Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Mol 

všechny recenze uživatele

UDĚLÁŠ MI KAFE? Film u kterého jsem měl dost problém s uvěřením atmosféry 30. let. Automobily po ulicích a dobové oblečení mi k tomu jaksi nestačily. Navíc stále dokola se opakující hudební motiv, jako vystřižený z černobílého noiru, mi k tomuto filmu příliš neseděl. Na druhou stranu, Vilda je zde sympaťák a nedá se mu nefandit. A navíc se film jmenuje Pěsti Ve Tmě a to už je nějakej název. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sólo pro křídlovku...a ,,Rockyho" z Holešovic! Velice dobrý, ba téměř vynikající retro film ze sportovního prostředí situovaný do druhé poloviny 30. let 20. století, které jsou ve filmu také hodně cítit. Věrohodně zvládnuté boxerské scény, hodně podařené tréninkové sekvence s přiznanou inspirací ze zaoceánského pravzoru, prvního Rockyho, dokonce i s podobně znějící hudbou a sprintujícím Vašutem. Ten je vůbec největší devizou, typově přesný, skvěle motivovaný (též herecky, jak ho normálně nemám rád) i sportovně připravený, dobrá režie, téměř se nechce věřit, že to natočil tentýž Jaroslav Soukup, který později tvořil a tvoří obskurnosti typu Discopříběhů, byvších poldů a ukradených Dagmar... jak hluboko se dá umělecky klesnout...a z jakých výšin... ()

Reklama

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

4,5 * Vilda Jakub pro mě přichystal vcelku překvapivě zdařilý filmový zážitek. Melancholická hudba, která nás provází celým filmem zážitek ještě umocňuje. Marek Vašut herecky příjemně překvapil stejně jako ostatní herci a myslím, že lepší sportovní film u nás nikdy nevznikl. Rocky po česku, který se může svému americkému kolegovi směle rovnat... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Navozující retro-atmosféra doby třicátých let včetně periferií pražských zákoutí u tohoto filmu a hudebního doprovodu džezové trubky je to naprosto grandiózní. Typově skvělé herecké obsazení nemá chybu a myslím, že pozoruhodný výkon Marka Vašuta byl ku prospěchu věci a lze ho jen pochválit. Takže mě film nezklamal, neodbytně se mi vnucuje srovnání obsahem i formou s filmem Rocky, který byl také skvělý, nicméně právě protože jde o příběh ryze český, zjednodušeně řečeno, je mi Vildův osud bližší, hlavně a protože nejde o zcela vymyšlenou tvář, ale reálie částečně autentické, byť příběhem určitě hodně vzdálené postavy předválečného boxerského ringu a skutečného života šampiona a boxera Vildy Jakše, který byl letcem u 311 Čs. perutě ve Velké Britanii, kde poté zahynul v boji. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pro někoho je to S. Stallone a jeho „italský hřebec“ Rocky Balboa, pro mě osobně je to Marek Vašut a jeho (osudový) „holešovický expres“ Vilda Jakub. Jednoduše srdcová záležitost a vzpomínka na „staré dobré časy“, která na mě působí i po tolika reprízách. Ptáte se proč? Snad je to tou (lehce nastíněnou) tísnivou předválečnou atmosférou, možná je to tím chytlavým průvodním hudebním motivem (trubkou J. Týfy), možná stařičkým holešovickým přístavem a jeho okolím-starými putykami, oprýskanými fasádami, snad se i ozývá národ. hrdost, kdy člověk rád vidí, jak nácek (fašistické Německo) dostává naloženo od (ne)obyčejného pražáka (českého národa) a možná má na tom svůj podíl i mlčenlivý, s naprostým klidem (všechno to dění kolem sebe) pozorující 4nohý sympaťák Max :-), kdoví....A je mi úplně u prdele, že po technické stránce existuje spousta daleko lepších (vyzrálejších) snímků. O tom film (stejně jako život) v prvé řadě nejsou! Můžete mít po technické stránce sebevypiplanější film (viz Inception) a bude vám to hovno platné, pokud ten snímek „nedýchá“ a nemá duši. Přičemž kouzlo tkví právě a jenom ve skutečnosti, že tohle (si) nenaplánujete, to je čistá alchymie a divákův vkus je v tomto nevyzpytatelný, podobně jako samotný fakt, proč jednu ženu chlap zaujme a druhou ponechá netečně chladnou. Pěsti ve tmě, to je (troufám si tvrdit) moje celoživotní filmová láska. ANO, tak jednoduché to je. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • V Lucerně se natáčelo se 2000 komparzisty. (M.B)
  • Pred natáčaním bol hlavný predstaviteľ Marek Vašut na vojenčine, kde riadne pribral, ale počas ôsmich mesiacov začal na sebe tvrdo makať, trénovať, behať a pod odborným vedením Jardu Tomsa boxovať. (Raccoon.city)
  • Film s několika změnami kopíruje skutečný příběh boxera Vildy Jakše. Pro film bylo jeho jméno záměrně změněno. (cheyene)

Reklama

Reklama