Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (467)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mozna by se mi film tolik nelibil, kdybych videl Vrazdu v salonnim kupe, ale tu jsem nevidel a u filmu jsem se dobre bavil, tak neni co resit. Pribeh ze zacatku je fakt perfektni parodie na detektivky, akorat ke konci to je takovy krapet zmateny a uz ne moc detektivni. Zahajsky v hlavni roli je perfektni a Marek Brodsky az na par vyjimek je taky v klidu. Akorat me zamrzelo, ze nedostal vetsi prostor Sverak. Co se tyce ostatnich postav, co vedlejsi postava, to hvezda a vsichni perfektni, za zminku stoji treba Hrusinsky ml. Jinak samotnej pribeh je plnej hlasek, narazek na detektivky a perfektnich napadu a po celou dobu je pritomen inteligentni cimrmanovskej humor. Sice je film krapet pomalejsi a porad hraje dokola jedna a ta sama pisnicka, ale me to nevadilo a proste si nemam na co stezovat, takze jasnejch 5*. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale nechápu polovičaté hodnocení (větší jak jedna hvězda a ty čtyři teda skousnu jentaktak). Protože, kdo dá dvě, tři, tak evidentně toho dost ve filmu nechápe a spousta gagů mu uchází. Jedná se o jedno z vrcholných děl této tvůrčí skupiny a genialita, s kterou Jiří Zahajský zahrál hlavní roli inšpektóra Trachty, je neskutečná. Rozpuštěný a vypuštěný se stal pro mé nejbližší (zejména rodina) studnicí hlášek a vtipů. Pokaždé znovu a znovu rád vidím tento snímek a znovu zdůrazňuji, pokud někdo napíše, že je to nuda, nebo "nic moc", zřejmě je tu nějaká chyba a dotyčnému něco uniká. He. Ale nechci se do vás moc navážet. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa vážne podarilo, pozeral som na to ako puk na nové vráta - ten láskavý Svěrákovský humor sa vám tu zaryje až pod kožu. Niektoré dialógy by som počúval aj do rána ďalšieho dňa. Super. Dokonca ani samotný krimi príbeh nebol zlý. Keď si k tomu pripočítam celú plejádu špičkových českých hercov tak nie je o čom, jasný plný zásah. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k ucházející kombinaci nadsázky a trefného vyobrazení tehdejší práce u policie jsem schopen jít na průměrné hodnocení, jinak mi ale film z dnešního pohledu nepřišel vůbec vtipný. Divadlo Járy Cimrmana dle mě oplývá trošku jiným druhem nadsázky, možná je to tím, že je vytrženo více z kontextu - jde více do absurdna... Zde jsem se zkrátka nebavil. 5/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Některým podezřelým se uleví jen proto, aby se jim mohlo zase přitížit a věřte, že když inspektor Trachta rozhýbá malé šedé buňky, bude všem anton malý.. Musím se těch dvou zastat. Zahajský tomu slušel, představitel praktikanta hledající chvílemi kromě tužky i sebe, nikterak nepřekážel. Vzhledem k stylu a pnutí mezi dvojicí Smoljak, Svěrák se to mohlo jmenovat Rozpustilý a napučený.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Zdeněk Srstka ve své roli Bedříška řekne pouze 6krát za sebou slovo "kachny", poté "dobrý" a "jó", v závěru pronese nesrozumitelnou repliku a na pozadí si stěžuje zatýkajícímu policistovi slovy: "Podívejte, co mi to udělali." (rakovnik)
  • Zdeněk Srstka (Žaludův poskok Bedříšek) se domníval, že se svou roli nemusí nijak zvlášť učit. Slovo „kachny“ si už pamatoval, a tak před natáčením seděl s Rudolfem Hrušínským (hajný Hlaváček) v hospodě a hrál karty. Režisér Ladislav Smoljak byl však perfekcionista a od stolu ho vyhnal, ať raději někde v klidu zkouší text, respektive ať piluje dokonalou výslovnost toho jediného slova, které má dle scénáře pronést. (Duoscop)
  • Jiří Menzel spomína na ponuku k filmu takto: "Autori napísali scenár a ponúkli mi to a to bolo v čase, keď ja som už urobil prvý film a chcel som robiť nejaký ďalší, a tak som s tým šiel na filmovú skupinu. A tam riaditeľ Ludvík Toman dramaturg Filmového štúdia Barrandov FSB povedal že sa to nemá a nebude robiť, dôvod bol ten že som v tom čase bol na Barrandove veľmi zle zapísaný ako problémový takže som prišiel za autormi a povedal im aby oslovili Oldřicha Lipského či by to nechcel točiť. Ale ani Oldřichu Lipskému, ktorý sa toho ujal, sa to nepodarilo cez toho ústredného dramaturga Ludvíka Tomana preraziť. A napokon prišiel Oldřich Lipský na nápad, že by sme ten scenár zatiaľ nechali bokom." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama