Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu (1958), ale i takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl. Velkolepá freska zachycuje nejdramatičtější období novodobých dějin Ruska, první polovinu dvacátého století, tedy především první světovou válku a bolševickou revoluci. V těchto těžkých a krvavých časech hledá svou cestu životem titulní hrdina, lékař s duší básníka Jurij Živago. Nezajímá ho politka, pouze lidská individualita. Je povolán k tomu, aby pomáhal raněným a trpícím. Svým profesním posláním si je jistý, avšak o to méně má jasno v citech k ženám. Zatímco k sestřenici Toně jej poutá manželský slib, stvrzený dítětem, ke křehké dívce Laře jej přitahuje porozumění a milostná touha. Jeho cestu navíc kříží všeho schopný právník Viktor Komarovskij, Lařin bývalý milenec, jenž je schopen přežít za každého režimu a jenž se nemíní Lary vzdát... Dvoudílný britsko-americký snímek je již druhou adaptací Pasternakovy předlohy. Poprvé ji zfilmoval režisér David Lean s Omarem Sharifem, Julií Christieovou, Geraldine Chaplinovou a Rodem Steigerem v hlavních rolích. Ve verzi italského režiséra Giacoma Campiottiho uvidíme Hanse Mathesona, Keiru Knightleyovou, Alexandru Marii Laraovou a vynikajícího Sama Neilla. Snímek vznikl v českých (pražských) a slovenských lokalitách. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (38)

  • Natáčení probíhalo i na středočeském zámku Veltrusy. (Teimei)
  • Převážná část "městských" scén je točena v Olomouci. Několikrát je jasně vidět socha Sv. Floriána na Floriánském náměstí. Dále si lze všimnout dalších olomouckých pamětihodností, jako jsou Univerzitní knihovna, FF UP Olomouc, Kaple sv. Sarkandera a budova Teologické fakulty. V samotném závěru filmu ve scéně s tramvají je Denisova ulice na pozadí s kostelem Panny Marie Sněžné. Dále se filmovalo v Praze, ve filmové metropoli Žatci a dále na Slovensku. (m.xFuck)
  • Hans Matheson (představitel Juryho Živaga) je znám tím, že nerad létá letadly. Na natáčení do České republiky v roce 2002 nepřiletěl, ale jel den a půl vlakem. (Lynette)
  • Tato televizní adaptace získala celkem 5 nominací: roku 2003 nominace na TV cenu BAFTA za nejlepší kostýmy, nejlepší dramatický seriál a za nejlepšího nového režiséra. Ve stejném roce přišla nominace i na cenu RTS Television Award za nejlepší zvuk. V roce 2004 byl tento počin nominován v kategorii "Nejlepší minisérie" na cenu Golden Satellite Award. (Lynette)
  • Keiře Knightley byla v Praze během natáčení ukradená z přívěsu taška s peněženkou, telefonem a jejím deníkem, do něhož si zapisovala své zážitky a postřehy z filmování. (Lynette)
  • Tato televizní adaptace byla financována Velkou Británií, Německem, Itálií a USA. (Lynette)
  • Herečka Keira Knightley si přečetla novelu Borise Pasternaka "Doktor Živago" před počátkem natáčení celkem třikrát. (Lynette)
  • Rozpočet 7 miliónů liber bohužel nestačil na větší bojové scény s koňmi, jako mohli diváci vidět v originálním filmu z roku 1965. Filmový štáb měl k dispozici jen tucet koní. (Lynette)
  • Herečka Keira Knightley hraje na počátku filmu 16ti letou dívku a na konci filmu podle scénáře 32 letou ženu. (Lynette)
  • Tv stanice ITV se rozhodla obsadit do hlavní role Hanse Mathesona těsně před Vánocemi 2001, kdy selhalo uzavření obchodu s welšským hercem jménem Ioan Gruffud. (Lynette)
  • Poprvé film uvedla koncem roku 2002 britská televizní stanice ITV1. (Lynette)
  • Natáčelo se s rozpočtem 7 miliónů liber. Většina peněz se investovala do herce Sama Neilla, coby nejznámnějšího herce této minisérie. (Lynette)
  • Keira Knightley (Lara Antipova) prohlásila, že Hans Matheson, jenž hraje romantického doktora s duší básníka Juryho Živaga, se charakterově blíží této literární postavě i v reálném životě. (Lynette)
  • Hans Matheson (Jury Živago ) byl zpočátku mírně šokovaný zprávou, že hlavní ženskou roli bude hrát tehdy teprve 16ti letá Keira Knightley. Připadlo mu, že na společné natáčení milostných scén je ještě mladá (je mezi nimi 11ti letý věkový rozdíl). (Lynette)
  • Keira Knightley si zaimprovizovala ve scéně, kdy Lara myje Juryho ve svém domě ve vaně. Keira si v této scéně vleze k Jurymu až do vany, což v původním scénáři nebylo. (Lynette)
  • Během natáčení se spotřebovalo 150 kg pracího prášku, 274 320 metrů nitě, 900 metrů látky, 1 000 000 knoflíků, 23 000 čistých plastových pytlů, 7 000 bezpečnostních špendlíků, vypilo se 37 lahví vodky, spotřebovalo více než 45 kg kávy, vykouřilo se 1 904 cigaretových krabiček, událo se 17 000 telefonních hovorů, filmový štáb se dorozumíval celkem 8 jazyky a 30 lidí, jež měli na starost údržbu kostýmů a oblékání herců, pracovalo 102 hodin týdně. (Lynette)
  • Kvůli nedostatku pravého sněhu poslal režisér Campiotti několik řidičů kamionů do slovenských hor, aby celou noc před dalším natáčecím dnem sváželi dolů do udolí tunu sněhu. (Lynette)
  • Tým kostymérů musel vstávat denodenně už v půl čtvrté ráno, aby připravili všechny potřebné kostýmy k dalšímu natáčení. Často museli zablácené a špinavé kostýmy prát a čistit, nebo je naopak museli různě poškozovat a ničit, aby kostýmy působily starým a opotřebovaným dojmem. (Lynette)
  • Hans Matheson a Keira Knightley nosili v průběhu filmu 90 různých kostýmních kombinací, přičemž herec Hans Matheson měl dvojnásobek všech kostýmů oproti Keiře Knightley. (Lynette)
  • Pod vedením kostýmní návrhářky Annie Symonsové bylo jejím týmem vyrobeno více než 3 000 kostýmů a 35 000 individuálních částí kostýmu. Dalších 500 kostýmů bylo různě upraveno a znovu použito jako jiný kostým. (Lynette)

Reklama

Reklama