Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (463)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tenhle humor můžu a pánové Svěrák se Smoljakem ho umí dokonale. Nezapomenutelným hláškám u mě vévodí "kachny, kachny" a spatření tohoto zvířete už bude navždy spojováno s tímto filmem :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pány Svěráka a Smoljaka mám moc rád, ale tohle je nuda. Rozpačitému dojmu napomáhá herecky velice toporný Marek Brodský. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmový přepis hry : Vražda v sáloním kupé. Hodně slovních hříček už jsem znal,ale i tak jsem se báječně bavil! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Svěrák, Smoljak, Cimrman - tato tři jména zůstanou zapsána zlatým písmem v dějinách českého humoru. Tento film, natočený volně podle divadelní hry Vražda v salonním kupé, patří mezi nejlepší české komedie 80. let, ale vlastně nejen 80. let. Dodnes si tento styl inteligentního (a to slovíčko je tady velmi na místě) humoru nachází nové a nové příznivce i mezi mladou generací a i diváci, kteří už "Cimrmanovo" dílo znají, se s chutí znovu a znovu smějí nezapomenutelným scénkám, byť už je mnohdy znají nazpaměť. Svěrák se Smoljakem by si zasloužili nějaké čestné místo v Síni slávy české komedie, a to nejen za tento počin. A mimochodem - Marek Brodský je sice toporný, ale přesně ve stylu cimrmanovských divadelních her, kde jsou toporní všichni herci. To je taky neoddělitelnou součástí stylu jejich humoru. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ladislav Smoljak stvořil dílo, které není dokonalé ani úchvatné, ale dokáže velmi příjemně a s nadhledem pobavit naprosto každého. Přes výborné obsazení, kterému vládne duo Zahajský-Brodský, především praktikant mě nutil k neskutečným záchvatům smíchu a jeho postavu si nejlépe ze všech z filmu pamatuj, až po krásné stylizování do doby kolem první republiky. Těžko se něco vytýká, protože tvůrci splnili vše, co jsem si přála humor zde nabírá příjemný směr, kterým mě dvojice Smoljak-Svěrák velmi okouzlila. Což nejde říct u všech jejich společných filmů nebo her, které jsou na tom u mě někdy poněkud hůře. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi skvely film dua Sverak, Smoljak - jejich filmy me za kazdych okolnosti dokazou pobavit a zvednout mi naladu. Navic tento vynika soustou nezapomenutelnych hlasek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Volná filmová adaptace legendární hry Divadla Járy Cimrmana Vražda v salónním coupé. Komedie s poněkud promarněným potenciálem, která odráží stav partnerské krize úspěšného autorského dua. Film, kvůli kterému se Zdeněk Svěrák rozškorpil s Ladislavem Smoljakem na dlouhé a dlouhé roky. Stála ta role inspektora Trachty za to? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že jsem Rozpuštěného napoprvé odsoudil jako jednoznačně nejslabší věc, co kdy můj oblíbenec Zdeněk Svěrák ze svého pera vyplodil. Asi jsem se pořádně nemohl přenést přes to, že hlavního inspektora hraje nepříliš komediálně pružný Jiří Zahajský. Napodruhé už jsem si ale pochvaloval, jak je celá parodie chytrá a proložená kouzelnými vedlejšími rolemi v čele s Pecháčkem Jaroslava Weigela. Kvůli Zahajskému je to sice pořád jenom na čtyřhvězdu, ale pomyšlení, že jsem docenil další chytrou svěrákovinu, velmi příjemně zahřálo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mozna by se mi film tolik nelibil, kdybych videl Vrazdu v salonnim kupe, ale tu jsem nevidel a u filmu jsem se dobre bavil, tak neni co resit. Pribeh ze zacatku je fakt perfektni parodie na detektivky, akorat ke konci to je takovy krapet zmateny a uz ne moc detektivni. Zahajsky v hlavni roli je perfektni a Marek Brodsky az na par vyjimek je taky v klidu. Akorat me zamrzelo, ze nedostal vetsi prostor Sverak. Co se tyce ostatnich postav, co vedlejsi postava, to hvezda a vsichni perfektni, za zminku stoji treba Hrusinsky ml. Jinak samotnej pribeh je plnej hlasek, narazek na detektivky a perfektnich napadu a po celou dobu je pritomen inteligentni cimrmanovskej humor. Sice je film krapet pomalejsi a porad hraje dokola jedna a ta sama pisnicka, ale me to nevadilo a proste si nemam na co stezovat, takze jasnejch 5*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Vyšetřující: Jak se jmenujete?" "Co Vám odpověděla?" -"Ty jsi nějakej zvědavej, hele. Nejdřív mi řekni, jak se jmenuješ ty." "Vyšetřující: Jindřich Hlaváček." "Vyšetřovaná: Pojď blíž Jindro, jestlipak už se holíš?"... Co je na Cimrmany podprůměr, to je průměr ostatních filmů. Ale "kachny" - tak ty jsou nesmrtelné... Úvod filmu: http://www.youtube.com/watch?v=ElU8nX9Rgu8 a další... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Perfektní česká krimi komedie, která mě nikdy nezklame. Jiří Zahajský nám zde dokázal, že byl skutečně Pan herec. Další skvělý snímek z per pánů Smoljak-Svěrák se spoustou nezapomenutelných hlášek (Kachny, kachny, kachny :-))..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřeboval by trochu přidat v úsudku, tam je to slabší. Taky pendrek mu moc nejde." Rozpuštěný a vypuštěný je poměrně slabej vývar z Vraždy v salónním coupé, zejména díky daleko méně přesvědčivýmu Hlaváčkovi, ale zase to dohání několika povedenejma novinkama. Mezi ně samozřejmě patří Bedříšek s kachnami, záchrana univerzálního dědice, dozrávání podezřelých, kývající Václav či spokojení Hlaváčkovi rodiče. Při premiéře jsem sice směrem k Markovi Brodskýmu vyslal mnoho nelichotivých výrazů, ale s postupem času jsem si zvykl jak na jeho praktikanta, tak na úpravy v pro mě "nedotknutelný" hře, takže Cimrmani mají ode mne zase neobjektivních pět hvězd. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k ucházející kombinaci nadsázky a trefného vyobrazení tehdejší práce u policie jsem schopen jít na průměrné hodnocení, jinak mi ale film z dnešního pohledu nepřišel vůbec vtipný. Divadlo Járy Cimrmana dle mě oplývá trošku jiným druhem nadsázky, možná je to tím, že je vytrženo více z kontextu - jde více do absurdna... Zde jsem se zkrátka nebavil. 5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak úplně smysl filmu, když záznam původní hry je o řád vtipnější. Ale když už je, tak proč se na něj nepodívat a neužít si ho. Už jen kvůli té chudince, co tu pohlednici nosila také u srdce. ()

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama