Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem nečekal, že by se mi to mohlo líbit až tak. K naprosté dokonalosti k tomu něco pořád chybí, ale jinak jsem dostal přesně to, v co jsem doufal. Nenudil jsem se u toho, má to svoji atmosféru a hodně povedených vtipných scén, taky mi to celé přišlo dobře vymyšlené... Prostě si mě to dost získalo a ačkoli bych měl pár výtek, nakonec ten finální dojem na slabý plný počet kupodivu fakt mám. Určitě si to rád někdy pustím znova. Slabých 5* ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Celovečerní film Rozpuštěný a vypuštěný natočil v roce 1984 režisér Ladislav Smoljak podle divadelní hry Vražda v salónním coupé. Osobně si nemyslím, že by to oba představitelé hlavních rolí zahráli tak špatně, jak to na první pohled vypadá, spíše byly jejich postavy napsány dost nelíbivě, ale typologicky se podle mě do svých rolí hodili a své si odvedli. Netřeba zapomínat, že je zde také zastiňují jiná herecká esa té doby ve vedlejších rolích (například Hrušínský, Abrhám, Svěrák, Čepek nebo Vlastimil Brodský). Rozpuštěný a vypuštěný pro mě vždycky byl a asi i zůstane dobrým filmem - tak na ty 3 hvězdy. Solidní děj obohacují občas vtipné momenty, jako nápisy na plakátech, ty pak ale zase střídají ty přestřelené, jako voda v botách a podobně. I přesto, že se jedná o dobře zvládnutý odpočinkový film, jen tak po něm nesáhnu a když si chci pustit českou komedii, zvolím raději jinou. 60% ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Cimrman bez Cimrmana, aneb zneuznalý geniální inspektor Trachta spolu se svým praktiklantem Hlaváčkem na stopě zločinu. Máte-li ovšem Václava a váš praktikant otce hajného, co trefí na sto metrů borovou šišku, stačí jen přistavit anton a počkat si na nádraží, protože všichni zločinci, jak praví deváté pravidlo, prchají do Paříže. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Fantastické přepracování cimrmanovské hry Vražda v salonním coupé. V jistém smyslu snad nejlepší divadelní adaptace všech dob :)) Stejně zvláštní, nedefinovatelný, komicko-melancholicko-nostalgický feel jako u Járy Cimrmana, ležícího, spícího, výborný Jiří Zahajský, naprosto skvěle toporný Marek Brodský (někteří to považují za chybu castingu, ovšem znalci vědí své, že? :)) a v neposlední řadě samozřejmě báječný "soundtrack" Petra Skoumala. Zkrátka a dobře další zápis do zlatého fondu české kinematografie pro duo Svěrák+Smoljak. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • “Autokar“ bola filmárska atrapa, ktorú postavili na malom traťovom plošinovom vozíku len pre účely nakrúcania. Po skončení ešte nejaký čas stála na Dejvickej stanici. (Raccoon.city)
  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)
  • Zdeněk Srstka ve své roli Bedříška řekne pouze 6krát za sebou slovo "kachny", poté "dobrý" a "jó", v závěru pronese nesrozumitelnou repliku a na pozadí si stěžuje zatýkajícímu policistovi slovy: "Podívejte, co mi to udělali." (rakovnik)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama