Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 52 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 125,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 256,3 mil. (NIRO)
  • Po ukončení soudního sporu v roce 1996, kdy společnost PG & E (Pacific Gas & Electric) začala vyrovnávat svůj závazek v hodnotě 333 milionů dolarů vůči poškozeným obětem městečka Hinkley v Kalifornii (na jehož počátku stála usilovná práce Erin Brockovich a Eda Masryho), se zbylí obyvatelé začali hromadně stěhovat pryč. Neboť nové rozsáhlé studie ukázaly, že sanace půdy a vodovodních zdrojů zasažené šestivalenčním chromem způsobujícím rakovinu bude trvat několik desetiletí. Do roku 2010 navíc společnost PG & E zintenzivnila výkup kontaminované půdy včetně nemovitostí. A tak je dnes pouštní městečko Hinkley opuštěné a proměnilo se v tzv. město duchů. (CANNIBAL)
  • Skutečný Ed Masry se ve filmu objevuje v čase 10:20 v roli zákazníka v restauraci, který sedí za Erin (Julia Roberts) ve chvíli, kdy si objednává u servírky, kterou hraje skutečná Erin Brockovich. (Hawaj)
  • Julia Roberts (Erin Brockovich) byla první herečkou, která za svůj výkon získala Oscara, Zlatý Glóbus, ceny BAFTA a SAG. (Lauri)
  • Tričko se zlatým nápisem "Oakton Cougars" našel štáb v sekáči. Když pak hledali online, co nápis znamená, přišli na to, že jde o název školy ve Virginii. Kontaktovali ji, jestli mohou tričko ve filmu použít. (don corleone)

Reklama

Reklama