Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu více, snímek měl sice atmosféru, ale někdy mě přišlo, že se chce až příliš přiblížit "drsné atmosféře" známé z amerických filmů. Osudy hlavního hrdiny jakoby šli mimo mě a nebyl mi ani moc sympatický. Hlavní devizou tohoto filmu jsou hlavně boxerské zápasy, které jsou odvedeny naprosto stylově, to však ale na výborný film nestačí. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Zase zlobíš rošťáku…“ Marek Vašut tuhle roli mladého "rozhněvaného" muže, po něhož je sportovní čest na prvním místě, sehrál vcelku věrohodně. Mě ale asi ještě víc zaujala Eliška Balzerová, která je zde doslova k "nakousnutí". O to více má pak asi vyznít ona tvrdošíjnost a mezkovitost hlavní postavy filmu. Trošku tedy nechápu, proč bylo třeba změnit jméno postavy z Viléma Jakše na Vildu Jakuba a to i v závěrečných titulcích, kde se dozvídáme o jeho tragickém osudu za 2. světové války. Jinak co bych určitě ocenil, je zdařila "dobová iluze" (ač tvůrcům snímku k tomu podstatě stačilo jen pár záběrů na stará auta a dobové reklamy na domech v ulicích Karlína) a taky pěkná hudba (Havelkův zpěv prvorepublikových písní a zejména tklivé tóny trubky za doprovodu klavíru). ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti mi v tomto jednoznačne najlepšom filme Jaroslava Soukupa chýbalo snáď len vylepšenie súbojov v ringu:viac prestrihov,dynamickejšia kamera...Inak,ale veľká spokojnosť.Sebamenšie detaily a precízna práca robila z tohto filmu veľkofilm ako sa patrí.Dobové kostýmy,či exteriéry predvojnovej Prahy boli skutočne skvelé.Samotná postava Marta Vašuta ako herca síce bola občas založená na štýle Rockyho(hlavne jeho tréning),ale v celkovom dôsledku jeho menšia podobnosť je dôsledkom už boxerských filmov s ich malým klišé. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Amerika má Rockyho Balbou, my máme Vildu Jakuba. Každý příběh je sice o něčem jiném, ale spojuje je to stejné - láska a poctivá touha po vítězství za každou cenu. Dokonce i hudba Zdeňka Bartáka v některých momentech připomíná Billa Contiho. Každopádně atmosféra třicátých let je dokonalá a i po herecké stránce také není co vytknout. Pěsti ve tmě jsou nejlepším režisérským počinem v kariéře Jaroslava Soukupa. Po revoluci už nenatočil skoro žádný dobrý film, ale pouze kopu trapných idiotských hovadin. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tak to megaklobouk dolů před Jaroslavem Soukupem. Protože Pěsti ve tmě je nejen nadprůměrný snímek v české filmové historii, ale dokázal by konkurovat i té americké produkci. Vynikající hudba, zpomalené záběry často s výpovědní hodnotou (i já nevěřím, že to píšu u českého filmu), no a pak Marek Vašut opravdu hraje a to ještě k tomu jak. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Natáčelo se i v hostinci U vody v Holešovicích. Filmovalo se v pražském hotelu Esplande. (M.B)
  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)
  • Vilda Jakš se narodil 25. dubna 1910 a zemřel 21. srpna 1943. Získal československý válečný kříž a medaili za chrabrost. V roce 1943 byl se svým letounem sestřelen německými stíhači. (cheyene)

Reklama

Reklama