Reklama

Reklama

Svět ve válce

(seriál)
  • Velká Británie The World at War
Velká Británie, (1973–1974), 22 h 14 min (Minutáž: 49–52 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh druhé světové války. Svět ve válce byl poprvé vysílán 31.října 1973, kdy byly vzpomínky na druhou světovou válku v myslích lidí čerstvé a mnoho veteránů této války bylo ještě naživu. Tato unikátní televizní řada shromáždila vzpomínky spolu s archivními záběry do jedinečného silného a úspěšného historického dokumentu všech dob. Hlasy těch, kteří bojovali, pracovali či jinak se podíleli na dění ve válce, dodávají této epizodě živý význam. Při této sérii máte pocit, že jste tam byli, a to, co je popisováno zažili, což dodává těmto dokumentům jedinečný punc. (Intersonic)

(více)

Recenze (66)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Komplexně pojatý dokumentární cyklus BBC mapující druhou světovou válku. Věc, která už nejde zopakovat, protože téměř všichni, kteří zde podávají osobní svědectví především o zákulisí politického boje (což nebývá u válečných dokumentů zvykem), jsou dnes již po smrti. Proto má Svět Ve Válce nevyčíslitelnou historickou hodnotu, byť samozřejmě o určitých věcech, o kterých se tenkrát v sedmdesátých letech ještě nedalo mluvit, nebo se o nich ještě ani oficiálně nevědělo, už dnes víme mnohem víc. Jako třeba, že to bylo trochu (úplně) jinak;) To ovšem nejde nazývat nevýhodou, to je prostě dáno objektivními skutečnostmi. No a vypravěč je v originále Sir Laurence Olivier - u nás v českém znění rovněž velmi kvalitní Jan Kačer. Nehraný dokument v podstatě lépe točit nelze. 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Komplexní a ucelený pohled na druhou světovou válku skrze 26 dílů, které vypráví každý o jedné výjimečné situaci nebo momentu války. Vše od ponorkových útoků vlčích smeček až po způsob života ruských "civilistů" v okupovaných nebo zničených městech. Objektivní a velmi přímo podané události, bez příkras a v kontextu doby. Rozhodně povinnost pro milovníky druhé světové a určitě dokument, který by měl na základních školách větší vliv na žáky než přebírání dat a několika obrázků z učebnic. Tohle se musí vidět, jinak to lidé nepochopí, jak krutá to byla doba... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o druhé světové válce. Při sledování máte opravdu pocit (ač to zní jakkoliv klišovitě), že jste ji prožili. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkvalitnějších dokumentů tohoto zaměření vůbec, zvláště proto, že nabízí nahlédnutí nejen na vývoj frontových událostí a bojišť, ale stejně tak referuje o celkové strategii, nastiňuje fungování průmyslu a logistiky, hospodářství, život v zázemí, zkrátka věci, bez kterých se moderní válka neobejde. Bez těchto aspektů mohou být vojáci sebestatečnější a důstojníci sebeschopnější, ale bez komplexní strategie a hospodářských rezerv se vyhrát nedá. Komentář skutečně psali lidé, kteří rozumí své věci, navíc bylo použito mnoho zajímavého archivního materiálu, nejen ten, který je v obdobných dokumentech stále recyklován. I vzpomínky účastníků mi přišly mnohdy zajímavější než jinde. Dobře odvedená práce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lidstvo musí války ukončit, jinak války ukončí lidstvo. J.F.K. Výborný dokumentární seriál, jehož sledování by mělo být ve školách snad i povinné. Možná, že by pak nedošlo v budoucnosti k tomu, o čem hovořil Albert Einstein: Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vše už tu prakticky padlo. Rozhodně se jedná o ojedinělou záležitost a již neopakovatelnou. Film je plný výpovědí bývalých vojáků, z nichž ž dnes žije jen hrstka. Z velké škály dnes servírovaných dokumentů patří tento mezi ty nejlepší. * * * * * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Seriál nabízí velmi podrobný a komplexní pohled na 2. světovou válku. Těžko najdete lepší seriál s touto tematikou. (Pokud ano, dejte mi prosím vědět.) Je vidět, že na něm pracoval velký tým lidí, kterému muselo shromažďování informací zabrat mnoho času. Dlouhá příprava je zde znát, stejně jako snaha o maximální objektivitu s výčtem informací pro laické publikum. Celková koncepce je velmi vyvážená. Každé důležité události je věnována přiměřená pozornost. Rozdělení do tematických bloků (ponorková válka, atomová bomba, Barbarossa, atd.) je jednoznačným kladem, díky němuž dochází k přehledné a ucelené představě o vývoji událostí. Jelikož se seriál natáčel v 70. letech, společnost již nazírá na válku a její důsledky s určitým nadhledem. Zároveň jsou vedeny rozhovory s pamětníky na obou stranách. Rozhovory se Speerem a některými německými generály napovídají o dobové atmosféře víc, než většina archivních materiálů. Přiměřená pozornost je věnována i Japonsku a Východní frontě. Díly týkající se východní fronty považuji za vůbec nejpůsobivější. Právě zde se lámala válka v neprospěch Německa. Je až s podivem, že v době Studené války dokázali filmaři nabídnout tak objektivní pohled na válku v Rusku. Seriál téměř není zatížen politickou propagandou ve prospěch západu. Objektivně mapuje utrpení (i hrdinství) všech, co bojovali. Asi nejméně zajímavé díly jsou pro mě Barma, Okupace Holandska. Jinak seriál téměř nemá slabiny a navzdory své délce by vám neměl uniknout žádný díl. Události zde řečené by měl každý z nás znát. Šlo o konflikt, který zformoval naší součastnou společnost a světové uspořádání. Nezapomeňme!!! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

NEJpůsobivější a NEJucelenější dokument o 2. světové válce obohacen o výpovědi přímých účastníků ( pamětníků ) s nesmírně silnou výpovědní hodnotou.... Toto bych vřele doporučoval promítat ve všech školách jako studijní materiál...... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý dokument se spoustou zajímavých informací mapující 2. sv. válku jinak než jakýkoliv jiný dokument, který jsem zatím viděl. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dokument, po jehož shlédnutí má divák dojem, že získal skutečný přehled v dějinách druhé světové války. Pokud bych měl jedno jediné dílo doporučit pro školní výuku, byl by to právě Svět ve válce. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární seriál o 2. SV. Moc se mi líbila kombinace fundovaného komentáře a archivních obrazových záznamů. Nejlepší jsou v zásadě dvě věci - jednak, že autoři nebyli líní a sehnali unikátní obrazové materiály po muzeích a historických institutech po celém světě, a za druhé to, že se celá věc točila 27 let po válce, takže tam vypráví hodně přímých účastníků, a to z obou stran soupeřících bloků. Je docela neobvyklé, když o vyhlazovacích táborech vypráví nejdřív několi vězňů a pak bývalý poddůstojník SS. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tu naozaj niet čo vytknúť ani z toho najprísnejšieho uhla pohľadu. Séria The World At War nie len že predstavuje komplexný pohľad na druhú svetovú vojnu (udalosti podáva v niekedy až nečakane širokých politicko-spoločenských súvislostiach), snaží sa tiež zachovať čo najväčšiu mieru objektivity (nepopierateľné fakty prezentuje bez škrupulí, keď príde na úvahy dotýkajúce sa morálky, necháva prehovoriť rôzne názory), nezakrýva politické kľučky a vypočítavosť aj na strane spojencov, no na druhej strane nefabuluje, nedomýšľa, ale hlavne - čo mňa osobne oslovilo zo všetkého najviac - kladie nevídaný dôraz na vykreslenie nálady tej doby z pohľadu civilného obyvateľstva; či už ide o život okupovaných národov alebo v nemeckých mestách a na vidieku. Tu by som povedal leží aj najväčšia hodnota tohto unikátneho projektu - keď vám totiž niekto najprv v zrozumiteľnej skratke vysvetlí spoločenskú klímu tej ktorej krajiny, jej obavy, radosti a starosti, hneď sa na opisované udalosti dívate inak. Tu sa stotožníte, tam ani náhodou, miestami zapochybujete o sebe samom, každopádne lepšie chápete. Nie je to povzbudzujúce, ale vďaka úprimnosti tvorcov veľmi poučné. Po dopozeraní poslednej časti som pocítil taký ten príjemný smútok, aký sa dostaví po zvlášť vydarenom príbehu, ktorý vás pohltil natoľko, že ste ho spolu s postavami naplno prežívali a je vám ľúto, že je už koniec. Mne teda samozrejme v tomto konkrétnom prípade nebolo ľúto, že vojna nepokračovala ešte aspoň nejaký ten rok-dva, prístup tvorcov ma však zasiahol na citlivom mieste, podarilo sa im mnou naozaj pohnúť. A to na pár nasledujúcich dní, počas ktorých som bol o čosi hĺbavejší, smutnejší, k svojmu bezprostrednému okoliu menej vnímavý, k svetu a životu ako takému citlivejší. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentárny seriál v 70. rokoch bol veľkým svedectvom a dodnes je významnou pomôckou k pochopeniu vtedajších udalostí, ozaj odporúčam pozrieť. Avšak pripravte sa na krutú pravdu, na smútok a znechutenie, no dá sa z toho poriadne poučiť. Jeho výhodou oproti seriálom zo súčasnosti sú najmä autentické výpovede množstva priamych účastníkov. Je to učebnica dejín od nástupu po pád totalitných režimov a najhoršej vojny v histórii. Problém celého seriálu je ten, že tu chýbajú nejaké mapky postupu, nejaké technologické detaily, rozobratie politiky a jej zákulisia, za 26 dielov prakticky nestihli mnohé podstatné informácie, ktoré iné dokumentárne seriály stihli za menej dielov, čiže za dokonalé, ale ani také, nad ktorým by som jasal, to ako seriál nepovažujem. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, ktorý pokojne môžeme považovať za definitívnu filmovú históriu druhej svetovej vojny. Tento dokument som videl pred 5 rokmi a celý čas som hľadal, či sa podarí niekomu natočiť niečo lepšie. A tak som si tých viac ako 32 hodín odsedel znova a nemienim nič meniť na mojom hodnotení z roku 2014. Dokument je korektný, nestranný čo pre éru studenej vojny je veľmi prekvapujúce. Veľkou výhodou je účasť veľkého množstva očitých svedkov doby z radov armády, politikov ale aj civilistov. Medzi nimi sú Albert Speer (minister zbrojnej výroby, architekt), Karl Dönitz (veliteľ námornictva), Walter Warlimont (zástupca veliteľa Wehrmachtu) a mnoho ďalších. Osoba, ktorú bolo najťažšie nájsť a presvedčiť, aby sa zúčastnil na natáčaní, bol Himmlerov pobočník, Karl Wolf. Počas rozhovoru sa priznal, že bol za prítomnosti Himmlera svedkom mnohých vrážd. Trochu nedostatkom je, že udalostiam na východnom fronte sa nevenovala taká pozornosť, aká tomuto frontu prináležala, hoci význam víťazstiev Červenej armády sa vôbec nezmenšoval. Ďalej by som chcel upozorniť, že existujú špeciálne bonusy k tejto sérii: 27. Hitlerova sekretárka (rozhovor s Gertraud Junge), 28. Od vojny k mieru, 29. Vojak – bojovník (rozhovory s vojakmi), 30. Hitlerovo Nemecko (1933 až 1939), 31. 2. diel Hitlerovo Nemecko (1939 až 1945), 32. Dve smrti Adolfa Hitlera, 33. a 34. Konečné riešenie (1. a 2. diel) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

podle mě nejlepší série dokumentů o druhé světové válce... lepší dokumenty těžko vzniknou, když všichni nacističtí, japonští a věichni ostatní velitelé jsou již po smrti a těžko před kamerou promluví ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Nesmírně rozsáhlý, ucelený a informacemi a obrazovým materiálem nabitý unikátní dokument o Druhé světové válce. Vše navíc podtrhuje vynikající český dabing... ()

Reklama

Reklama