Reklama

Reklama

Martin Slivka - Muž, ktorý sadil stromy

(TV film)
  • Slovensko Martin Slivka - "... muž, ktorý sadil stromy"

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Martin Slivka bol neopakovateľná renesančná osobnosť. Bol nielen tvorcom dokumentárneho národopisného filmu, režisérom, scenáristom a dramaturgom, ale aj filmovým teoretikom, pedagógom a etnografom. Zanechal bohatý odkaz - posolstvo, ktoré sa ukrýva nielen v jeho filmoch, ale v celej šírke a hĺbke jeho osobnosti. Dokumentárny film približuje životný príbeh Martina Slivku, nielen ako filmára a učiteľa, ale hlavne ako človeka. Tvorcovia sa snažili nájsť spôsob aby spomienky na Martina Slivku dostali z polohy monografie do širších, intímnych dramatických súvislostí, cez výpovede jeho rodiny , žiakov i priateľov. Dokument o Martinovi Slivkovi nie len snahou vyjadriť obdiv doyenovi slovenského dokumentárneho filmu, ale aj výrazom vnútornej potreby tvorcov analyzovať a zhodnotiť veľké dielo, nájsť mu správne súradnice a umiestniť ho do kontextu celého kultúrneho systému. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Dokumenty pojednávající o výjimečné osobě si osobně dělím do dvou "pracovních" kategorií, kdy v první se nacházejí ty, které jsou sledem mluvících hlav a informací o daném člověku a druhé jsou natočeny přesně v duchu díla výjimečné osobnosti, o níž dokument je. Martin Slivka - "...muž, který sázel stromy" je druhým jmenovaným, protože do vyprávění vstupuje výrazný prvek v podobě folklorní hudební skupiny, která je rozmístěna s až chirurgickou pečlivostí v mizanscéně a jejíž písně s nadhledem shrnují určitou část života Martina Slivky, slovenského filmaře, který do svých filmů vkládal etnografický prvek. I kdyby jste toho o Slivkovi a jeho díle věděli hodně, přesto musíte ocenit, že každé informace a předkládaná fakta jsou doložená a pečlivost, s jakou se k věci přistupuje, protože jsou v dokumentu k zahlédnutí i úryvky ze školních prací lidí, které Slivka učil. Závěrečný výmluvný obraz, v němž se směšují dva nejvýraznějši prvky Slivkových děl - etnografický a dokumentaristický, aby se u Šulíka (nejlepšiho slovenského filmaře, kterého můžeme našim bratrům závidět) staly součástí fikce, ve mě vzbuzuje naději, že připravovaná Zlatá šedesátá nemusejí být pouze adorací dávno zašlého a co do teoretického přistupu překonaného. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Martin Slivka, univerzálna, takmer renesančná osobnosť, škoda že na Slovensku pravdepodobne nebude mať pokračovateľov svojho diela. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny dokument vykresľujúci charakter a prácu čestného pokračovateľa Karela Plicku. Milovníka folklóru, tradície, ale i rôznorodosti a človeka ako takého. Film pojednáva o nesmiernej zanietenosti pre nedocenenú prácu tohto ľudomila. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ľudí ako on je málo. A preto každá strata takejto osobnosti je stratou pre celú spoločnosť. Úžasné zábery z minulých čias by som pozeral každý večer. Asi aj preto, že mi pripomínajú detstvo.. ()

Lengyel 

všechny recenze uživatele

Ja začínam mať pocit, že Šulíkove dokumenty začínajú byť lepšie ako jeho hraná tvorba. "... muž, ktorý sadil stromy" je pútavý a dôležitý dokument, aj keď sa mu nepodarilo dosiahnuť kvalít geniálneho Klíče k určování trpaslíků. ()

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama