Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Zajímavosti (35)

  • V době uvedení do kin v části „Cimrman inspirující“ zněla replika: „Zkuste to bez drátů Popove!“ Po roce 1989 byl však zařazen postsynchron: „Zkuste to bez drátů milý Marconi (Ivan Lukeš).“ (Scott67)
  • Jára Cimrman (Zdeněk Svěrák) dorazil do Liptákova v roce 1914, kde se setkal s malým Konrádem Henleinem. Konrád Henlein se ale narodil v roce 1898 a v roce 1914 už mu bylo 16 let. (Pimburger)
  • Scenáristé Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák nevěděli, zda je dobrý nápad ukončit anonymitu Járy Cimrmana tím, že ho bude hrát konkrétní herec, proto byl původní záměr natočit film očima velikána bez toho, že by jej diváci spatřili, ale nebyli si jistí, zda by snímek fungoval bez hlavní postavy, a tak se záměru sešlo. (sator)
  • Ve scéně s telegrafními dráty v oddílu „Jára Cimrman inspirující“ oslovuje Cimrman (Zdeněk Svěrák) Marconiho (Ivan Lukeš) křestním jménem (Guglielmo), které je pak vidět i na budově Marconiho telegrafu. Tvůrci však pravděpodobně správně usoudili, že divák Marconiho křestní jméno (na rozdíl třeba od jmen Čechova) nezná, a tak v postsynchronu Svěrák říká již: „Zkuste to bez drátů, milý Marconi!“ (Přemek)
  • Ve filmu chybí scéna pokusu s raketou, při níž Cimrman radí ruskému raketovému průkopníkovi Konstantinu Eduardovičovi Ciolkovskému (1857-1935), obklopenému mužíky. Tuto scénu použili tvůrci jako tzv. bílého psíka. Nešlo o nic jiného, než o vnadidlo na cenzora, aby se uspokojil, že našel něco ilegálního a mohl to zakázat. Díky této fintě potom prý procházely scény, které by jinak byly jen těžko schváleny. (sator)
  • „Měl jsem mimořádné štěstí, že si mě pánové Smoljak a Svěrák vybrali. Mám nekomediální obličej, ale ten jejich humor se nemusí hrát legračně, dá se zahrát se smrtí v oku. A o to víc je to pak vtipnější,“ uvedl herec Josef Abrhám. (SONY_)
  • Režisér filmu Ladislav Smoljak má ve filmu malé němé cameo muže naslouchajícího ředitelce školy (Míla Myslíková), kam mladý Jára Cimrman docházel ještě v přesvědčení, že je dívkou. Zároveň ho ale můžeme slyšet jako policistu rozhánějícího dav před obrazem českého moře. (Trener83)
  • Člen souboru Divadla Járy Cimrmana Pavel Vondruška má ve filmu dvojroli. Hraje Johanna Strausse syna a zároveň dirigenta sboru při odhalování obrazu českého moře. (Trener83)
  • Ve filmové hře Hodina pravdy jsou použity stejné kulisy, které Divadlo Járy Cimrmana používá v divadelním představení Hospoda Na mýtince. (Foxhound#1)
  • Ve scéně, kdy Jára Cimrman (Zdeněk Svěrák) odhalí za asistence cestovatele Emila Holuba (Jiří Zahajský) portrét moře, zní za pochodu členů sokolské obce skladba „Lví silou“. (majky19)
  • V době, kdy žije následník trůnu František Ferdinand d'Este, se mše svatá v římskokatolické církvi odehrává tak, že kněz stojí většinu času kněz zády k věřícím, čelem k oltáři a bohosloveckým jazykem je latina. Výjimku měly jen chorvatské a české diecéze kvůli staroslověnštině pro částečné či úplné užívání. Mše pro následníka by byla konána určitě v latině. (Teimei)
  • Památná věta: "Buď vítán, synovče. Jak se máš? Co tvá matka, co tvůj bratr, co tvá tuberkuloza? Povídej!," je historicky minimálně sporná. Marie Anunciáta Bourbonsko-Sicilská, vlastní matka Františka Ferdinanda d'Este, byla v roce 1909 již 38 let po smrti, jeden jeho bratr také a druhý byl v nemilosti císaře pro sňatek s obyčejnou měšťankou, uzavřený téhož roku. Bez pochyb tak zůstává pouze ona tuberkulóza. (Logout)
  • Vedoucí dramaturgicko-výrobní skupiny, ve které film vznikal, se musel vedení Barrandova omluvit, že se ve filmu v epizodní herecké roli objevil v té době zakázaný režisér Vladimír Svitáček. (raininface)
  • Přestože je scéna s kočárem krátká, režisér Ladislav Smoljak s týmem kvůli ní jel natáčet před skutečný zámek Schönbrunn do Vídně. Točilo se za běžného provozu, takže Smoljak při jejím natáčení běhal k turistům a přemlouval je, aby počkali mimo záběr. (Karolek)
  • „Ta scéna s kočovným divadlem, takzvaný Vichr z hor, musela být ze scénáře vyškrtnuta. Ani už nevím, co jim na ní vadilo, ale točit se prostě nemohla," zavzpomínal Ladislav Smoljak. Když byl film dokončen a Smoljak si ho celý přehrál, tato komediální pasáž mu tam chyběla. Sebral veškerou odvahu, zašel za tehdejším ředitelem Barrandova a světe, div se, podařilo se mu nemožné. „Mé žádosti, aby se natáčení znovu otevřelo a ta scéna tam byla dotočena, se vyhovělo," prozradil. (alonsanfan)
  • Ve scéně se střílením zajíců v oblečcích se ve skutečnosti nejednalo o zajíce, ale o králíky. „Myslivci nám řekli, že je nesmyslitelné, aby zajícům dali oblečky. Že by ta zvířátka přitom dostala infarkt, a tak byli pro tu scénu vychováni králíci. Vzhledem k tomu, že byli pořád v kotcích, nebyli zvyklí běhat, takže se na place spíše šourali," uvedl režisér Ladislav Smoljak. (alonsanfan)
  • Jára Cimrman by se podle výpočtu měl narodit mezi lety 1880 a 1883. (ČSFD)
  • Scéna lovu na oblečené zajíce měla symbolizovat blížící se 1. světovou válku. Ladislav Smoljak tuto záležitost nazývá svým režisérským hříchem a jak sám říkal, po dlouhá léta litoval "toho masakru", jehož se na speciálně odchovaných zajících pro film dopustil. (mchnk)
  • Do role Járy Cimrmana zvažovali tvůrci více herců. Ladislav Smoljak se ovšem rozhodl sám a Zdeněk Svěrák se o své hlavní roli dozvěděl nečekaně z rozhlasu. Po letech přiznává, že se svou rolí není úplně spokojen. (mchnk)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama