Velmi dobře obsazený film Jaroslava Soukupa z poválečného pohraničí. Trošku na pozadí pražských "revolučních" událostí vyprávěný příběh o složitém životě pohraničníků v prostředí šumavských lesů. Poplatné době, ale nenudil jsem se.(13.3.2003)

Drsná kravina.(7.6.2010)

• Gilmour93

Drsní muži na drsných planinách chrání čáru poválečného Československa před Banderovci, diverzanty a vrahy. A co Jirka Bartoška? Jo, je jedním z nich.. Pohraničnické humoresky, všímající si šikany kuchtíka Lábuse, co neumí vařit knedlíky a které jsou tu a tam rozčeřené dramatickou vsuvkou vždy po hříchu zkalenou zcela nevhodnou hudbou připomínající filmy o Sedmé rotě. Soukupovi se musí nechat, že vnucující se tendenčnost není zas až tak prvoplánová, ale žádný zázrak se přesto nekoná. Ten přišel až s Vildou "Rocky" Jakubem a pak pan režisér dobačoval..(16.2.2011)

Jeden z největších mazalů českého filmu, mistr sraček a odpadů, proti kterému je Troška umělec, pan Soukup, v dobách, kdy ho živila strana, stvořil jediný kvalitní film celé své filmotéky. Škoda, že raději nezůstal u své stranicko pohraniční linie a pustil se mezi mládež(28.12.2007)

• D.Moore

Úvod, který jako by vypadl z těch nejklasičtějších spaghetti westernů, se mi dost líbil. Stejně tak i jeden nečekaný moment, jenž hned v zárodku utnul otřepaně vypadající romantickou zápletku. Dál už toho v Drsné planině ovšem příliš nebylo. Ne že by se jednalo o vyloženě špatný film, ale jakkoliv sympatičtí herci zkrátka neměli co hrát, scénář byl s každou další minutou chatrnější a chatrnější, a když děj dospěl k únoru 1948, dočkal jsem se i nějaké té ideologie a naděje na průměrný film vzaly za své... Všechno bylo nudné. Mít lepší scénář, byla by Drsná planina dost možná nejlepším filmem Jaroslava Soukupa. Tedy... Ona jím možná je i tak, co si budeme povídat, že, ale to neznamená, že ji chválím. Dvě a půl.(9.10.2011)

• Sašenka165

Drsná planina nemá ve jméně slovo "drsná" jen tak pro nic za nic. Například já bych tam v té době nebydlela ani za nic. Navíc je tam skvělé herecké obsazení a celé to bylo natočené v mě známých místech, takže jsem se (skoro) nenudila... Jediné, co mi vysloveně vadilo, byly rádoby drsné dialogy.(13.2.2008)

• WANDRWALL

Se sledováním tohoto filmu mám spjatou morbidní vzpomínku. Sledoval jsem tenhle film jako dítě, moc si od něho nesliboval, snad jen, že mě třeba rozptýlí, a že se budu moci s někým ve filmu identifikovat, že to nebudou jen pro mě nepřijatelní "hrdinové". A náhle břink a ještě jednou břink, první a pak druhé přerušení proudu a pak tma, byli jsme bez elektřiny, ale asi za deset minut zase naskočila. Tehdy jsem nevěděl, že to právě jeden dospívající si vzal život díky elektrickým drátům, na které skočil a přerušil nám vysílání. Byl to spolužák mého bratrance na učebním oboru s maturitou, zanechal po sobě dopis, že si vzal život z nešťastné lásky, a že si přeje ještě více zpopelnit, než je a pak aby byl jeho popel rozmetán do éteru. Jeden kluk, tehdy starší než já, tak řekl pohrdlivě: "No to už chce trochu moc, ne?!"***Samotný film mi tehdy přišel nudný, příliš si na divákovi vynucující aby hrdiny litoval - ale - tůdle! Takže pro mě nuda.(15.9.2010)

Pro mě vynikající drama. Seskládá se sice ze sekvencí, ale jako celek funguje. A ještě k tomu je to natáčený u nás na Tachovsku. Nádherná záležitost(12.10.2009)

Pozoruhodně a až nečekaní dobrý film, jehož děj nás zavádí na západní hranici Československa nedlouho po II. světové válce. Kvalitní herecké obsazení, dobré herecké výkony, reálný děj ... to vše přispívá k tomu, že se divák nechá rád vtáhnout do děje. Vysoce hodnotím, že se i v tak vážném filmu podařilo najít místo na několik úsměvných scén, které přirozenou cestou odlehčovaly jinak ponurý děj. Řada klíčových scén se dala předvídat. Zejména pak pro ty, kteří znají film Král Šumavy; http://www.csfd.cz/film/4955-kral-sumavy/, případně ti, kteří měli možnost vidět seriál 30 případů majora Zemana; http://www.csfd.cz/film/71550-30-pripadu-majora-zemana/. (Čtvrtek, 05.08.2010)(5.8.2010)

• Historik

Pokud si odmyslíme kontext, tak je to film o sympatických chlapcích střežících hranici. Jenže je tu bohužel ten kontext, ve filmu připomenutý zejména poslechem rádia přenášejícího zprávy o únorových událostech v Praze. Zajímavé ale je, že jinak tu ideologie moc prostoru nemá. Ale i toto stačí, aby si člověk uvědomil ten strašný kontext. Je to škoda, potože jinak je to docela příjemné pokoukání na nedělní odpoledne.(29.6.2007)

• kinderman

Taková light verze Krále Šumavy- dokud wervolfové chodí přes čáru jako do práce a pozornost se soustředí na Jirku, Ivana a Láďu, je dobře. Jakmile ale přijde "vítězný Únor", les je plný kopečkářů a diverzantů s parabelami v aktovkách a za hrdinu je jen Jirka s věrným psíkem Rexem, je zle. Chvíli jsem si fakt myslel, že pohraničníci poslouchají nepřátelskou vysílačku...hned se však ukáže, že pouze v rámci politického školení. Za pozornost stojí ústřední hudební téma (Z.Barták).(5.8.2010)

Scénář : Jaroslav Soukup. ...Kamera : Viktor Růžička. ...Hudba : Zdeněk Barták ml.(28.4.2011)

Výborná hudba...(4.5.2007)

• Krysa SPK

Těžko hodnotit takový film. Pohledem dnešního diváka, který má možnost nahlédnout do historie krvavých poúnorových let, je pohled na Bartošku, co by pohraničníka pálícího ze samopalu po agentech ze západu, kteří se snažili bojovat proti komunismu v ČSR, poněkud bolestný. Ano, film je to jinak nadmíru po všech stránkách kvalitní, ale hodnotit jej je velice težké. Z filmového hlediska za čtyri hvězdy ale z toho historického jako příbuzný komunisty popraveného kurýra zahraničního odboje házím film do odpadu. Za dvě hvězdičky. A i ty jsou moc.(26.6.2008)

Solidní snímek z poválečného pohraničí, výborné lokace, svěží obsazení. Opět kroutím hlavou nad tím, jak Jaroslav Soukup po revoluci skončil jako režisér příšerností, to ten kapitalismus vážně zruinoval většinu schopných režiséru a jejich intuici pro dobrou látku?(14.2.2010)

Spolu s Králem Šumavi další povedený filmek z českého pohraničí v období pár let po válce s hvězdným obsazením. Vybydlené vesnice se postupem doby začínají opět zaplňovat, hlídky slouží 12 ti hodinové směny, aby chytali německé záškodníky, po únoru 48 přeběhlíky co chtějí na západ..ne všichni pohraniční vojáci tuto dobu ale přežijí ...(27.6.2007)

• kebom

Filmu podľa mňa chýba kompatknosť a lepšie výkony protagonistov. Nesúroda zmes romanticko-dobrodružných príbehov s uletenou skutočnosť, že každý kto prekračoval hranice bol ozbrojený a neváhal strieľať po pohraničníkoch slúžiacich vlasti. J. Bartoška pôsobí skôr buržoázne, ako uvedomelo-komunisticky...(3.12.2008)

Film z doby osidlování pohraničí po válce.Myslím,že Jaroslav Soukup velmi dobře vystihl život mladých pohraničníků a jejich postoje v té době.Film mám rád,protože má spád a moc se tam neuvažuje,spíš jedná.Ideologie tam také moc není,takže je film i po této stránce přijatelný.(27.8.2009)

Celkom zaujímavý film a výborne obsadený........65%.(9.12.2010)

Z hlediska obsahu se jedná o průměrný dobrodružný a mírně dramatický snímek z prostředí naší poválečné hranice. Z hlediska roku natáčení bych jej však nazval nadprůměrným. Děj jde přímo na jádro věci a obejde se bez vyzdvihování lidové moci či vůdčí role KSČ. A tak nějak to asi i těsně po válce ve vybydleném pohraničí bylo. Ty první roky toulajících se rozprášených vojenských a hladových band, zlodějů dobytka i hledačů pokladů musel být fakt na hranici husté. První pohraničníci (často frontoví vojáci) mají díky tomu u mne respekt. Samozřejmě již před únorem a na husto po něm význam - ostraha státní hranice - nabyl jiného významu.... Soukup se svými kartami předvedl za daných okolností solidní hru a nemalý význam na tom mají i obsazení známí herci do hlavních postav... První polovina filmu je výrazně lepší * * *(20.12.2011)

<< předchozí 1 2