Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Některým podezřelým se uleví jen proto, aby se jim mohlo zase přitížit a věřte, že když inspektor Trachta rozhýbá malé šedé buňky, bude všem anton malý.. Musím se těch dvou zastat. Zahajský tomu slušel, představitel praktikanta hledající chvílemi kromě tužky i sebe, nikterak nepřekážel. Vzhledem k stylu a pnutí mezi dvojicí Smoljak, Svěrák se to mohlo jmenovat Rozpustilý a napučený.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ladislav Smoljak stvořil dílo, které není dokonalé ani úchvatné, ale dokáže velmi příjemně a s nadhledem pobavit naprosto každého. Přes výborné obsazení, kterému vládne duo Zahajský-Brodský, především praktikant mě nutil k neskutečným záchvatům smíchu a jeho postavu si nejlépe ze všech z filmu pamatuj, až po krásné stylizování do doby kolem první republiky. Těžko se něco vytýká, protože tvůrci splnili vše, co jsem si přála humor zde nabírá příjemný směr, kterým mě dvojice Smoljak-Svěrák velmi okouzlila. Což nejde říct u všech jejich společných filmů nebo her, které jsou na tom u mě někdy poněkud hůře. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Hlasuji pro Marka Brodského a Jiřího Zahajského. Myslím, že Smoljak volil představitele hlavních rolí správně. --- Divadelní předloha filmu Vražda v salonním coupé je podle mého soudu jednou z nejslabších Cimrmanových her. Autoři se přidrželi velkolepého a vpravdě cimrmanského nápadu napsat detektivku o vraždě, která se nestala. Mnohé přidali, zápletku důkladněji zapletli, ale nepodařilo se hned na začátku vyzradit konec celé detektivky. Pomalejší tempo tohoto filmu mi nevadí, sedí mi k rozšafnému naturelu c.k. mocnářství. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se tomuhle filmovému skvostu dařilo tak dlouho utíkat mi. Konečně jsem ho dostihl a doplnil si filmové vzdělání další super Smoljakovinou. Úžasná krimi komedie, která už by dnes vzniknout v našich končinách nedovedla. Ústřední dvojice mi na rozdíl od několika kolegů kritiků přišla vybrána náramně dobře. Příběh odsýpá náramně svižně. Všude se potlouká hromada známých tváří, které už dnes odpočívají v pokoji, nebo alespoň náramně zestárly. Hluché pasáže neexistují. Filmu vládnou bezchybné dialogy a s tím spojená hromada humoru. Lépe bych je nenapsal snad ani já. Klaním se, smekám širák a pálím 4 hvězdy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní kriminálka s prvky komedie. Bohužel jedna z těch slabších československých podívaných. Popravdě mi moc nesedla. Jasně, párkrát jsem se u toho zasmál – je zde skutečně několik humorných situací a hlášek, ale občas to zavánělo i přemírou trapnosti. Na to že se tu sešla celá řada známých tváří a skvělých herců, bych od toho přece jenom čekal trochu víc. Jiří Zahajský si však vedl obstojně a ani Marek Brodský nebyl vyloženě marný. Návštěva eskymáků v bordelu patří k tomu nejlepšímu, co tu bylo k vidění… ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Jiří Menzel spomína na ponuku k filmu takto: "Autori napísali scenár a ponúkli mi to a to bolo v čase, keď ja som už urobil prvý film a chcel som robiť nejaký ďalší, a tak som s tým šiel na filmovú skupinu. A tam riaditeľ Ludvík Toman dramaturg Filmového štúdia Barrandov FSB povedal že sa to nemá a nebude robiť, dôvod bol ten že som v tom čase bol na Barrandove veľmi zle zapísaný ako problémový takže som prišiel za autormi a povedal im aby oslovili Oldřicha Lipského či by to nechcel točiť. Ale ani Oldřichu Lipskému, ktorý sa toho ujal, sa to nepodarilo cez toho ústredného dramaturga Ludvíka Tomana preraziť. A napokon prišiel Oldřich Lipský na nápad, že by sme ten scenár zatiaľ nechali bokom." (Raccoon.city)
  • Při druhé návštěvě Hlaváčka (Marek Brodský) v nevěstinci, při rozhovoru s majitelkou nevěstince (Jaroslava Adamová), lze vidět, že „eskymák“ sestupující po schodišti má pod kožešinovou parkou oblečen mundúr vojáka. Se vší pravděpodobností se tedy jedná o jednoho z dvojice vojáků, kteří při příchodu Hlaváčka k nevěstinci z něho odchází. (jollyroger)
  • Film je natočen podle divadelní hry Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka „Vražda v salonním coupé“. Smoljak se ve filmu objevuje jako listonoš v Jelínkově (Zdeněk Svěrák) dokumentárním filmu. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama