Reklama

Reklama

Vesmír Stephena Hawkinga

(seriál)
  • Velká Británie Stephen Hawking's Universe
Velká Británie, 1997, 6 h (Minutáž: 60 min)

Hrají:

Stephen Hawking, Frank Langella (vypravěč), Jeff Rawle (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Stephen Hawking, najväčší vedec našej doby, sa v dokumente BBC snaží objasniť pôvod našeho vesmíru. Laickému publiku tak postupne v šiestich častiach, spolu s poprednými vedcami, ukazuje na vzniku chemických prvkov vo vesmíre, tmavej hmote, alebo fyzike čiernych dier teóriu veľkého tresku... (riske)

Recenze (15)

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Vesmír Stephana Hawkinga je i přes své stáří poučný a dá se něj dívat i dnes. Vůbec mě nevadily zastaralé filmové triky, jen je tomuto seriálu ke škodě, že věda za těch pár let pokročila a množství zmíněných myšlenek je překonaných. Z tohoto důvodu nemohu doporučit sledovat tento seriál nikomu, kdo už probíranou problematiku nebude sám dobře znát. ()

mrGhostly 

všechny recenze uživatele

Třebaže se pan Stephen Hawking již několikrát mýlil, pro mě stále zůstává jedním z nejvýznamnějších teoretických fyziků současnosti. To, co nás posouvá vpřed se totiž často utváří metodou pokusu a omylu a jsou to právě tito lidé, kterým musíme děkovat. Kolik z nich v minulosti už bylo se svými teoriemi k smíchu a nakonec se ukázalo, jak velkou pravdu měli. A o tom to je. K seriálu dodám asi to, že je moc pěkně zpracovaný, srozumitelný, i když rozhodně ne pro úplného laika. Přece jen jsou ty teorie poměrně komplikované. Úvodní věty mi dokážou vehnat slzy do očí (!). Jak již bylo v komentářích psáno - Hawkingova smířenost s osudem je skutečně neuvěřitelně fascinující. ()

Reklama

Platom 

všechny recenze uživatele

Stephen Hawking je prostě borec! Co víc k němu dodat, už jeho pár úvodních vět, kterými začíná každý díl dokumentu naznačuje obrovskou smířenost s osudem, který k němu rozhodně nebyl štědrý. Každopádně kde osud bral, tam i něco nechal a Stephen patří mezi největší kapacity této planety! Krásně se kouká na dokument, ve kterém předkládá své logické teorie, které hlodají už od pradávna hlavou každého myslícího člověka a podrobně a laicky je vysvětluje tak, že jeho vesmír pochopí snad úplně každý. Více podobně zajímavých projektů! ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na Zemi je jen pár lidí, kteří mohou vést konzistentní debatu s panem Hawkingem na téma vesmír, jeho dějiny a jeho součásti. Předkládá nám v tomhle seriálu řadu jevů a vysvětluje je.Nechci polemizovat, ostatně to dost dobře nejde, ale já stejně jako mnozí jiní pokouším se uchopit to o čem mluví.Vesmír, vesmír vážení tak to je hmota, prostor, hluboký mráz, ohromné teploty, radiace a gravitace.No a nedávno do toho přimíchali temnou hmotu a temnou energii.A to vše nějak kooperuje v čase.A tenhle ohromný cirkus, který život dává, a také bere tu a tam dá vzniknout tomu,co jsme my a tomu, co máme kolem sebe.A je v tom krása, opravdu. Ale nejvyšší soudce kvality, tedy čas ukáže jestli Hawking má, či měl pravdu.Za pár desítek, nebo set let se lidé na jeho myšlenky jistě podívají tak jak my se dnes díváme na myšlenky, které prezentovali Giordano Bruno, Mikuláš Koperník, Isaac Newton, Albert Einstein, či Edwin Hubble.Pan Hawking zaslouží hlubokou poklonu za tenhle seriál. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Sice je možné, že se Hawking někdy mýlil, jak tu píší domácí astrofyzikové z ČSFD, nicméně výzkum vesmíru je hlavně teorie. Jestliže je nám známo jen malé zrnko z celého vesmíru, půjde vždy jen o teorie. Každopádně teorie zmíněného astrofyzika jsou nejsrozumitelnější a nejlogičtější, jaké jsem kdy v dokumentu viděl. Hawking tvrdí, že dokonalost neexistuje, nicméně vizuální stránka tohoto dokumentu je dokonalá. Vše co se Stephen snaží vysvětlit, výborně demonstruje na příkladech ze života. Divák si to musí přebrat po svém. Nevíme nic, můžeme jen spekulovat. Podle mně jsou tohle nejlogičtější teorie, jaké jsem kdy slyšel. Jestliže Tě zajímá, co všechno se může odehrávat v prostoru, který máš dennodenně nad hlavou, tak tohle je potřeba vidět. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama