Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

golfista 

všechny recenze uživatele

Asi poslední trošku slušný film pana Soukupa. Asi nejsem úplně normální, ale tohle se mi fakt líbí. A to vážně Tofiho nemusím :) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Geniální protirežimní film, jehož jedinou chybou je, že přišel prakticky s křížkem po funuse. I tak jde ovšem o syrový obraz doby, který by se měl vypálit do hlavy každého dospívajícího caparta. Geniálně invenční a složitě komponovaná hudba Sagvana Tofiho, jež se po revoluci stává modlou pražské smetánky, doprovází specifickou režii muže, na kterého je každá teorie krátká. Polské Kino morálního neklidu nám má co závidět. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně žádnej Godard to není a Tofi s Vaculkou si herecky DiCapriem taky nemůžou tykat, ale má to v sobě super atmosféru konce osmdesátek, tady zabodovala zejména noční Praha a hudba. Obsahový punc super naivity dokáže docela dobře přebít kamarádský vztah Toma s Michalem, protože když je člověk až po uši v hovnech samotnýmu se z nich kolikrát hrabe těžce. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vaculík a Tofi nikdy nepatřili mezi mé oblíbence, navíc v době natočení tohoto prvního dílu už jsem měl trochu jiné zájmy, než sledovat filmy pro teenagery. Takže, shrnuto, žádná převratná filmová perla to není, nicméně s trochou sebezapření se tenhle film dá přežít. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík se stali idoly mladých a jako dvojce jsou v české kinematografii nepřekonaní. Výborný film, který více osloví lidi, které znají a zažili dobu. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Zdatně konkuruje vrcholnému dílu nepřiznaného českého homoeroticismu, jímž je samozřejmě S čerty nejsou žerty. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na ten život už dýl ve frontě stojíš, jsi nabitej, tak co, tak co se bojíš, vem za kliku a vstup a zakřič na něj: Ten za dveřma jsem já, jsem já! “ KAMARÁT DO DAŽĎA prekvapivo nezostarol a stále je to dobrá a svižná kombinácia heist movie s buddy movie, to všetko v nezameniteľných pražských kulisách, samozrejme s typickým (ne)rozpočtom a s výborným duom Tofi/Vaculík. K tomu miestami až stroskotanecké bukowski-dialógy („Ako sa máš?“ – „Žijem. A ty?“ – „Tiež.“), výborná muzika (Tlaková níž) a napínavá kriminálna zápletka s humorom, i láskou. Na titulnej pesni „Dávaj ber“ sa hudobne podieľali Baláž s Patejdlom. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Ve své době tohle musel být naprosto neuvěřitelný hit. Dnes už to taková sláva není, ale určitě jeden z nejlepších filmů od Jaroslava Soukupa. Kromě Tofiho a Vaculíka filmu hodně prospívá výkon Karla Augusty jakožto záporáka. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale já mam tenhle film pořád nějak víc a víc rád. Sice je to celý takový naivní a v podstatě se Tofifé s Vaculíkem chovaj jako úplný dementi. Jeden si nechá ukrást 60 litrů a tváří se jakoby nic a druhej nechá 60 litrů ležet jen tak v autě. To i na dnešní poměry by bylo docela odvážný. Natož potom v roce 1988, kdy to bylo, jak nechat v autě půl mega. Ale strašně mě dostává, jak tam všichni okrádaj a podváděj všechny. Když se to tak vezme, je to takovej film bez kladnejch postav. Skoro jak od Coenů :-) No a ta atmosféra noční Prahy z konce 80. let taky stojí za to. Tenhle film prostě zraje jak kořalka. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě můj oblíbený kýč :-) Ať si říká kdo chce, co chce, já se na to v televizi vždycky ráda podívám :-) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Šleha jak hovado. Těch 65 procent tady je dost mimo. Když pominu, že jen idiot by si nechával (i dnes, natož za totáče) v autě 60 tisíc, rád konstatuju, že se Soukupovi podařilo skvěle navázat jak na vlastní sérii filmů pro mládež (VÍTR V KAPSE, LÁSKA Z PASÁŽE, DISCOPŘÍBĚH), tak na Olmerovy BONY A KLID i na ten PODRAZ s Redfordem a Newmanem. Kluci jsou sympaťáci, záporáci solidní a kamera, hudba, velmi svižný střih a atmosféra pozdně osmdesátkové noční Prahy perfektní. A zmohli se i na výbuch auta! Jen je trochu zarážející, že jedou ty komplikovaný podrazy úplně automaticky, jako protřelí podvodníci. Porevoluční pokračování je ale stejně jako porevoluční pokračování DISCOPŘÍBĚHU zbytečné - tedy až na porevoluční atmošku a na Simču. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden DÁVÁ v hospodě židle po zavíračce na ježka, druhý BERE ve své drožce na hůl západoněmecké turisty.. Český Colin Farrell Tofi žvýká jak Růžička při sedmém semifinále, zvedá si glykemickou křivku neustálým chlastáním Coca-Coly a svůj dublinský akcent obohacuje o slovíčka jako koukej, či vodsaď, nicméně musí se mu nechat, že parazitní činnost na této jediné roli úspěšně vykonává dodnes. Soukupova kinder gangsterka má své nepochybné osmdesátkové disco kouzlo, ale srovnávat ji s Hillovým Podrazem je stejně odvážné, jako tvrdit, že právě Sagvan má všechny předpoklady k divadelnímu ztvárnění Othella.. V Lok, Fernetu Stock a dva kouřící výfuky Volhy se spíše inspiroval G.Ritchie a možná mi i tak proto trošičku chyběla v Kamarádech postava Big Chrise (V.Jones), jak mlátí dveřmi od auta Vaculíka do hlavy se slovy: „Ještě - nikdy - nikdo - neměl - na sobě - tak hnusný - svetr..!“ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že dvojka Vaculík, Tofi byla tak zidealizovaná, jelikož tady byli skutečně hodně cool. A hlavně Sagiho hit "Dávej ber". Nezapomenutelná vzpomínka. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Krystalická podoba toho, co se mi na ČSSR hnusilo k zblití + tlamy herců v socialistické módě + vymaštěné Janečkovsko Michalovskodavidovské "hity", ze kterých byli spolužáci unešeni (nebo to dělali, aby zapadli) a já si připadal jak ufon... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Z filmu každým pórem sála atmosféra perestrojkových 80. let. Dnes jeho barvy nejsou výrazné tak jako tehdy a to nekonečné omílání v TV mu rovněž neprospívá, přesto slušný příběh, solidní zápletka a sympatická ústřední dvojka se mu upřít nedá. 60%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Grázl jste vy a ten váš zeťák, pane Kadlec!“ Místy syrový obraz doby, ať si každý mele, co chce. Pokud to poběží v TV, klidně mrknu i podesáté. Tohle prostě nikdy nezestárne. Výborná hudba, výborná nostalgie, solidní příběh. Všechno ostatní odpustím. A že toho není málo. Dvojice Vaculík s Tofim s Coca-Colou v ruce válela (a Karel Augusta zrovna tak), člověk by jim v tomhle kouzelném disco krimi světě leccos uvěřil, a režisér Soukup toho času prostě uměl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Jaroslav Soukup, rok potom čo natočil disco-shitovú teenagerskú komédiu "Diskopríbeh", prichádza s novým socialistickým kinohitom pre mládež. Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík v stupid-krimi komédii "Kamarát do dažďa". Rozgajdaný róm a vyfešákovaný blonďáčik. Nikdy sa mi táto dvojka nepozdávala. Objavili sa spolu v troch filmoch. V tomto, potom v ďalšom jeho pokračovaní a ešte v snímku "Vítr v kapse". Nikdy to podľa mňa za moc nestálo, ale ak by som mal vybrať ten kde im to najviac vzájomne funguje, tak to bude asi tento, "Kamarát do dažďa". ** ()

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama