Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

fido1

fido1 (hodnocení, recenze)

Nerozumím obecně tomu, co vyniklo u tohoto filmu: někdo kdo má vcelku jasný a převážné negativní a kritický názor - kdy na filmu je špatně snad úplně vše a v hodnocení dá 3 hvězdy. 

pjotri

pjotri (hodnocení, recenze)

Nekonecna nud a neustale cekani, ze se konecne dej nekam pohne.. Podobnou nudu jsem zazil pri Havlove Odchazeni - schopen sledovat 15 minut a pali...

Meallica

Meallica (hodnocení, recenze)

Úbohá zlátanina bez ladu a skladu. S ruským majsterštykom ani s knihou to nemá nič spoločné.

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Předloha k tomuto filmu od Stanislava Lema patří k mým nejoblíbenějším knihám. Film z knihy čerpá jen velmi ořezanou kostru a vyvíjí se zcela jiným směrem než předloha. Budiž, i tak mně ale připadá, že sci-fi je zde v tomto případě pouze křoví a klidně by se tento děj mohl celý odehrávat na zemi jako psychologické drama Georga o ztrátě milovaného jedince. A navíc jsem nějak u filmu nepochopil ten konec. Respektive jsi nejsem jistý, jestli konec vyzněl tak, jak si myslím.

aliveKenny

aliveKenny (hodnocení, recenze)

Badmaniak:
Tak to mám podobný názor  - velmi citlivý odkaz Tarkovského ... Jako žabařinu bych to neviděl - tvůrce filmu knihu pochopil...

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Uznávám, že oproti Solaris z roku 1972, je tohle žabařina, ale ti co tento film podhodnotili, původní film ani neviděli. Drtivá většina uživatelů CSFD si myslí, že film pod 1990 je pro pamětníky. Bohužel...

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

kiddo: Nauč se číst pozorněji, my darling - "atmosféru" jsem napsala bez přídavného jména a ani z dalšího textu by bystrá osůbka jako ty neměla vyvodit závěr, jaký jsi zde vytlačila ¦¬]

Badmaniak: Nejspíš většina lidí viděla "i to druhé zpracování", a tímto byla posléze poněkud rozladěna.

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

tento film je typicky na slovo: haluz , Je mi luto napriek scenaru, deju ma to strasne pripravovalo na skvely spanok uz pocas filmu a to aj vdaka hudby chillout ktora sa tiahne celym filmom a sugestivne uspava, ziadna akcnost ktora by tym trhla, dlhe sceny, nezazivne, natahovanie, - toto je pre mna zabijak....pristihol som sa ako si potlapkavam do rytmu v mojom podvedomi a to je nesporny znak nudy a zivania a este raz opakujem aj napriek tomu ze sa tam nieco dialo ... 1*

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Tento film jsem viděl už několikrát a patří k mým oblíbeným. Zkoušel jsem několikrát shlédnout i Tarkovského verzi, ale bohužel vždy u ní usnu, takže nemohu srovnávat. Každopádně mi vůbec nevadí nové a nové pokusy zpracovní a bude se mi líbit vždy ta verze, která mě nejvíc zaujme - srovnání: Psycho od Hitchcocka a od G.V.Sant (z r.1998) prostě vítězí nová verze možná jen díky dokonalejší technice a zpracováním. Dokonce bych byl proto, aby některé filmy nebo témata byla zpracovávána znovu a znovu - vždy s osobitým ztvárněním dalšího režiséra; než vymýšlet nové a nové plytké hlouposti, raději nový pohled na staré. Dodatek: moc jsem si zde oblíbil postavu Snowa, představovaného Jeremy Daviesem, jeho gestikulace je...wow!, hodně velká jinakost - favorit :-)

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Mein Schatz, jestli chceš Tarkovského atmosféru, koukej na Tarkovského filmy, so einfach, nicht wahr? :-*

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Soderbergh vynechal především ATMOSFÉRU. Nechci říct, že jeho verze nemá vůbec žádnou, ale ve srovnání s Tarkovského verzí... (a just to budu srovnávat :-P ) ... gen.Zhukov by tady měl přestat plácat a podívat se na tu svou originálku.

Darren

Darren (hodnocení, recenze)

To je správná otázka, taky by mě to nesmírně zajímalo. Soderbergh nic nevynechal, jen zasáhl do významu jdnotlivých aspektů, nejvíc pak vyzdvihnul romantickou linii. Třeba měl ten pocit co já, že je škoda, že v předchozím zpracování tolik nevynikla a právě to nahlédnutí na předlohu pod jiným úhlem pohledu opodstatní vznik nové verze. A mě se jeho vize víc než jen líbí, je to můj nejoblíbenější Stevenův film. Svým audiovizuálem na mě navíc působí jako droga.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Bobyku, popiš mi prosím, které myšlenky jsou v Tarkovském a které Soderbergh postrádá.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Jop, je tam vizuál a hudba, nemá to Lemovy myšlenky. Jdi se zahrabat.

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

A lidí, které zasáhne spíš zpracování (vizuál, hudba) než myšlenky, bude čím dál víc...

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Xeelee: nemůžu říct, že by se mi Tarkovského Solaris nelíbilo, pouze mě Soderberghova vize zasáhla víc.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

kiddo: To jsem nepsal. Já viděl dřív film a nelíbil se mi. Po přečtení knihy ale vyniknou nedostatky, které generál nevidí. Docela mě překvapilo, že jsi Solarisu dala *****. Mám tě v topce a nepamatuju si, že bysme se u nějakýho komerčního nekontroverzního filmu takhle názorově rozcházeli. Koukám, že Tarkovského verzi jsi dala dokonce o hvězdičku míň. Co se ti na ní nelíbilo? Já ji ještě neviděl. Sháním originálku.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Proč by k hodnocení filmu byla potřeba znalost knihy? Co na tom, jestli je Lemovo Solaris myšlenkově bohatší a Soderberghovo plošší? Svědčí to jen o tom, že neadaptoval knihu v celé její hloubce, ne o kvalitě filmu jako takového. Tím samozřejmě nechci obhajovat gen.Zhukův přístup analfabeta.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

gen.Zhukov: Tak si tu knížku sežeň. Není moc dlouhá (cca. 200 stran podle vydání) a budeš ji mít přečtenou za chvíli. Lemova kniha má spoustu vrstev a Soderbergh děj opravdu drasticky zredukoval skoro na základní dějovou linku a přidal nějakou tu romantiku. U rozsáhlejších děl se redukuje děj na pro příběh nutné dějové linky. Tady je zredukována významová stránka kvůli neschopnosti režiséra, ne obsahová, protože děj je v podstatě dost jednoduchý a režisér se vešel do 99 minut. Z mistrovského díla udělal tuctový film pro nenáročné publikum. Když neznáš předlohu, tak ti to budu těžko vysvětlovat. Nevím čeho si Joe321 všiml, když píše o hodnocení podle věrnosti knižní předloze. O tom jsem nic nepsal a obecně platí, že kniha se dá zfilmovat úplně jinak se zachováním myšlenky knihy a inspirace knihou může být jen velmi volná. Myšlenka knihy je velmi obecná a děj by se klidně mohl odehrávat v hlubinách zemského oceánu nebo v lidské mysli (třeba ve spánku), kterou zkontaktovala mimozemská inteligence. Na místě děje tu totiž vůbec nezáleží a slouží jen ke sdělení obecně platných myšlenek.

Joe321

Joe321 (hodnocení, recenze)

Xeelee: Nevim proč by se musel film hodnotit podle toho, jak věrný je knižní předloze. Pokud jsem si všiml správně, tak přesvědčuješ uplně stejně jako gen.Zhukov, akorát obráceně:). Není to přesvědčování jako spíš vyjadřování pocitu z filmu, názoru. A to snad každý může... obhajovat svůj názor:).

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

gen.Zhukov: Nejde o rozdílné vyjadřovací prostředky knihy a filmu, ale o to, že je Soderberghův Solaris strašně povrchní. Řekl bych, že patříš mezi ty méně náročné diváky, kteří se tu vyskytují. To, že se ti film líbil, je v pořádku, nepřesvědčuj ale ostatní jak je film geniální. Obzvlášť když se vyhýbáš předloze kvůli tomu, abys neviděl ty obrovské nedostatky a nezkazil si dojem. Tím bych asi naši debatu uzavřel.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

gen.Zhukov: Ne, jen jsem si všimnul toho dokonalýho plakátu jako vystřiženého z nějaký romantický *CENSORED*. Já mám rád pomalé až meditativní filmy, ale na filmové zpracování tak složité knihy prostě Soderbergh nemá. Přečti si knihu a pochopíš co se tu spoustě lidem nelíbí.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

OMG, co to je za plakát? Slyšel jsem, že Soderbergh udělal ze Solarisu slaďák, ale tohle je fakt moc. Solaris už jsem vlastně jednou viděl, ale pamatoval jsem si jen začátek a matně útržky ze zbytku, protože jsem kvůli nudě a nedostatku spánku během filmu několikrát usnul. Teď už si nepamatuju vůbec nic.

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

Tento film má v sebe niečo, čo ľudí uspáva. Schválne si prečítajte komentáre od užívateľov: Jamal, Ompus, Zdenda, Djkoma, hell_boy a odo mňa. Je to náhoda? Alebo je ten film proste nudný?

Heretic

Heretic (hodnocení, recenze)

Oni se milují, když jsou oba mrtví? Prostředek a konec filmu mi kazej dojem. Taky prvoplánovitá nahota Cloonyho(jako ukážeme jeho zadek a film bude o hvězdičku lepší, fakt jsem nikdy nejedl nudle po sexu a ještě úplně nahý).50%

Solverino

Solverino (hodnocení, recenze)

Jeden z mála filmů, který se mi dostal pod kůži. Zaběry z deště, Clooney milující, maželka recitující, páchající sebevraždu... úžasná hudba. Film plný citů, Clooney v jedné z lepších rolí, pomalu se z něho stává mistr. Dokonce jsem uronil i slzičku... smutné, ale nádherné.

Joe321

Joe321 (hodnocení, recenze)

Neviděl jsem Tarkovského verzi a nechápu nízká hodnocení vycházející z porovnání, když se jedná o naprosto odlišná interpretace. Toto je dech beroucí, silné, plné emocí obdařené geniální hudbou. Opravdu nechápu vaše záporné postoje. Přitom bych to ztvárněním přirovnal klidně i k Blade Runnerovi...

pakobylka

pakobylka (hodnocení, recenze)

kiddo: Souhlasím. Myslím, že americký snímek rozhodně NENÍ remake filmu pana Tarkovského. A navíc nemohu říci, která verze je lepší, i když mně osobně je bližší tahle z roku 2002, třebaže je celkově hůř hodnocená.

dainio

dainio (hodnocení, recenze)

Určitě netypický George Clooney podává velmi dobrý výkon a Natascha McElhone mu bravůrně sekunduje.Musím dát 5 hvězdiček.

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Mně je celkem jedno, jestli to budeme formulovat jako "špatný remake Tarkovského", nebo "špatně adaptovaný Lem". Každopádně je utrpení sledovat tuto filmařskou bezmoc.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Já se při čtení komentářů někdy přímo královsky bavím nad tím, jak pro někoho (většinou skalního vyznavače Tarkovského) je Soderberghovo Solaris jen podbízivou nenáročnou hollywoodskou sračičkou, která Tarkovského verzi nesahá ani po kotníky, a pro druhého zase nudnou pseudointouštinou pro zamindrákované filozofy. Dva takhle si odporující názory se tu vidí jen zřídkakdy. Vidno, že od předsudků se oprostiti není tak snadno. Btw opravte mě, pokud se pletu, ale nešlo v tomhle případě spíš o novou adaptaci Lemovy předlohy než o remake Tarkovského Solaris?

Physicist

Physicist (hodnocení, recenze)

Krásné interiery lodi. To je vše, co je pozitivní. Jinak NUDA NUDA NUDA. Nemohl jsem se dočkat, až ten film skončí. Nějak nevím, jak v něm někdo mohl najít hluboké filosofické myšlenky, mě připadá neobyčejně povrchní.

Saishi

Saishi (hodnocení, recenze)

Chudák Tarkovskij i Lem... to už má Hollywood tak málo originálních scénářů, že je napadá dělat remake jednoho z nejpozoruhodnějších filmů světa?

bachta

bachta (hodnocení, recenze)

jedním slovem: hrůza Po přečtení knihy a shlédnutí zfilmované verze od Tarkovského v kině (mimochodem zážitek na celý život), mi to nedalo a v půjčovně jsem si zapůjčil tuhle šílenost a tedy to je snad nejhorší remake, co jsem kdy viděl. Tarkovskij by se asi dobře bavil, cožeto se dá s takovým hutným námětem udělat, když se na to vrhne banda ostřílenejch týpků z United States.

Arachnox

Arachnox (hodnocení, recenze)

Tento film se zdá být opravdu hrozný, ale podle mne tomu to tak není. Je dost obtížný na pochopení, ač se to nezdá. Hloubka filmu je opravdu skryta až v magnetické vrstvě pásky ;). Celý film je dokreslen, řekl bych, velmi vhodně vybranou hudbou - nenásilnou a imponující.

 (hodnocení, recenze)

Tak tohle je opravdu film na sr**ku. Nevím co tady ti "umělci" furt mají,ale já jsem se nikdy tak nenudil a v první polovině filmu jsem to vypnul. Proto nehodnotím,ale dal bych jasný odpad! za začátek.

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama