Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Šimpy

Tohle jde vysvětlit - zbejvajícímu personálu včetně pana ředitele ráno došlo, že nikdo neví o tom, že by tu měl pracovat nějakej brigádník Kyslík a že to nejspíš bude falešnej pingl (ředitel se s ním seznámí dokonce právě při pokusu o kasírování hostů). Další věc - má na sobě košili a motejla, takže nejspíš před chvílí přicupital z lokálu (snídaně, oběd?), kde mohl uspět, jenom divák to kvůli střihu neviděl. Takže k jeho odhalení ten den už mohlo dojít a Pařízek vycházející z hotelu to mohl vědět. Mně na týhle scéně připadá nejvíc mimo hlasitost dialogu o shánění vrchního a placení; skutečnej vrchní je 6 metrů vedle a vůbec na to nereaguje, to by musel řešit soustavu diferenciálních rovnic a ne se hrabat pod kapotou (navíc v kritickým momentu přechází od motoru ke dveřím auta). Tohle je blbost (a určitě by se daly najít další), ale tím si ten skvělej film nebudeme kazit :).

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Zaujala mě jedna věc. Když je Dalibor na horách s dětma, tak se mu vůbec nedaří...nejdřív vyinkasuje jen nějaké stravenky, pak musí nosit nápoje. Vynahradí si to až před odjezdem, když zkasíruje vedoucího celého zájezdu....skutečný vrchní opravuje auto kousek vedle.....Vrána se vrací k autu s pěnezi a hned vidí Pařízka...ten po chvíli říká, že tu byl falešný vrchní, jestli si nechce počkat na policii. Kde Pařízek tuhle informaci vzal? Teprve přijel, navíc je to chvilinka poté, co falešný vrchní poprvé uspěl. (pochybuji, že by někdo řešil ty stravenky). Navíc skutečný vrchní si teprve teď obléká sako a odchází od svého auta...o falešně vyinkasované výpravě ještě nemohl nikdo vědět.

na příspěvěk reagoval hippie2222

Ozzy2

Ozzy2 (hodnocení, recenze)

MarekMotor

A co asi tak ty imbecile mohli jinýho v tý době točit?Normalizační komedie..to když někdo napíše, tak bych mu dal po držce.ještě jsi to měl vylepšít zdejšími žvásty jako poplatná době, dialogy šustí papírem, papundeklová komedie a podobnými perlami, které tu vy slabomyslní opisujete od jiných slabomyslných.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

hero_bk

hero_bk (hodnocení, recenze)

Je mi fakt líto cizinců na MFF Karlovy Vary, tak strašně zmršený anglický titulky jsem snad v životě neviděl... příklad za všechno: hraje v cimbálovce - plays in cymbal band. To jako činelovka? Nehledě na to, že byl špatně přeložen i název filmu (Waiter, run for it - srsly?). To, že Vrchní nevyhraje diváckou cenu na MFF bude způsobený jen hlasy od anglického publika, kteří měli film absolutně zkažený...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

AxelWers

AxelWers (hodnocení, recenze)

Pařízek: Postavte se tady, já se schovám.
Vránová: Co je, ty nemáš klíče?
Pařízek: Paní Vránová, pojďte sem. Představte se jí.
Dalibor Vrána: Dobrý den, já jsem inženýr Králík.
Vránová: Co to děláš?
Dalibor Vrána: Jsem Králík.
Vránová: Jéžiš, to je hrozný. Takhle se ztřískat za bílýho dne, že se nestydíš!
(Dá Vránovi/Králíkovi facku.)
Dalibor Vrána: No dovolte!
Vránová: Děkuju vám, pane Pařízek, že jste ho přines.
Pařízek: Totiž, paní Vránová, to vůbec není váš muž.
Vránová: Já vím, je to Králík.
Pařízek: No!
Vránová: Z vás bude mít vaše paní taky radost.
synek: Tatínku!
Dalibor Vrána: To je hezký chlapeček. Jak se jmenuje?
Vránová: Podívejte se, já nemám na vaše klukoviny čas.

Marthos

Marthos (hodnocení, recenze)

Nejvíc si stejně pokaždé vychutnám Miladu Ježkovou: "Prosím vás, já jsem měla čočolovou polívku, guláš, žaludeční ligér a za třicet korun preclíky. - Já teď nemám čas. - Ale mě ujede vlak. Já už na vás hodnou chvíli volám, já pospíchám na dráhu. - Hmm, tak to je šestnáct, krucifix, hm 47,60! - Na mě čeká v Deštnici snacha."

ajulinkaa

ajulinkaa (hodnocení, recenze)

Skvělá komedie. :))) Když si jej někdo plete s vrchním. :)))))))) Ty převleky. :))))

Síček

Síček (hodnocení, recenze)

životní moudro ,,..a když přišel čas zabíjaček, šel první na řadu.. ale ty ostatní potom taky a jen on si mohl říct, byl jsem v žitě" BOMBA

petr.brno

petr.brno (hodnocení, recenze)

Vše o tomto filmu již bylo napsáno a protože díky němu vlastním nesmrtelný a nestárnoucí Velorex tak ještě jedna * navíc :-) no a pouze na doplnění bavme se dále u tohoto díla českého filmu a vezměme si z něj velké ponaučení.

choze

choze (hodnocení, recenze)

Na tenhle film si vzpomenu pokaždý, když už popátý naháním číšníka, aby mě zkasíroval.

MarekMotor

MarekMotor (hodnocení, recenze)

Ne zcela povedená normalizační komedie, ve své době v Česku silný nadprůměr, z odstupu dobová satirická agitka. Až na několik výjimek, které se všechny týkaly přímo Divadla Járy CImrmana, autorský tandem Svěrák - Smoljak netočil nic jiného (Kulový blesk).

na příspěvěk reagoval Ozzy2

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama