Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Recenze (811)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Může se mi to nelíbit, když je to z Egypta? To poslední, co bych řešila je, jak dalece si drbou hlavu všichni fundovaní archeologové a egyptologové světa. Mně bohatě stačí, že je to okouzlující šrumec, u kterého se opětovně zaseknu, i když jsem neměla vůbec v plánu se dívat, a taky že v něm hraje Brendan Fraser, že je to celé takové zlaté, starožitné a ..... a vůbec !!! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená oddychovka s několika skvělými scénami. Ale abych byl upřímný - po těch srovnáních s Jonesem jsem čekal mnohem mnohem víc. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Když vyblednou ty přeplácané digitální triky, film už mnoho nenabízí. Ano, Sommers umí navodit dojem, že jeho filmy jsou epické. Jeho dílko je naplněno krásnými výhledy na písečné bouře, egyptská města v rozkvětu, nebo v jakési poutavé nádheře jejich zřícenin (celé ty kulisy rozpadajícího se egyptského sídla musely být strašně drahé), poutavé jsou i kobky plné pokladů. Ale ten film jinak strašně stárne, na rozdíl od jeho předchůdců, protože převážná část jeho kouzla stojí na digitálních atrakcích, a ty už, tváří v tvář dnešním technologiím, nikoho neohromí. Mumie v raném stadiu je vysloveně digitálně odporná (ale ne v tom dobrém strašidelném významu slova), a jeho představitel Arnold Vosloo přehrává jako prase, až se stává komiksovou karikaturou sama na sebe. Jediné, co bez újmy do dnešních dnů přetrvá, je hudba Jerryho Goldsmitha, je nádherná, i po opakovaném poslechu. A pak je celkem fajn, že se film nebere příliš vážně a je místy překvapivě vtipný. Třeba když se uražené hlavy kostlivců odpalují jak při baseballu, nebo když Rachel Weisz zboří celou knihovnu v dominovém efektu. Tuhle scénu si vždycky vybavím jako první, když si na Sommersovu Mumii vzpomenu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jako akční bezduchá oddychovka dobré, ale přišlo mi to jako dost vykradený Indiana Jones, bohužel méně nápadité a originální (což už plyne z předchozí věty). Ale na sobotní večer je to dobré. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, a nejen kvůli Rachel Weisz. Brendan Fraser není jako parodie na Indyho vůbec špatný, efekty byly skvělé, výprava působivá, akce napínavá, skarabové odporní a Arnold Vosloo charismatický až na půdu (teda pokud zrovna měl lidskou podobu :)). Motiv tragické lásky má vždycky úspěch, vezměte si třeba příšerný Titanic;) Bez špetky úmyslu hanobit či shazovat říkám "žůžo dobrodrůžo" a dávám tomuhle akorát dlouhému zábavnému spektáklu 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Skvělá dobrodružná smršť, do které občas bafne nějaká ta hnijící potvora, popřípadě probleskne cynický vtípek. Jediný film, který Stephen totálně nezvoral. 80% Zajímavé komentáře: kiddo, Spectre, Jiří K., bear ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mumie v žádných žánrových vodách neplave. Navazuje na staré hollywoodské horory a oproti nim nabízí sebereflexi a to, co těm předchozím chybělo: humor. A toho je tam skutečně hodně a také v okamžicích, kdy by to nikdo nečekal (ZAMĚSTNEJ HO!) Je to spektákl a to pořádný, nicméně mě Stephen Sommers překvapil několika docela zdařilými režijními nápady. Já narozdíl od jiných si v tomhle dílku vždycky najdu něco, co mě potěší znovu. No a nesmíme zapomenout na Rachel Weisz, která je jak to turecký kafčo, když si ho jednou za rok dám ;-) Sladká. A to hooodně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tomhle dobrodružňáku jsem neměl takový ty stavy, kdy mě můj život připadá děsně fádní, šedivej a neměl jsem ani sto chutí vzít batoh a jít někam do džungle zažít, prožít, poznat, protože na tohle je Mumie až příliš pohádková a digitální. Na druhou stranu je to poměrně zábavná podívaná, hlavně v podání Brendana. Překrásná Rachel dělala mejm očím moc dobře a akční tempo by se určitě chytilo na jednom závodním okruhu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl po dlouhé době první film, který ve mně evokoval vzpomínky na Indiana Jonese. Ne že by snad Mumie dosahovala Jonesových kvalit, ale velmi se jim blíží (I.J. a chrám zkázy možná i převyšuje), ale je to skutečně popcornová dobrodružná podívaná s nápaditým dějem, osobitým vtipem a kvalitními herci. Nejvíce mě zaujal záporný hrdina Imhotep v podání Arnolda Vosloo. Byl charismatický, ale zároveň z toho jeho charismatu čišelo i skryté nebezpečí. Do své role se hodil Vosloo naprosto přesně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisér Stephen Sommers, který před Mumií natočil vcelku blafy opravdu mile překvapil. Je to hlavně díky skvělým hereckým výkonům hlavně ze strany Brendena Frasera a Rachel Weiszové, ale taky díky tomu, že právě starověký příběh oživlé mrtvoly skloubený s humorem tu byl potřeba jako sůl. Nepamatuju si, že by něco takového chytlavého někdo natočil, samozřejmě krom Indiana Jonese, i když ten kráčí krapet na jiné koleji. Srovnávat by se to sice dalo, ale kvalitně je Indy někde jinde, hlavně kdo spolupracoval na něm a kdo na Mumii, že. I tak je to zábava pro celou rodinu, u které se budete bavit, strachovat se o hlavní hrdiny a na plno si užívat filmové triky, kterých je film obdařen opravdu požehnaně a i po několikerém shlédnutí se rozhodně nebudete nudit, ba naopak. --- Říkáte si, co taková poušť jako já dělá na téhle holce ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $155,385,488Tržby Celosvetovo $415,933,406/videl v kine: 60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Až vyblednou triky, nezbyde z Mumie ani hromádka popela. Narozdíl od Indiana Jonese jí chybí to zásadní, co musí každý opravdu kvalitní dobrodružný film – hrdina. Ten zdejší je naondulovaný hezounek beze špetky charismatu. Hezký xichtík dobrou postavu nedělá... Před třemi lety byl dojem díky technické stránce špičkový, dnes už na mě působí Mumie jako slušně oděný podprůměr... V porovnání s dr. Jonesem tenhle egyptský fešák projíždí na celé čáře... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborné spojení humoru, akce a trošky toaletního papíru (sorry mumie ;-)). Průměrný režisér vzal slušného herce, pro někoho hezkou herečku a slušný scénář. Celé se to smíchalo a vyhodilo to výborný pohodový filmeček s trochou nadsázky, humoru, parodie a akce. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Docela dustojny pokracovatel tradice dobrych dobrodruznych filmu a la Indiana Jones, ale presto co do dejove stranky kulha na obe nohy. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Skvělé popcornové dobrodružství míchající napětí (místo je to skutečně dost hororové) s humorem (především výstupy Johna Hannaha). Film je důstojným nástupcem snímků o Indiana Jonesovi. Navíc je tu opět hodně příležitostí pro trikaře a na to já se dívám moc rád (ať žije ILM!). Film má spád, skvělé herce a výbornou akční hudbu Jerryho Goldsmithe ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Takový ten typický americký film, kdy bohatá produkční společnost má hodně (myslím tím OPRAVDU hodně) peněz, vsadí tedy všechno na nákup a výrobu počítačových efektů a už se nějak nedostane na nápad, scénář, originalitu, herecké kvality, neotřelost, charisma... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružně odpočinková popcornová jízda s příchutí zholywoodštělé egyptské mytologie. Slušné efekty, dobrá výprava a charismatický hrdina jsou hlavní klady. Poněkud infantilní styl humoru zase největší zápor. O nového Indyho nejde ani ve snu, stejně jako to není remake původní universalovské Mumie, ale pravda, že díru po nich se Fraserovým eskapádám zalepit daří. I když pouze částečně. ()

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama