Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (813)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl po dlouhé době první film, který ve mně evokoval vzpomínky na Indiana Jonese. Ne že by snad Mumie dosahovala Jonesových kvalit, ale velmi se jim blíží (I.J. a chrám zkázy možná i převyšuje), ale je to skutečně popcornová dobrodružná podívaná s nápaditým dějem, osobitým vtipem a kvalitními herci. Nejvíce mě zaujal záporný hrdina Imhotep v podání Arnolda Vosloo. Byl charismatický, ale zároveň z toho jeho charismatu čišelo i skryté nebezpečí. Do své role se hodil Vosloo naprosto přesně. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Imhotep [4:21] ,2. The Sarcophagus [2:17] ,3. Tauger Attack [2:23] ,4. Giza Port [2:02] ,5. Night Boarders [4:09] ,6. The Caravan [2:52] ,7. Camel Race [3:27] ,8. The Crypt [2:27] ,9. Mumia Attack [2:20] ,10. Discoveries [3:41] ,11. My Favorite Plague [3:59] ,12. Crowd Control [3:13] ,13. Rebirth [8:33] ,14. The Mummy [6:19] ,15. The Sand Volcano [5:41], ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Když vyblednou ty přeplácané digitální triky, film už mnoho nenabízí. Ano, Sommers umí navodit dojem, že jeho filmy jsou epické. Jeho dílko je naplněno krásnými výhledy na písečné bouře, egyptská města v rozkvětu, nebo v jakési poutavé nádheře jejich zřícenin (celé ty kulisy rozpadajícího se egyptského sídla musely být strašně drahé), poutavé jsou i kobky plné pokladů. Ale ten film jinak strašně stárne, na rozdíl od jeho předchůdců, protože převážná část jeho kouzla stojí na digitálních atrakcích, a ty už, tváří v tvář dnešním technologiím, nikoho neohromí. Mumie v raném stadiu je vysloveně digitálně odporná (ale ne v tom dobrém strašidelném významu slova), a jeho představitel Arnold Vosloo přehrává jako prase, až se stává komiksovou karikaturou sama na sebe. Jediné, co bez újmy do dnešních dnů přetrvá, je hudba Jerryho Goldsmitha, je nádherná, i po opakovaném poslechu. A pak je celkem fajn, že se film nebere příliš vážně a je místy překvapivě vtipný. Třeba když se uražené hlavy kostlivců odpalují jak při baseballu, nebo když Rachel Weisz zboří celou knihovnu v dominovém efektu. Tuhle scénu si vždycky vybavím jako první, když si na Sommersovu Mumii vzpomenu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, a nejen kvůli Rachel Weisz. Brendan Fraser není jako parodie na Indyho vůbec špatný, efekty byly skvělé, výprava působivá, akce napínavá, skarabové odporní a Arnold Vosloo charismatický až na půdu (teda pokud zrovna měl lidskou podobu :)). Motiv tragické lásky má vždycky úspěch, vezměte si třeba příšerný Titanic;) Bez špetky úmyslu hanobit či shazovat říkám "žůžo dobrodrůžo" a dávám tomuhle akorát dlouhému zábavnému spektáklu 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Až vyblednou triky, nezbyde z Mumie ani hromádka popela. Narozdíl od Indiana Jonese jí chybí to zásadní, co musí každý opravdu kvalitní dobrodružný film – hrdina. Ten zdejší je naondulovaný hezounek beze špetky charismatu. Hezký xichtík dobrou postavu nedělá... Před třemi lety byl dojem díky technické stránce špičkový, dnes už na mě působí Mumie jako slušně oděný podprůměr... V porovnání s dr. Jonesem tenhle egyptský fešák projíždí na celé čáře... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Setkání Sethiho I. (Aharon Ipalé) a Imhotepa (Arnold Vosloo) je z historického hlediska naprosto nereálné. Imhotep byl vezírem faraóna Džosera za 3. dynastie a Sethi I. vládnul dynastii 19. Je mezi nimi tedy věkový rozdíl téměř 1300 let. (Angie91)
  • V tomto filmu je Ardeth Bay (Oded Fehr) - anagram z "Death by Ra" (smrt od boha Ra) - zapřísáhlým ochráncem lidstva proti mumii Imhotepovi. Oproti tomu v původní Mumii (1932) byl Ardath Bey alter-egem samotného vzkříšeného Imhotepa (Boris Karloff), když se snažil zapadnout mezi současné Egypťany. Možná proto také filmaři prohodili písmena ve jméně samotném, aby je trochu odlišili. (Morien)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama