Reklama

Reklama

Povstalecká história

(seriál)
Československo, 1984, 11 h 17 min (Minutáž: 75–89 min)

Režie:

Andrej Lettrich

Scénář:

Jozef Bob, Viliam Plevza

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, Július Vašek, Michal Gučík, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ján Bzdúch, Vladimír Brabec, Václav Stýblo, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(8)

Na svoje pomery výpravný historicko – vojnový seriál nám priblíži obdobie prvej polovice štyridsiatych rokov. Prenesieme sa do čias vojnového Slovenského štátu a budeme zblízka pozorovať prípravy na prejav najväčšieho vzdoru proti útlaku v dejinách Slovenska. Už o tom rozprávajú muži v mestách a na dedinách. O niekoľko týždňov vypukne Slovenské národné povstanie... Seriál sa aj napriek vysokej remeselnej úrovni nedokázal vyhnúť ideologickému tlaku režimu a isté zobrazené „historické“ udalosti sú v ňom zavádzajúce a účelové.

Hra s ohňom
Obrat
Veľký projekt
V skrytom bode varu
Augustové dni
Hromy divo bijú
Na život a na smrť
Blízko je deň (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moje štvorhviezdičkové hodnotenie zodpovedá kvalite spracovania a geniálnym hereckým výkonom, ktoré u nás predbehol snáď len Alžbetin dvor. Určite sa nestotožňujem s touto glorifikovanou verziou komunistov, kde maestro Husák všetko vybavil so Sovietmi. Na druhej strane zas s prekvapením možno konštatovať, že Lettrich vynikajúco stvárnil Tisa, zbytočne z neho neurobil hnusného nacistu, ako to dnes je v móde u libtardov resp. liberálnych fašistov, ale ukázal jeho najpravdepodobnejšiu verziu. Samozrejme, samotné povstanie je glorifikované dlhodobo až dodnes a je hriechom, ak by náhodou niekto spomenul, že aj tí partizáni zabíjali civilov a že skutočný podiel komunistov na SNP bol nulový - veľmi dobrý a triezvy pohľad sa dá prečítať napríklad tu: https://www.tyzden.sk/casopis/3072/snp-nie-je-modla/. Avšak seriál je veľmi dobre pozerateľný a keď si odmyslíme historické nepravdy, vidíme čistú filmárčinu, zaujímavé dejové posuny a to všetko okorenené menami ako Kvietik, Jamrich či Dočolomanský. A kto by chcel vidieť skutočnú ženskú krásu, nech neváha, v seriáli sa objavia naozaj naše najkrajšie herečky tej doby, že dnes mi až smiešno, ako môže niekto slintať nad Pauhofovou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době celkem slavný seriál, kde bylo znát, že projekt má velkou podporu "strany a státu". Nutno říct, že je určitě hodnotnější než 30 případů majora Zemana a do určité míry i vypovídá o své době a o tématu, ale ideologická manipulace je přece jen v řadě momentů znát, glorifikují se význam a postoje předáků komunistické strany, pochopitelně zejména Gustáva Husáka, kterého si zahrál oblíbený Michal Dočolomanský. Je nutné přiznat, že scénář, pokud odmyslíme zmíněný ideologický aspekt, je slušný a seriálu nechybělo napětí. Celkový dojem: 40 %. Historik nebo poučený fanoušek historie by ovšem dílko oprávněně mohl napadnout pro historickou nepřesnost. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pán režiér Lettrich sa snažil natočiť naozaj veľký seriál. No na tomto diele je jasne vidieť, že seriál vznikal v socializme. Historicky je dosť nepresný...Herecké obsadenie je veľkolepé. Hrajú tu naozaj výborní herci. Tento seriál určite patrí čo do veľkosti , naozaj k tomu naj.. čo sa na Kolibe natočilo. ..65%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem znovu shlédl s odstupem desítek let a jako "poučený fanoušek historie" (zdravím kolegu gudaulina :-) ) musím hodnocení o jednu * zvednout. "Povstalecká historie" se zcela pochopitelně nevyhnula dobovému ideologickému a částečně i faktickému překrucování historických skutečností, ale činí tak v únosné míře a zobrazení skutečných událostí a postav je zde vynikajícím způsobem kombinováno s mikrokosmem postav a osudů fiktivních. Kromě slušného filmařského řemesla, napětí a kvalitních hereckých výkonů seriál i zajímavým způsobem dokresluje vývoj česko - slovenských vztahů a to nejen v době 2. světové války. O "patologické nenávisti" k českým zástupcům, jak zde nesmyslně blábolí jeden z komentářů však naštěstí nemůže být ani řeči. Na okraj dodám, že mne velice pobavil Jürgen Heinrich aka proslulý komisař Wolf jako zlotřilý důstojník SS, bezděčně podléhající kouzlu půvabné Židovky :D. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Slovenský komunistický seriál na objednávku. Gusta Husák jako batman evropské politiky. Hrán Dočolomanským, tedy krásnější. Bojové scény vypovídají o neschopnosti režiséra, nebo neschopnosti povstalců (jen toho koně se jim podařilo efektně zabít). Z filmů vyplývá, že Slovenské povstání si kromě komunistů a snad Stalina nikdo nepřál. Chaotická vřava pouze přispěla k mnoha ztraceným životům. Některé postavy (Šrobár, Slánský) jsou namaskovány a i hrají jak na maškarním plesu. S odfláknutým dabingem a blbě mluvícím Brabcem si Lettrich taky nedělal hlavu. Seriál zachránila slovenská krása i když je tam vidět sporadicky: Emília Vášáryová, Zuzana Kocúriková, Deana Horváthová-Jakubisková a zde neuvedená Krajčovičová http://www.csfd.cz/tvurce/26540-ivona-krajcovicova, která je vždy krásná, sexy a uvěřitelná. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se v Bratislavě, Bánské Bystrici, Vyškovci, na Malé Fatře, Úřadu vlády SR. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno v Bratislavě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Úvodom seriálu pochodujú príslušníci Hitlerovej mládeže po ulici v Bratislave. Scéna sa však natáčala za Barbakanom v Banskej Bystrici. Ako členovia mládeže a zároveň i ako vojaci 1.čs brigády účinkovali žiaci Vojenského gymnázia v Banskej Bystrici. Nakrúcalo sa tiež v dedine Ľubietová, Bratislave a Banskej Bystrici. (andykovac)

Reklama

Reklama