Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (637)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pravá česká komedie se správnou dávkou lidskosti dobře vyvážené humorem pánům S+S vlastním. P.S. Nedá si někdo z vás výbornou brazilskou kávu ? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Než si zapnete největší akci v dějinách stěhovaní : dvanáctisměnu, je třeba si uvařit šálek dobré brazilské kávy a doufat že během filmu dorazí na druhou kolej vlak z Vizoviz. Naprostý majstrštyk 82 minut travjící útok na Vaši bránici. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kulový blesk je sice nápaditý, jak u komedií, kde spolupracuje Smoljak a Svěrák bývá pravidlem, ale musím se přiznat, že jsem se u něj chvílemi také vcelku nudil, což by nemělo připadat v úvahu, když je to komedie takového formátu, ale bohužel to tak dopadlo. Kulový blesk nemá takový spád jako ostatní komedie, táhne se ucelenou formou a i když vtipem srší vcelku často nezdá se mi, že bych se na něj podíval znova s radostí a čistým svědomím. Škoda toho, na druhou stranu herecké výkony prakticky všech herců film na danou kvalitu každopádně povyšuje. Možná si musím dát dobrou brazilskou kávu, aby mě to dokázalo tak pobavit. --- Kolik máš hodin? - Osm, pane Klabouch. - A už jsi dostal v osm přes držku? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie zraje jako víno! Výtečný nápad s masivní stěhovací akcí, která spojí lidi jinak naprosto "mimoběžné", provedlo duo Smoljak-Podskalský ve velké stylu. Díky výtečným hereckým výkonům se podařilo dodat všem postavám dostatečnou autenticitu, díky scénáři má zase film charakteristický S+S smysl humor. Gagy s brazilskou kávou, směroplatností a řízením palby patří mezi nezapomenutelné momenty české komediální tvory, ostatně jako celý Kulový blesk. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně jedna z nejlepších československých komedií všech dob... To propojení humoru s nostalgií, uvědoměním si své nicotnosti, pomíjivosti (dualita smrtelný člověk versus věčná Praha, nicotný člověk a jeho pokus zapsat se do historie šíleným pokusem o hromadnou dvanáctisměnu bytů, normalizovaná realita socialistického Československa, v níž se může schopný právník realizovat ne kariérním postupem, ale jen takovýmhle šíleným podnikem...), Mozartovou hudbou a pochybnostmi o smyslu svého konání (potažmo bytí - úžasný, kongeniální herecký výkon pana Abrháma, který v tomhle snímku zastupuje existenciální rozměr hledání smyslu vlastní existence) z Kulového blesku dělá velké nadčasové podobenství. Je jen málo takovýhle filmů, kde je člověku ve sladkém sirupu filmové komedie podáváno tolik hořkých životních pravd... (,,to je pěkná půdička...tady se mi to bude věšet...) Tenhle film je vyjádřením metafyzické obavy ze smrtelné podstaty člověka a jeho bláhové snaze překročit do věčnosti jakýmkoliv pomíjivým způsobem (přesvědčivě ztvárněný JUDr. Radosta v autentickém podání Rudolfa Hrušínského a jeho ,,metafyzický guru" legendární akademik zvládnuvší desetisměnu...). Věčná však zůstává pouze v běhu věků neměnná Praha, na jejíž metropolitní podstatě se šílená akce složitě organizované dvanáctisměny bytů sotvajak odrazila... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Perfektní film pro všechny, kteří si myslí, že nejde skloubit laskavý a přitom morbidní humor. Smoljak je jako spojka geniální. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chladne vám dobrá brazilská káva.“ Ak vezmeme do úvahy všetky filmy, v ktorých sa angažovala brutálna dvojka Svěrák/Smoljak, nie je Guľový blesk tým najlepším. I tak je to pecka, ale jednak postáv je fakt priveľa, rôznych dejových odbočiek detto a nie úplne mi sedel vnútorný Abrhámov monológ, ktorý nejeden raz „nahlas“ hovoril to, čo bolo z tej-ktorej scény zrejmé. Napr. v Marečku, podejte mi pero! fungujú scény s dvoma desiatkami postáv v jednom zábere navzájom sa prekrikujúcich, komunikujúcich a dostávajúcich sa do vzájomnej interakcie, báječne a na jednotku s hviezdičkou. Tu to bolo zrežírované predsa len troška ťažkopádne a chaoticky. Tiež ma sklamalo, že film načne toľko tém, rodín a podzápletiek, že keď som si myslel, že sa to poriadne rozbehne... tak to skončilo. Mnohé postavy sa vytratia. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No cekal jsem trosku vic, ale rozhodne nadprumer. Ve filmu nechybi skvely hlasky a originalni a vtipny napady, i samotnej napad na stehovaci akci je fajn, ale problem je, ze krome tohohle, je celej film takovej dost jednoduchej a krapet prazdnej. Na druhou stranu, tech 80 minut utece, ze ani clovek nevi jak. A dale je tu skutecne hvezdne obsazeni, jen krapet zamrzi, ze se dej hlavne zameruje na Abrhama, treba Sverak nebo Smoljak si vetsi pozornost zaslouzi. Taky mohlo bejt ve filmu vic problemu se stehovanim, takle to az na par zadrhelu jede docela bez problemu, ale i pres tu kritiku jsem se dobre bavil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Je znát, že se jedná o Smoljakův první celovečerní film. Scénář je geniální, ale bohužel tu je příliš hluchých míst a přetažených záběrů. Śkoda. Jinak pamětihodných hlášek bych se nedopočítal a většina postav je skutečně hodně originálních, např. "einstein" Smoljak ("Antiseptický klouzek"), Jechová Milady Ježkové ("A ta pračka je vaše?") nebo Mistr Karel Kalaš ("Panstvo, dal by si někdo šálek výtečné brazilské kávy?"). Samostatnou epizodou je pak skvostný Rudolf Hrušinský. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pánové Svěrák a Smoljak vždy věděli jak člověka správně pobavit. Tentokrát přišli s nápadem největší akce v dějinách stěhování s perfektním hereckým obsazením. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda Kulový blesk, skvělý nápad, hodně vtipných hlášek a kdo se nestěhoval, nepochopí. A navíc ta herecká sestava!!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ta se vám ale povedla, ta půdička, pane Knotek... tady se mi to bude věšet." Já tedy nevím, jestli je to směroplatné, ale jestli se ještě někdy budu stěhovat, tak logistikou pověřím doktora Radostu a s nebývalou ochotou přitom budu vykonávat funkci rychlé spojky. Zároveň budu doufat, že nepůjde o trapnou dvousměnu, ale o pořádný kolotoč, do kterého budou zapleteni cikáni, klon paní Jechové, potrhlý vynálezce a ten zbytek nechám na škodolibosti osudu. Jsem si jist, že se u toho pobavím se stejnou intenzitou, jakou by prožívala má střeva, kdybych si namixoval výtečnou brazilskou kávu se slivovicí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jestli je mi nějaký humor fakt blízký, tak ten pánů Svěráka a Smoljaka. A jestli se na některé filmy můžu v průběhu let dívat znova a znova, tak jsou to z českých hlavně ty jejich. Kulový blesk je podle mne z těch nejlepších - situace i lidi jsou prostě ze života a ten film vlastně končí docela hořce. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Vy si určitě myslíte, že jsem byl nějaký proutník. Ale to všechno mělo čistě platonický charakter." - "Máňa řikala, že dokud se nevystěhuju, že to neni směroplatný." Taky jsme se kdysi stěhovali. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Myšlenka filmu je OPRAVDU originální, vtipy neotřelé a smích vyvolávající, herci výteční, avšak příběh je místy nudný a ztrácí tempo (např. pohledy na domy, u Bílka v bytě). Ač te ju spousta herců z DJC (Divadlo Járy Cimrmana) k tomu Abrhám, Hrušínský a na režisérské stoličce Smoljak (a toho jako režiséra, herce i člověka velice uznávám), nemůžu hodnotit plným počtem, máme prostě lepší komedie (které se můžou chlubit lepším tempem, spádem a vůbec zajímavějším a propracovanějším příběhem). Možná kdyby se tehdy režie ujal pan Lipský... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Tady se mi to bude věšet…“ Protože hasiči těžko dojedou na dvanáct míst najednou, může doktor Radosta aktivovat svou manažerskou noční můru. I když noční můru...já měl pocit, že si s rozepnutým kabátem ten stěhovací karusel náramně užívá.. Dnes už určitě kultovní komedie plná často citovaných hlášek, nenápadně vpašované lidskosti i trefných vnitřních monologů psychologa Knotka. Holt, když se rodina dusí, je potřeba přinést oběť.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Komedie morbidní, černá, psychicky labilní. Ne dělám si srandu, ale někdy to tak opravdu vypadalo. Snad kvůli těm Abrhamovým myšlenkovým pochoudům, snad kvůli slizkému Hrušinskému, nebo kvůli úmrtím...Tak či tak je to dobrá komedie....Nepatří však mezi ČSR hity... 4 ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama