Reklama

Reklama

Tento dětský příběh trochu připomíná počínání pejska a kočičky, když pekli dort - také ve filmu nalezneme všechny možné příměsi, ale výsledná chuť je hodně rozpačitá. Tvůrci kombinují historická dobrodružství ze 17. století s komedií o soudobých pionýrech, ochraně přírody a též hledání pokladu na starobylém hradu. Film se dostal do kin až v roce 1990, takže se zcela minul byť i s malým diváckým zájmem. Pro většinu diváků bude tudíž objevem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poměrně neprávem pozapomenutý film pro děti a mládež, kde si poslední roli střihl Josef Bláha. Drsný začátek, ve kterém umírají lidé (jako) a zvířata (opravdu), po kterém se rozjede celkem svižný děj o hledání pokladu. Několik vtipných scének, trocha napětí, někdy až moc tmavé a nepřehledné záběry, ale celek je příjemný a rád se na něj dívám. Točeno na hradě Buchlově a v nedalekých Buchlovicích. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

K zhlédnutí pouze z nostalgických důvodů. 1) Film je zajímavý hereckým obsazením, příjemným prostředím hradu Buchlova i odpočinkovou prázdninovou atmosférou. Nic to však nemění na tom, že neměl co říci ani v době vzniku, ani dnes. 2) A tak si pamatuji nejvíc dobový účes 24letého Michala Suchánka a přiléhavé džíny Tomáše Cisárika. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si jak jsem měl tenkrát tyhle filmy rád. Schéma vždy bylo podobné. Parta dětí (buď na prázdninách u babičky) nebo vesnických, vždy přišla náhodou na stopu nějakému zločinu. A protože by to dospělí pokazili, rozhodla se zločince chytit sama. Nakonec to však většinou bylo nad jejich síly a nastupovala VB... Tady je to přesně tak jak jsem popsal výše. Snad to bylo rokem 1989, ale VB zde zastupuje tu komediální (rozuměj tupou) stranu. Děti (pionýři) tak nakonec všechno zmáknou sami a vzávěru dokonce najdou poklad rytíře Miloty... No když už hrad, když už pionýři, když už děti a když už rytíř, tak raději Ať žijí duchové.... Dvě vázy. * * ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Prázdniny a děti na středověkém hradě. Co z toho může vzniknout. Snímek začíná akční scénou z minulosti plný soubojů. Dozvíme se tak o osudu jednoho obyvatele hradu. A v tu ránu jsme v současnosti, kde se seznamujeme z dvěma chlapci, kteří se na základě legendy rozhodnou hledat poklad. Do toho se ale připlete zloděj vzácné keramiky a tak začne takřka detektivní hon po pachateli. Snímek vznikl na konci 80. let, takže se tvůrci nebáli udělat z příslušníků VB (Veřejná Bezpečnost) trochu naivy a vsunout do příběhu i, pro děckého diváka umírněné, akční scény. Snímku nechybí švih, humor, tajemno a typická letní nálada. Dnes je již pozapomenutý a je to škoda. Až na kýčovitý konec, kde chlapci onen poklad skutečně nakonec najdou, se jedná o jednoduchý a vcelku zajímavý děcký dobrodružný počin, který by klidně mohl zaujmout i dnes. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Parta dětí odhalí při svých hrách skutečný kriminální čin a notně přispěje k chycení pachatele, čili jedná se sice o téma v české poválečné kinematografii značně otřepané , ale zde je ještě ozvláštněno oním historickým a notně krutým úvodem, takže Mariiny děti ve věku cca 8 -12 let by z toho mohly mít dobré noční můry. No, i když, ty dnešní asi né, ty jsou zvyklé na ledaccos. Pobavily hlavně dva okamžiky: parta pronásledovatelů dlouho honí Milotu a pak ho bez milosti okamžitě zapíchne, a teprve pak si uvědomí, že se ho vlastně zapomněli zeptat na ten poklad; a taky "zavřeme ji za trest do hladomorny a budeme jí nosit rizoto ze školní jídelny". Jinak film moc výchovných hodnot neměl, nejzápornější postavou byl ten malý čudla s vozíkem, co dělal všem jen to nejhorší, a nejenže se vyhnul trestu, ale ještě dostal na závěr hodinky. A dokonce dvoje. ()

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Buchlove a Buchloviciach. (dyfur)
  • Poslední film herce Josefa Bláhy. (M.B)

Reklama

Reklama