Reklama

Reklama

Povstalecká história

(seriál)
Československo, 1984, 11 h 17 min (Minutáž: 75–89 min)

Režie:

Andrej Lettrich

Scénář:

Jozef Bob, Viliam Plevza

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, Július Vašek, Michal Gučík, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ján Bzdúch, Vladimír Brabec, Václav Stýblo, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(8)

Na svoje pomery výpravný historicko – vojnový seriál nám priblíži obdobie prvej polovice štyridsiatych rokov. Prenesieme sa do čias vojnového Slovenského štátu a budeme zblízka pozorovať prípravy na prejav najväčšieho vzdoru proti útlaku v dejinách Slovenska. Už o tom rozprávajú muži v mestách a na dedinách. O niekoľko týždňov vypukne Slovenské národné povstanie... Seriál sa aj napriek vysokej remeselnej úrovni nedokázal vyhnúť ideologickému tlaku režimu a isté zobrazené „historické“ udalosti sú v ňom zavádzajúce a účelové.

Hra s ohňom
Obrat
Veľký projekt
V skrytom bode varu
Augustové dni
Hromy divo bijú
Na život a na smrť
Blízko je deň (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pán režiér Lettrich sa snažil natočiť naozaj veľký seriál. No na tomto diele je jasne vidieť, že seriál vznikal v socializme. Historicky je dosť nepresný...Herecké obsadenie je veľkolepé. Hrajú tu naozaj výborní herci. Tento seriál určite patrí čo do veľkosti , naozaj k tomu naj.. čo sa na Kolibe natočilo. ..65%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zatímco hudba byla ve východní části soustátí lepší, filmy - až na pár záblesků typu Obchod na korze - stály obvykle za starou bačkoru. Tenhle seriál rozhodně mezi ony záblesky nepatří. Podobně jako třeba Major Zeman z CZ produkce, i tady je hlavním cílem ohýbat minulost ve prospěch rudochů... Dost mě pobavilo, jak vojáci Slovenského štátu cestou na frontu krmí sovětské zajatce a chtěli by střílet svoje spojence. Úplně mi to připomnělo východoněmecké vojáky Wehrmachtu, kteří přece celou válku stříleli do vzduchu. :)) ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha o rehabilitaci SNP, která v roce jeho 40. výročí vyvrcholila, přerostla do druhého extrému - nekritické glorifikace vůdčích slovenských komunistů a zveličování a heroizace Husákova kultu. Není divu: jeho vzpomínková kniha SVEDECTVO O SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ i scénář Husákova blízkého historika Viliama Plevzy v tomto ohledu jsou jednoznačnými průkaznými fakty. Patologická nenávist naopak byla určena českým zástupcům, resp. protagonistům se zvláštním zaměřením na zástupce exilové londýnské vlády. Určující černobílý přístup nicméně nedokázal překrýt silná autentická místa a alespoň zčásti byl nucen respektovat realitu. Výsledný dojem je ovšem právě popsanými apriorismy silně deformován a o několik let později umožnil otevřené štvaní proti všemu pozitivnímu, co bylo bez ochrany londýnské vlády. Nepopiratelná rozporuplnost seriálu ovšem nestírá zcela kvality jeho literární předlohy (jedinečná Jilemnického KRONIKA). Je to asi to nejpochvalnější, co se o tomto místy nedokonalém díle dá říct. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době celkem slavný seriál, kde bylo znát, že projekt má velkou podporu "strany a státu". Nutno říct, že je určitě hodnotnější než 30 případů majora Zemana a do určité míry i vypovídá o své době a o tématu, ale ideologická manipulace je přece jen v řadě momentů znát, glorifikují se význam a postoje předáků komunistické strany, pochopitelně zejména Gustáva Husáka, kterého si zahrál oblíbený Michal Dočolomanský. Je nutné přiznat, že scénář, pokud odmyslíme zmíněný ideologický aspekt, je slušný a seriálu nechybělo napětí. Celkový dojem: 40 %. Historik nebo poučený fanoušek historie by ovšem dílko oprávněně mohl napadnout pro historickou nepřesnost. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem znovu shlédl s odstupem desítek let a jako "poučený fanoušek historie" (zdravím kolegu gudaulina :-) ) musím hodnocení o jednu * zvednout. "Povstalecká historie" se zcela pochopitelně nevyhnula dobovému ideologickému a částečně i faktickému překrucování historických skutečností, ale činí tak v únosné míře a zobrazení skutečných událostí a postav je zde vynikajícím způsobem kombinováno s mikrokosmem postav a osudů fiktivních. Kromě slušného filmařského řemesla, napětí a kvalitních hereckých výkonů seriál i zajímavým způsobem dokresluje vývoj česko - slovenských vztahů a to nejen v době 2. světové války. O "patologické nenávisti" k českým zástupcům, jak zde nesmyslně blábolí jeden z komentářů však naštěstí nemůže být ani řeči. Na okraj dodám, že mne velice pobavil Jürgen Heinrich aka proslulý komisař Wolf jako zlotřilý důstojník SS, bezděčně podléhající kouzlu půvabné Židovky :D. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se v Bratislavě, Bánské Bystrici, Prezidentském paláci. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Produkce seriálu zavolala i Milanu Kňažkovi, že jej obsadila do role komunistického prominenta Viliama Širokého. Protože v seriálu hrát nechtěl, odpověděl jim vtipem: „Budu hrát Širokého, jedině když mi řeknete, kdo bude hrát Dlouhého a Bystrozrakého.“ (sator)
  • Natáčeno v Bratislavě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama