Reklama

Reklama

Svět ve válce

(seriál)
  • Velká Británie The World at War
Velká Británie, (1973–1974), 22 h 14 min (Minutáž: 49–52 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh druhé světové války. Svět ve válce byl poprvé vysílán 31.října 1973, kdy byly vzpomínky na druhou světovou válku v myslích lidí čerstvé a mnoho veteránů této války bylo ještě naživu. Tato unikátní televizní řada shromáždila vzpomínky spolu s archivními záběry do jedinečného silného a úspěšného historického dokumentu všech dob. Hlasy těch, kteří bojovali, pracovali či jinak se podíleli na dění ve válce, dodávají této epizodě živý význam. Při této sérii máte pocit, že jste tam byli, a to, co je popisováno zažili, což dodává těmto dokumentům jedinečný punc. (Intersonic)

(více)

Recenze (66)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Velmi rozsáhlý dokument, který obohatí jak člověka neznalého historie 2. světové války, tak i člověka s už nějakým povědomím. To je asi věc, které si na této sérii nejvíce cením. Jak tomu tak bývá, slabší a nudnější díly střídají povedenější či velmi povedené, ty lepší však obzvlášť v druhé polovině série převažují. Líbilo se mi tématické rozdělení, i když by to celé šlo asi zkrouhnout o pár dílů, řekněme na 20. Každopádně být učitelem dějepisu, stoprocentně bych svým studentům tenhle seriál doporučil. I když je to dokument britský, tak konflikt zde není podán černobíle a prostor k vyjádření dostanou v rozhovorech i zástupci III. říše (docela jsem čuměl, když se objevil Albert Speer). Velmi pěkné 4 hvězdičky. (SD, dabing) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lidstvo musí války ukončit, jinak války ukončí lidstvo. J.F.K. Výborný dokumentární seriál, jehož sledování by mělo být ve školách snad i povinné. Možná, že by pak nedošlo v budoucnosti k tomu, o čem hovořil Albert Einstein: Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Komplexně pojatý dokumentární cyklus BBC mapující druhou světovou válku. Věc, která už nejde zopakovat, protože téměř všichni, kteří zde podávají osobní svědectví především o zákulisí politického boje (což nebývá u válečných dokumentů zvykem), jsou dnes již po smrti. Proto má Svět Ve Válce nevyčíslitelnou historickou hodnotu, byť samozřejmě o určitých věcech, o kterých se tenkrát v sedmdesátých letech ještě nedalo mluvit, nebo se o nich ještě ani oficiálně nevědělo, už dnes víme mnohem víc. Jako třeba, že to bylo trochu (úplně) jinak;) To ovšem nejde nazývat nevýhodou, to je prostě dáno objektivními skutečnostmi. No a vypravěč je v originále Sir Laurence Olivier - u nás v českém znění rovněž velmi kvalitní Jan Kačer. Nehraný dokument v podstatě lépe točit nelze. 90% ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší dokument věnující se tématu 2. světové války a způsobu jejího vedení, historii apod. Skvělý komentář, perfektně nastříhané strhující záběry, které vás vtáhnou přímo doprostřed bitevní vřavy. Jestli se chcete alespoň přiblížit tomu, jak byla 2. světová válka krutá a co museli její účastníci vytrpět, pak si pusťte Svět ve válce. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý dokument 2.světové války, který se od těch ostatních (a že jsem jich viděl hodně) liší v tom, že v něm vystupují lidé, kteří boj zažily na vlastní kůži. Také rozsáhlá délka tohoto dokumentu, kdy se v každém díle autoři zaměřují na jinou část války je velice přesná. I přesto pro mně osobně zůstává nejlepším dokumentem francouzský serial Apokalypsa:2.světová válka a proto 90% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Ve své době se jednalo o nejdražší dokumentární seriál vůbec. Přišel na zhruba 900 000 liber, což je zhruba 14 milionů dnešních liber (asi půl miliardy korun). (gogos)
  • Ve 12. díle nazvaném "Bouře" se v roli pamětníka objevila hollywoodská hvězda James Stewart. Ten si za války vysloužil nejedno vyznamenání jako velitel letky. (Kulmon)
  • U příležitosti 40. výročí od natočení byl v roce 2013 seriál digitálně restaurován. Formát obrazu byl převed na 16:9 a vylepšení se dočkala i audio stopa v podobě 5.1 DTS Master Audio. (gogos)

Reklama

Reklama