Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

kingik 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně vrchol spolupráce Soukup, Vaculík, Tofi. Mně trochu vadila překombinovanost v ději, kdy se malér s uloupenou tržbou mohl řešit i jinak, než jak to vyřešili hrdinové této komedie. Přes nabízená nevyužitá řešení se pomalu komedie (z dnešního pohledu) jeví jako naivní, ale divácky chytlavá a dá se vidět i víckrát. Tentokrát se to obešlo bez vlezlých Davidových písniček. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle Podraz po česku mě nikdy moc nebral, a tentokrát už mu nepomohla ani nostalgie ani punc klasiky. Naštěstí to nebylo dlouhé. Tofi je stále stejně nesnesitelný, jeho i Vaculíka stále hravě strká do kapsy Karel Augusta a i když je to lepší než třeba děsivý Ro(c)k podvraťáků, nemyslím, že bych se v kamarádem do deště ještě někdy chtěl potkat. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slušný film, ve kterém není nouze o zábavu. Sagvan s Lukášem jsou sice někdy otravní, objeví se zde pár nelogičností, záporáci jsou neskutečně naivní, ale protože považuji tento film za ryze odpočinkový, tyto nedostatky přehlížím. Jinak pěkné ukázání odvrácené strany Prahy a "pseudopodnikání" za "totáče". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Jaroslav Soukup, rok potom čo natočil disco-shitovú teenagerskú komédiu "Diskopríbeh", prichádza s novým socialistickým kinohitom pre mládež. Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík v stupid-krimi komédii "Kamarát do dažďa". Rozgajdaný róm a vyfešákovaný blonďáčik. Nikdy sa mi táto dvojka nepozdávala. Objavili sa spolu v troch filmoch. V tomto, potom v ďalšom jeho pokračovaní a ešte v snímku "Vítr v kapse". Nikdy to podľa mňa za moc nestálo, ale ak by som mal vybrať ten kde im to najviac vzájomne funguje, tak to bude asi tento, "Kamarát do dažďa". ** ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale já mam tenhle film pořád nějak víc a víc rád. Sice je to celý takový naivní a v podstatě se Tofifé s Vaculíkem chovaj jako úplný dementi. Jeden si nechá ukrást 60 litrů a tváří se jakoby nic a druhej nechá 60 litrů ležet jen tak v autě. To i na dnešní poměry by bylo docela odvážný. Natož potom v roce 1988, kdy to bylo, jak nechat v autě půl mega. Ale strašně mě dostává, jak tam všichni okrádaj a podváděj všechny. Když se to tak vezme, je to takovej film bez kladnejch postav. Skoro jak od Coenů :-) No a ta atmosféra noční Prahy z konce 80. let taky stojí za to. Tenhle film prostě zraje jak kořalka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Scénář vznikl už v roce 1985 ale natáčení se zpozdilo, protože tehdy Lukáš Vaculík, který měl o roli velký zájem, absolvoval vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. (Stocki)
  • Do úlohy historika umenia profesora Syřiště od začiatku chcel režisér pána profesora Ivana Vyskočila z DAMU. Lenže ten sa zubami nechtami bránil hrať v komerčnom filme. Ako režisér spomína dalo veľa práce ho presvedčiť. (Raccoon.city)
  • Ako prezradil režisér Jaroslav Soukup, hudba, ktorú počujeme vo filme, nie je hudba komponovaná priamo pre film. Hudobnú dramaturgiu celého filmu si urobil sám a vybral skladby prevažne slovenských autorov, ktorých má v obľube. Len titulná pesnička "Dávej, ber", ktorú takisto zložili slovenský autori Ján Baláž a Vašo Patejdl, bola urobená iba pre film. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama