Reklama

Reklama

Margrete - královna severu

  • Dánsko Margrete den Første (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (38)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tyhle historický parády já můžu, a ani Margrete - královna severu nezklamala. Zajímavý dějový milník (a protože to není anglická historie, troufnu si říct, že není moc známý, což je pro něj ovšem obří výhoda), poctivá výprava, nádherné exteriéry i interiéry, prvotřídní herecké výkony, špičkové dialogy a žádná velká akce. Přesně tak to má vypadat. Prostě silný příběh podaný tím nejlepším způsobem. Tady všechno funguje naprosto na výbornou. Atmosféra je navíc docela temná a Margrete je celkem drsná ženská. Nádherná hudba. Tohle je prostě epos jako hrom. Nádhera. Víc stejně parádních historických dramat! 95 %. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Človek musí byť vďačný za takéto historické filmy, netočí sa ich už tak veľa a už vôbec nie v takej kvalite. Seversky chladná historická dráma z ktorej sála nielen ten chlad, ale celá atmosféra stredoveku. Dominuje tu silný psychologický prvok, vnútorný boj, vzťahové eskapády. Inak kráľovná Margaret je opomenutou, no výnimočnou historickou postavou. Nielenže dokázala mierovo spojiť celú Škandináviu, ale aj spojenectvo s Anglickom podmienila len obrannou dohodou tak, aby jej krajina nebola vtiahnutá do storočnej vojny. Z toho by si mali brať príklad súčasní politici. Zdá sa, že niekedy to tie ženy fakt vedia lepšie. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Přitroublá fantasy historka ze života audiovizuálně krajně nesympatické nordické báby, tahající tehdy, jakožto přesilná mužena a vzor středověké emancipace pro ty dnešní tolik utiskované slepice, za nitky všech skandinávských zkurvených šovinistů, co jakože nepozná vlastního fuckana, jehož vlatnolopatně pohřbila v klásteře v Soro. Exteriéry to místy sice má jako z porna pro masturbanty nad Nešnl Džeografic, ovšem co na tom, když je to na hovnech postavená narkoleptická nuda k posrání s dramatizací i dějem libovolné Troškovy homopohádky, účelový vibrátor a napařovačka žehliček všech pohlavně strádajících feministek, angažovaně a hystericky meloucích emancipantem ze svých maskulinním sponzorem zakoupených luxusních kuchyní, udržovaných služkou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pánové. Před pěti lety jsme společně vytvořili unii. Dokázali jsme se přenést přes naše odvěké nepřátelství. A mysleli na náš lid. Dokážeme to znovu. Společně!“ Anebo se naopak rozdělí a všichni skončí špatně…Nebudu tady řešit, jak moc je tato fikce inspirovaná skutečnými událostmi. Bavilo mě to dost. Nejvíc asi dobovou atmosférou (na které má lví podíl i prostředí). Nejistotou, podezříváním, dějem plným lstí a intrik. Každé zaváhání respektované královny má za následek oslabení životnosti unie. A po objevení potencionálního následníka trůnu, všemi již dávno pohřbeného, dojde k velkému oslabení. A z pohledu diváka to pak není jednoduché ani s královnou matkou, protože ta začne jednat na základně zjitřených pocitů a dávných mateřských pudů. Publikum chápe její zmatenost, nerozhodnost, zároveň ale vidí, že tím ohrožuje vše, co tak dlouho a pracně budovala. Herecký výkon výborné Dyrholm to ještě podtrhuje. Některá rozhodnutí jsou pak opravdu těžká…a atmosférický konec tomu ještě dodá. Celkově hodnotím solidními 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemné temné historické prekvapenie ako napríklad Scottov Posledný súboj. Dokonca v mojom osobnom rebríčku za minulý rok sa dostalo ešte vyššie. Ponúka postavy, ktorých dilemy pôsobia ako od Shakespeara, dokonca by sa slávny dramatik mohol ešte pred tvorcami s úctou pokloniť. Ambivalentné postavy, ktoré sa musia rozhodovať predovšetkým rozumom navzdory hlasu srdca, pretože taká je doba a práve na týchto "malých" rozhodnutiach nestojí nič menšie, ako napríklad budúcnosť celého národa. Dokonalá atmosféra historivkého severu, presvedčivé herecké výkony a v mojom prípade aj sledovanie jedného páriku, ktorý po pol hodine odišiel z kina. Asi žijeme v dobe, ktoré charakterizuje predovšetkým zatemnenie myslí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Režisérka Charlotte Sieling při scénách hodně výrazně vedla herce. Naopak při některých vůbec, například v úplně posledním záběru filmu, kdy královna Margrete stojí u ohně. Akci tedy nechala na samotné Trine Dyrholm. (Azurose)
  • Na premiére filmu o "svojom predchodcovi" sa osobne zúčastnila aj dánska kráľovná Margrethe II. (MikaelSVK)
  • V době natáčení se jednalo o nejdražší dánský film v historii. (Detektiv-2)

Reklama

Reklama