Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (730)

choze 

všechny recenze uživatele

"A VY CHCETE CO?" - "POHLAVNÍ CHOROBY." - "NEMÁME, NEVEDEME." - "A NEVÍTE, KDE BYCH JE SEHNAL?" Můj zdaleka nejoblíbenější Svěrák, který má asi ze všech jeho scénářů největší švih a také nejlepší (Uhlířovu) hudbu, která mu dodává jak na spádu, tak na dojemnosti. Ve středu dění opět tradiční svěrákovský proutník, který je tu s odzbrojující drzostí stavěn do role frustrované oběti, která ale přitom doplácí jen na to, že si celý život užívala. Vynikající Abrhám, záplava hlášek a nezapomenutelná historka o praseti v žitě. Coby připomínka nedostatků českého pohostinství bude ten film aktuální vždycky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský fenomén v československé kinematografii osmdesátých i sedmdesátých let zanechal výraznou stopu. Nenápadná skupinka z nealkoholické vinárny v Malostranské besedě vnesla do normalizační kinematografie nadhled, schopnost sebeironie a novou formu dosud neznámé hravosti. Bezděčná - a výnosná - mystifikace, kterou jinak slušně vychovanému, ale ne dobře placenémuži s rodinou přihrála náhoda, rozpoutává řetězec gagů, slovních obratů a především jednu z nejlepších úloh, ale i výkonů jednoho z nejvýraznějších současných českých herců starší generace. Proslulá honička vrchních obohatila i tak bohatý karlovarský genius loci o nový prvek, bohatý příběh. Moralita, která z takto rozehraného tématu mohla hrozit, se prostě nekonala. To, co se koná, je zážitek i úlevný, i blažený, i hladivý. Vždyť přece Svěrák a Smoljak ... cimrmani jsou. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější film dvojice Svěrák - Smoljak. Tyhle dvě jména prostě zaručují skvělou zábavu a Vrchní rozhodně není výjimkou. Abrhám je jako vždy spolehlivý, všechny postavy klasicky perfektně odpozorované z života (ještě jedna poklona panu Svěrákovi za scénář) a relativně banální námět je díky krátké stopáži a právě specifickému humoru tvůrců bez problémů stravitelný. Přesto považuju za vrchol S + S jiný, v mnoha ohledech podobný film - Kulový blesk. Mimochodem, přišlo vám taky, že je to vlastně dost smutný příběh? "Severní vítr je krutý..." 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ostřekovače vám přece nemusí hlásit, vždyť to vidíte i sám, ne?“ Nevidím jediný dôvod, prečo tomu nedať plných 5*. I po desaťročiach dokonalá pecka. Máte skvelé filmy, v ktorých ale je napr. 10-minútová zbytočná dejová odbočka, bez ktorej by to bolo lepšie a ktorá je taká nudná, že s čistým svedomím nemôžete dať 5*. U Vrchní, prchni! nič také. Nie je v ňom nič navyše. Všetko, čo tu má byť, tu je. A nie je tu nič, čo tu nemá byť. Dokonca aj veci, ktoré sú zdanlivo len také neškodné srandičky, majú svoje opodstatnenie (rozprávka o prasati v žite). Scenár je úžasný, plný absolútne božích hlášok a famóznych dialógov. Postavy sú uveriteľné. Jednotlivé scény už kultovejšie byť nemohli. Logické chyby si všimnete až pri tridsiatej repríze (prečo, keď za ním všetci utekali, si nikto nezapamätal ŠPZ vozidla? Ako mohli na svadbe súhlasiť s platbou vopred, kedy nevedeli, kto čo zje a vypije?). Do dokonalosti (a k piatej hviezde) to potom ruka v ruke dovádza dokonalý Abrhám (ale aj ostatní sú skvelí), geniálna Uhlířova pesnička, fantastická atmosféra starého pražského Žižkova a zaujalo ma, že je to prísne realistické; približne takto nejako by to prebiehalo, ak by sa nejaký chlap rozhodol stať s falošným čašníkom; ani raz som si nepovedal, že je to prehnané, že toto by sa určite nestalo alebo že sa nezachoval normálne. Všetky Vránove činy a rozhodnutia, nech sa javia byť akokoľvek absurdné, sú ukotvené v realite. Spätne oceňujem nielen perfektný situačný humor, ale i rôzne nečakanosti v scenári (napr. Vránova silná posadnutosť sexom, čo je pravdupovediac zaujímavá dejová vsuvka, mohlo by sa zdať, že bez nej by to bolo lepšie, ale  nebolo). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď som si vyberal, čo z českých legiend sa dostane do mojej top 10, neváhal som ani chvíľu. Najlepšia česká komédia všetkých čias, v tesnom závese ostáva len Dedičství. Nával vtipných a pritom nevulgárnych situácií dostane nejedného do kolien. Takto sa točí pravá komédia. Abrhám v životnej roli a nikto by ho asi nemohol nahradiť. On sa stále hodil na takého trochu úlysného podvodníčka a lámača ženských sŕdc. Svěrak skvelý scenáristicky a herecky v jednom. Film je voľne dostupný na youtube a vždy si ho len tak pozriem, pretože neskutočne dvihne náladu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (93)

  • Ve filmu se zmiňuje nápoj Vinea. Vinea je značka syceného nealkoholického nápoje vyráběného z hroznového moštu. Vineu namíchal kolektiv slovenských vinařských odborníků v roce 1973. Vinea získala řadu ocenění. (sator)
  • Dalibor Vrána (Josef Abrhám) vyláká ven číšníka pod záminkou čištění kanalizací. Své auto má zaparkované vedle něj, ale když číšník odjíždí, Vránův Velorex už na svém místě není. (TonoM)
  • Malou roličku opilého návštěvníka motorestu (Ilja Racek), který vnutí Daliboru Vránovi (Josef Abrhám) peníze za tři myslivce, měl původně hrát František Vláčil. Den před natáčením ovšem onemocněl a nemohl ji zrealizovat, proto byl na poslední chvíli povolán jako náhrada zmíněný Ilja Racek. (mchnk)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama