Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (731)

choze 

všechny recenze uživatele

"A VY CHCETE CO?" - "POHLAVNÍ CHOROBY." - "NEMÁME, NEVEDEME." - "A NEVÍTE, KDE BYCH JE SEHNAL?" Můj zdaleka nejoblíbenější Svěrák, který má asi ze všech jeho scénářů největší švih a také nejlepší (Uhlířovu) hudbu, která mu dodává jak na spádu, tak na dojemnosti. Ve středu dění opět tradiční svěrákovský proutník, který je tu s odzbrojující drzostí stavěn do role frustrované oběti, která ale přitom doplácí jen na to, že si celý život užívala. Vynikající Abrhám, záplava hlášek a nezapomenutelná historka o praseti v žitě. Coby připomínka nedostatků českého pohostinství bude ten film aktuální vždycky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Legendární komedie, kterou jsem nikdy asi celou neviděl. Tedy až doteď. Je to nádherná svěrákovina která se pyšní hláškami, jež budete znát, i když jste film neviděli. Těžko se tomu dá něco vytknout, protože i ten konec k tomu sedí. Přece takového člověka nenecháte jen tak uniknout. Hromadná scéna běhu vrchních je výborná. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je prostě česká téměř nestárnoucí klasika-režie i scénář L.Smoljak(mimochodem druhý Smoljakův celovečerní film viz. po zdařiém Kulovém blesku další skvělý zářez do tehdy československé kinematografie) a Z.Svěrák i když je oba moc nemusím tak toto se zdařilo.Český divák přeci miluje nenáročné filmy.Na druhou stranu této komedii trošku škodí to její neustálé reprízování(inu dobré filmy se zas až tak často jak je u nás zvykem nevysílají) stačilo by tak jednou za pět let si tento film připomenout.Ale když oni tam snad nic jiného ani nemají.Sice fiktivní a smyšlený příběh ale když se nad tím tak člověk zamyslí tak tenkrát by to snad i šlo.Dnes už by to bylo těžko dosažitelné.Za krásné texty Jaroslava Uhlíře a za roli té protivné baby v hospodě v podání Milady Ježkové(nevím proč ale na tu babu mám od jisté doby slabost snad už od filmu Hoří má panenko a Lásky jedné plavovlásky).A jentak mimochodem nikoho jiného než pana Abrháma si v této roli snad ani neumím představit.Byli tam jisté náznaky třeba pan Nárožný atd.Ale považte?Jinak také dobrý herec ale měl na to tenkrát takovou tu hospodsko-drzou vyzáž.Nějak by mě tam neseděl.Prostě ta Abrahámova role byla pro něj šitá přímo na míru.Za 5*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Jdu s děravou patou, mám horečku zlatou, jsem chudý, jsem sláb, nemocen. Hlava mě pálí a v modravé dáli se leskne a třpytí můj sen. Kraj pod sněhem mlčí, tam stopy jsou vlčí, tam zbytečně budeš mi psát. Sám v dřevěné boudě sen o zlaté hroudě já nechám si tisíckrát zdát. Severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím. K nohám ti dám zlaté pruty nebo se vůbec nevrátím. Tak zarůstám vousem a vlci už jdou sem, už slyším je výt blíž a blíž. Už mají mou stopu, už větří, že kopu svůj hrob, a že stloukám si kříž. Zde leží ten blázen, chtěl dům a chtěl bazén a opustil tvou krásnou tvář. Má plechovej hrnek a pár zlatejch zrnek a nad hrobem polární zář. Severní vítr je krutý..." iste to všetci dobre poznáte. Asi ani netreba už nič viac písať. Komédia autorskej dvojice Smoljak - Svěrák "Vrchní, prchni!" je kvalitná, česká, filmová klasika, ktorá doslova zľudovela. ***** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Navzdory predestinaci dobou svého vzniku natočil autorský tandem Ladislav Smoljak (režie) a Zdeněk Svěrák (scénář) nadčasovou a geniální tragikomedii, v níž zúročili většinu svých předností. Smoljakova nenápadná režijní práce (málokdo ho vnímá a oceňuje jako režiséra - neprávem) a hlavně scénář Zdeňka Svěráka (dle mého názoru nejlepší žijící český scénárista) postavený nejen na humorném nadhledu a vtipných replikách, ale i na věcech závažných (krize středního věku, vnitřní nesoulad ideálů a praktického života, nesnesitelná lehkost bytí ženatého donchuána...), jsou spjaty implicitně s estetikou divadla Járy Cimrmana - důraz na civilnost, nenápadnost, verbální charakter snímku, převažující optika mužského světa, nemluvě o provázanosti explicitní (herecky je obsazen téměř celý ansámbl). Všemu ovšem dominuje herecký výkon a vizáž Josefa Abrháma, na jeho charismatu a hereckém mistrovství stojí celá umně budovaná stavba filmu. A Abrhám je velký herec, pracuje s minimem výrazových prostředků, často hraje jen proxemicky, mimikou a gesty... Jeho mlčenlivý, zkroušený, jakoby vnitřně zlomený uhrančivý výraz doslova vystupuje nad rámec filmu... Nedílnou součástí snímku je i vynikající a koloritu filmu odpovídající hudební složka Jaroslava Uhlíře, jeho nostalgií prostoupený Severní vítr přesně koresponduje a dotváří tragikomické vyznění filmu (navíc již zlidověl stejně jako většina replik z pera Zdeňka Svěráka - ta koncentrace ,,hlášek" je skoro až neuvěřitelná). Za pozornost stojí jistě i hold němé grotesce vzdaný v závěru filmu - hromadná honička číšníků po kolonádě v Karlových Varech jako by z oka vypadla z nějaké taškařice němé éry...jen místo strážníků se tu honí číšníci... Umně krásný, vtipný i dojemný film, který možná odráží i cosi z typicky českého národního charakteru... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (95)

  • Malou roli hosta motorestu si zahrál i tehdejší zástupce vedoucího výroby tohoto filmu Václav Eisenhamer. Jedná se o prvního „obraného“ hosta Vrány (Josef Abrhám). (sator)
  • V roku 2018 sa konal v pražskej Galerii Tančící dům výstava Retro biják pripomínajúci desiatky československých filmov z období od 60. do 90. rokov. Výber snímok vychádzal podľa tvorcov výstavy z hlasovania, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 400-tisíc ľudí. Na výstave bol k videniu aj originál Velorex z filmu, na ktorom v skutočnosti jazdil hlavný hrdina. (Raccoon.city)
  • Dagmar Patrasová (Manuela) sa spýta Josefa Abrhám (Dalibor Vrána) ako kníhkupca, či v najbližšej dobe nevydajú podobné knihy ako "Letisko", "Hotel" a "Nemocnica". Knihy "Letisko" a "Hotel" napísal britsko-kanadský spisovateľ Arthur Hailey v rokoch 1965 a 1968. Knihu "Nemocnica" napísal holandský spisovateľ Jan de Hartog v roku 1964.Všetky tri vyšli v slovenskom alebo českom preklade. Josef Abrhám jej síce odpovie, že majú onedlho vyjsť knihy "Nádraží", "Pošta" a "Noclehárna" ,ale tieto knihy s takýmito titulmi nikdy nevyšli. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama