Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

salalala 

všechny recenze uživatele

Proti Cimrmanovým divadelním hrám tato komedie poněkud ztrácí, to je ale asi to jediné, co se jí v zásadě dá vytknout. Duo Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák v ní prokázalo smysl pro inteligentní a zároveň absurdní humor a některé hlášky jsou nezapomenutelné, chytré a přitom leckdy roztomile dvojsmyslné. Parodie na seriózní detektivky je znát z každé scény, rozhodně ale tvůrci žánr nijak nezesměšňují, spíše mu po svém skládají poctu. Zápletku tak pochopitelně nemá smysl rozebírat, protože jde až do absurdna, což tvůrcům slouží k tomu, aby vystříleli zásobu všemožných vtipů a situací, které jsou vtipné tím, jak moc vážně se berou. Výsledku prospívá i atmosféra první republiky a povedená výprava. Jiří Zahajský v hlavní roli je přesně takový, jaký má být a svou seriózností dokáže prodat veškerý humor, který je na tomto kontrastu postavený a Marek Brodský je pravděpodobně zcela záměrně toporný a nevýrazný, o čemž se ale dá vést diskuze. Jak bylo ve své době zvykem, i ty nejmenší role si zahrály tehdejší hvězdy, které nemají moc šancí cokoli zvláštního předvést, jejich účast je ale příjemná. K plnému počtu tak chybí jen nějaký geniální moment, který by výsledek posunul ještě na vyšší úroveň a udělal z něj nezapomenutelnou záležitost. 80 % ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ladislav Smoljak stvořil dílo, které není dokonalé ani úchvatné, ale dokáže velmi příjemně a s nadhledem pobavit naprosto každého. Přes výborné obsazení, kterému vládne duo Zahajský-Brodský, především praktikant mě nutil k neskutečným záchvatům smíchu a jeho postavu si nejlépe ze všech z filmu pamatuj, až po krásné stylizování do doby kolem první republiky. Těžko se něco vytýká, protože tvůrci splnili vše, co jsem si přála humor zde nabírá příjemný směr, kterým mě dvojice Smoljak-Svěrák velmi okouzlila. Což nejde říct u všech jejich společných filmů nebo her, které jsou na tom u mě někdy poněkud hůře. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mozna by se mi film tolik nelibil, kdybych videl Vrazdu v salonnim kupe, ale tu jsem nevidel a u filmu jsem se dobre bavil, tak neni co resit. Pribeh ze zacatku je fakt perfektni parodie na detektivky, akorat ke konci to je takovy krapet zmateny a uz ne moc detektivni. Zahajsky v hlavni roli je perfektni a Marek Brodsky az na par vyjimek je taky v klidu. Akorat me zamrzelo, ze nedostal vetsi prostor Sverak. Co se tyce ostatnich postav, co vedlejsi postava, to hvezda a vsichni perfektni, za zminku stoji treba Hrusinsky ml. Jinak samotnej pribeh je plnej hlasek, narazek na detektivky a perfektnich napadu a po celou dobu je pritomen inteligentni cimrmanovskej humor. Sice je film krapet pomalejsi a porad hraje dokola jedna a ta sama pisnicka, ale me to nevadilo a proste si nemam na co stezovat, takze jasnejch 5*. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nádherně hravá komediální detektivka ze starého mocnářstvví, kde dvojice inspektor Trachta (skvělý Jiří Zahajský) s praktikantem Hlaváčkem (Marek Brodský) vše vyřeší. Nejenže přijdou na to, že se nejedná o vraždu, ale fingovaný únos, který má vést k odhalení pravdy svérázných praktik výrobce masti na růst vlasů. Když mají možnost chytit dva nejnebezpečnější členy v klidu, raději si procvičí stíhání během a závěr, kdy zaplní policejní anton nejen nebezpečným psychiatrem profesorem Žaludem (skvělý Josef Abrhám) se svým všehoschopným nochsledem Bedříšekem (Zdeněk Srstka), ale také uneseným továrníkem Bierhanzlem (Jiří Kodet), nepoctivým kloboučníkem Oulíkem (Vlastimil Brodský), rozrušeným univerzálním dědicem Sýkorkou (Rudolf Hrušínský mladší) a sňatkovým podvodníkem Františkem Jetelem (Genadij Rumlena), je zkrátka úchvatný. Hravý humor, jemná satira a originální parodie je potěšením pro oči. Další zajímavé postavy: otec Hlaváčka (dobrý Rudolf Hrušínský), ostrostřelec k pohledání, Hlaváčkova nová milá Růženka (Veronika Jeníková), nesmlouvavý policejní ředitel (skvělý Petr Čepek), okradený švec Pecháček (Jaroslav Weigel) se svojí nevěrnou ženou (Jaroslava Kretschmerová), průmyslový básník Jelínek (Zdeněk Svěrák), zubař Krejza (Milan Klacek), továrníkův vždypřipravený sluha Pazdera (Jaroslav Vozáb) a vrchní inspektor Klečka (Petr Šícha) se svými poskoky Ječným (Jan Hraběta) a Cíglerem (Jan Kašpar). A i když spravedlnost vítězí, tak jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí. Nádhera. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Vlastimil Brodský (kloboučník Alois Oulík) původně chtěl natáčení odmítnout. Zúčastnil se ho jen kvůli svému synovi Markovi, jenž si ve snímku zahrál policejního praktikanta Hlaváčka. (Duoscop)
  • Josef Abrhám (profesor Žalud) odmietol nosiť topánky, ktoré boli zvnútra označené menom Petr Nárožný, ktorý mal hrať pôvodne jeho rolu. Kúpil si topánky za vlastné peniaze, ktoré po filme predal jednému komparzistovi za plnú cenu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama