Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, kolik lidí je schopno dát "Sněženkám a machrům po 25 letech" odpad! a okomentovat to slovy "čekal jsem skvělou komedii ala první díl". Taková individua buď vůbec nepochopila, že "Sněženky a machři" nejsou zas tak úplně komedie (viz depresivní konec apod.), nebo jsou prostě jen omezená. Že vůbec váhám, B je správně. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Až po letech mi došlo, že je to vlastně velmi smutný a melancholický film o teenagerech. Radek John s Ivem Pelantem geniálně vystihli mentalitu nejen tehdejší osmdesátkové mládeže, ale puberťáků celkově. A my dnešní třicátníci jsme nebyli o nic lepší, to jenom o sobě tvrdíme. Ten závěr je zkrátka úžasný. A k tomu skvělý hudební motiv Zdeňka Johna. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Neutuchající popularita Sněženek a machrů patrně pramení v tom, že něco podobného zažil na nějakém tom školním lyžařském kurzu prakticky každý z nás. Osobně ovšem právě tenhle moment považuji spíše za jeden problematických bodů. Děj příliš nepřekvapí a celý příběh je vlastně nesmírně banální. Závěrečná pointa v podobě demonstrativní "aplikace" Rochefoucauldova citátu pro změnu dosti šustí papírem... Ačkoli je film vydáván za komedii, dokonce za "teenagerovskou komedii", sám o sobě vlastně komedií ani příliš není. Spíše je dosti střízlivou studií na oblíbené téma pedagog vs žáci, přičemž pedagogům se zde navíc zjevně nadržuje. Kromě toho se neopomene "angažovaně tepat" do dobově obvyklých "zlořádů", zde konkrétně v podobě líného a podlého topiče alkoholika (ukázkový bezcharakterní živel). Zajímavější je rozehrávání vztahů mezi mladou učitelkou a studenty a také milostný motiv v podobě instruktora svádějícího dceru učitele. Přes jistou schématičnost a snahu o didaktičnost film nezapře upřímnou snahu o relativně reálný, psychologicky přesvědčivý popis vztahů mezi studenty a pedagogy a také mezi studenty vzájemně, což je nepochybně největší deviza Sněženek a machrů. Herecké zpracování není špatné, zvláště v případě pedagogů v podání Brzobohatého a Freimanové, logicky slabší v případě studentů, z části neherců, zčásti posluchačů konzervatoře. Spíše slabší a nevýrazná je Smyczkova režie, která z filmu činí do značné míry zapomenutelnou, ničím zvlášť vynikající záležitost... Celkový dojem: 65% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie ze studentských let. Nádherné duchaplné věty, které chytají za srdce a nutí druhé přemýšlet, jako například: S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme, horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami. Natočeno v roce 82 a každý si řekne, že je to jako tam odjet dnes, stejné průšvihy, stejná zábava. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Valentina Thielová (Boženka) sa na lyžiach šialene bála, a preto museli rekvizitári pribiť na jej lyže klince, zastrčiť ich do snehu a potom ju do toho obuť. (Raccoon.city)
  • Tento veskrze apolitický film se přesto setkal se stranickou kritikou - jistým soudruhům se údajně nelíbilo, že na konci snímku má pravdu jedinec, a ne kolektiv. (Setman)
  • Václav kopta zatajil, že neumí lyžovat, ač to byla podmínka pro získání role. Když se to pan reřisér dozvěděl musel okamžitě shánět dubla. (cariada)

Reklama

Reklama