrejme vie, že žiadny génius Jára da Cimrman neexistoval. Možno, že mnohé filmy o skutočných osobnostiach nielen slovenských dejín sú oveľa menej pravdivé ako tento film. Slušná filmová prehliadka s typickým cimrmanovským humorom, kvalitným príbehom a skvostnými hereckými výkonmi. Humor vo filme je snáď obsiahnutý v každej scéne a aj napriek tomu nie je tuctový. Veľmi vydarená československá snímka. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Životopisný příběh o Járu Cimrmanovi se Svěrákem v titulní roli. Klasický Cimrmanovský humor. Chudák jako chlapec musel chodit do dívčí školy. Nejlepší je asi část Cimrman pozdě přicházející. On to všechno vymyslel, ale vždycky byl druhý. Tak aspoň ty dvoudílné plavky. "Graham Bell, zrovna tu byl." :D ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

"Co to tvoříte?" "Ále,hru.Dvě sestry." "To je málo,Antone Pavloviči..." Už to nemá zdaleka takové kouzlo,jaké to muselo mít před lety,ovšem pořád je zde taková kadence kultovních scén a hlášek,že by se mi z duše příčilo dát průměrné hodnocení.Petr Čepek jako František Ferdinand je pak vskutku nezapomenutelnou figurkou! 75 % ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré, ale napr. scéna s králikmi je dosť odveci a nepochopiteľná (ale ako som sa dozvedel z "making of" Svěrák tú scénu nenávidí a Smoljak ju považuje za svoj najväčší režisérsky omyl), tak isto scény s vynálezmi nič moc... Nahlas som sa zasmial možno raz, ale to pravé "pobavenie" trvalo počas celého filmu... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (35)

  • Jára Cimrman (Zdeněk Svěrák) dorazil do Liptákova v roce 1914, kde se setkal s malým Konrádem Henleinem. Konrád Henlein se ale narodil v roce 1898 a v roce 1914 už mu bylo 16 let. (Pimburger)
  • Scenáristé Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák nevěděli, zda je dobrý nápad ukončit anonymitu Járy Cimrmana tím, že ho bude hrát konkrétní herec, proto byl původní záměr natočit film očima velikána bez toho, že by jej diváci spatřili, ale nebyli si jistí, zda by snímek fungoval bez hlavní postavy, a tak se záměru sešlo. (sator)
  • Když mladý Cimrman ještě coby studentka dívčí školy běží pro suché šaty učitelce, která spadla při pouštění věnečků do Vltavy, proběhne dvakrát podloubím, v němž je na sloupu patrný symbol míru - logo hippies (od 13. minuty filmu). (Logout)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama