Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (730)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ostřekovače vám přece nemusí hlásit, vždyť to vidíte i sám, ne?“ Nevidím jediný dôvod, prečo tomu nedať plných 5*. I po desaťročiach dokonalá pecka. Máte skvelé filmy, v ktorých ale je napr. 10-minútová zbytočná dejová odbočka, bez ktorej by to bolo lepšie a ktorá je taká nudná, že s čistým svedomím nemôžete dať 5*. U Vrchní, prchni! nič také. Nie je v ňom nič navyše. Všetko, čo tu má byť, tu je. A nie je tu nič, čo tu nemá byť. Dokonca aj veci, ktoré sú zdanlivo len také neškodné srandičky, majú svoje opodstatnenie (rozprávka o prasati v žite). Scenár je úžasný, plný absolútne božích hlášok a famóznych dialógov. Postavy sú uveriteľné. Jednotlivé scény už kultovejšie byť nemohli. Logické chyby si všimnete až pri tridsiatej repríze (prečo, keď za ním všetci utekali, si nikto nezapamätal ŠPZ vozidla? Ako mohli na svadbe súhlasiť s platbou vopred, kedy nevedeli, kto čo zje a vypije?). Do dokonalosti (a k piatej hviezde) to potom ruka v ruke dovádza dokonalý Abrhám (ale aj ostatní sú skvelí), geniálna Uhlířova pesnička, fantastická atmosféra starého pražského Žižkova a zaujalo ma, že je to prísne realistické; približne takto nejako by to prebiehalo, ak by sa nejaký chlap rozhodol stať s falošným čašníkom; ani raz som si nepovedal, že je to prehnané, že toto by sa určite nestalo alebo že sa nezachoval normálne. Všetky Vránove činy a rozhodnutia, nech sa javia byť akokoľvek absurdné, sú ukotvené v realite. Spätne oceňujem nielen perfektný situačný humor, ale i rôzne nečakanosti v scenári (napr. Vránova silná posadnutosť sexom, čo je pravdupovediac zaujímavá dejová vsuvka, mohlo by sa zdať, že bez nej by to bolo lepšie, ale  nebolo). ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA - Kdo z vás ho zná? No film "Vrchní prchni"! Vidíte, všichni! Protože tenhle film je legendární! Mám špatné svědomí, že jsem tuto skvělou komedii ještě neokomentoval. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem Darka Vránu na televizní obrazovce viděl nejvíce-krát ze všech filmů, co jsem za svůj život viděl. Pepík Abrhám si střihnul roli, díky které již 15 let neustále dokola omílám legendární hlášky. Nebudu je jmenovat, každý ví, o jakých je zejména řeč. I ostatní postavy v podání např. pana Svěráka, Kodeta, Augusty nebo slečny Douchové u mě pořád vyvolávají široký úsměv. Je to zkrátka film, který nikdy nezestárne a není divu, že má na kontě 86% (340 fanoušků) a 149. místo mezi nejlepšími filmy. Já bez váhání dávám maximum co lze. 100% = FSZ! // DALŠÍ PROJEKCE : (24.12.2014) ČT1 HD (4:3), (22.6.2017) ČT1 HD (4:3), ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další super komedie od dvojice Svěrák Smoljak. Prý podle skutečné události. Jaroslav Uhlíř k tomu složil pěknou hudbu. Josefu Abrhámovi ten vrchní opravdu jde. Zdeněk Svěrák je jako prudící soused výborný. Chudák Prdlavka. A co teprve jeho žena Libuše šafránková. "Jsem Králík. Že se nestydíš! Takhle se ztřískat za bílýho dne!" :D ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další stará klasika, na kterou vždy rád podívám znovu. Pepa Abrhám podal excelentní výkon, který byl navíc podtrhnut skvělým Svěrákovým scénářem a Smoljakovým citem pro režii. Příběh nabitý spoustou nestárnoucích hlášek, humorných situací i emocemi – které z toho vyzařují pořád stejně i po tolika letech. V porovnání s dnešními komediemi je tohle prostě legenda. Jediný důvod proč tomu nedám plný počet je ten, že mám ještě oblíbenější československé klenoty. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak jsme vymalovali. - Tak sláva. - Hm, jak jste nás vytopil, tak jsme vymalovali. - Tak to budete mít zase hezký! Vrchní, prchni je možná tím úplně nejlepším počinem, který kdy vyprodukovala slavná tvůrčí dvojice Smoljak - Svěrák. Tomuto snímku by slušela první dvacítka místního žebříčku, protože to je ten nejvyšší možný level filmové zábavy. Dokonalá komedie, která snad nemůže diváky omrzet. Škoda, že to neviděl Prdlavka... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (93)

  • Dalibor Vrána (Josef Abrhám) cestou na třídní sraz zastaví v motorestu a kupuje víno. Tato pasáž se natáčela ve známém podniku U čtyř kamenů, zbudovaného v roce 1972 na bývalé křižovatce cest Stará Boleslav-Tuřice a Hlavenec-Podbrahy, později na trase dálnice D10. Motorest byl od konce 90. let nefunkční a byl zbořen. Na jeho místě byla v roce 2013 postavena dřevěná koliba. Bohužel 18. listopadu 2017 kvůli špatnému posudku spalinové cesty komínu koliba vyhořela včetně vybavení – vzniklá škoda byla odhadnuta na 23 420 000 Kč. O tři roky později byl obviněn z nedbalosti konkrétní člověk. (Zdroj: ČSFD)
  • Režisér Ladislav Smoljak byl známý tím, že si do malých rolí dosazoval své kamarády nebo blízké. V tomto filmu se objevila prakticky celá jeho rodina. Ženu, která neví, jak má reagovat na dotaz od pana Pařízka (Zdeněk Svěrák), „... zda už přišel Prdlavka domů“, hraje režisérova maminka. Ve Špindlerově Mlýně se nejprve v horském hotelu objeví Smoljakova manželka Dáša a poté i dcery Kateřina a Alžběta, které se vezou na psím spřežení. Psí spřežení přitom řídí samotný režisér Ladislav Smoljak. Malou roli si v horském prostředí střihl i Smoljakův syn David, který na zasněženém parkovišti hledá vrchního. Zřejmě nejvýrazněji se však divákům do paměti vryl další syn režiséra Filip, který před domem na pražském Žižkově legendárně pomáhá hlásit panu Pařízkovi (Zdeněk Svěrák), zda u jeho auta svítí světla nebo troubí klakson. (ELBobes)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama